x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Revoltator - Avize pe furis pentru Parcul Bordei

Revoltator - Avize pe furis pentru Parcul Bordei

de Monica C. Andrei    |    09 Aug 2006   •   00:00
Revoltator - Avize pe furis pentru Parcul Bordei

Comisia Nationala a Monumentelor Istorice din Ministerul Culturii s-a intrunit pe furis pentru a-i aproba omului de afaceri Costel Constanda proiectul de a construi un cartier rezidential pe spatiul verde din Parcul Bordei.

Nebanuite sunt caile Domnului. Iar cazul Parcului Bordei bate orice record. Membrii Comisiei Nationale a Monumentelor Istorice s-au intalnit in secret zilele trecute, pentru a incerca sa aprobe din nou avizul care-i permitea lui Costel Constanda sa distruga Parcul Bordei. Asta in conditiile in care, in urma cu aproape doua saptamani, ministrul Culturii, Adrian Iorgulescu, a suspendat avizul cu pricina. Secretomania a durat pana cand a aflat ministrul Culturii, care a oprit totul la timp. Pana la 11 august, componenta comisiei urmeaza a fi schimbata, cel putin asa a promis ministrul Culturii, care tot la acea data va intra si in concediu.

TUPEU. Interesant este faptul ca la baza avizului dat in prima faza cu asa de mare usurinta de Comisia de Monumente si semnat de secretarul de stat PD Ioan Onisei a stat un studiu facut la comanda lui Constanda. Acesta se referea la restrangerea zonelor de protectie. Mai exact, Parcul Bordei se afla intre doua monumente istorice, Parcul Herastrau si Uzinele Comunale Bucuresti, exact pe zona de protectie a acestora. Constanda, prin studiul sau, a propus Comisiei Nationale a Monumentelor Istorice, iar aceasta a probat in prima faza diminuarea spatiului de protectie, astfel incat sa poata construi dupa bunul plac. Acest lucru este incalificabil, avand in vedere faptul ca nu Constanda era cel in masura sa faca studiul, ci specialisti neimplicati in proiectul omului de afaceri. Astfel, se creeaza un precedent, toti particularii putand sa-si impuna propriile studii Comisiei de Monumente, aceasta percepand eventual niste "taxe" pentru bunavointa. Comisia, in loc sa aiba studiile proprii, lucreaza cu materialul clientului, probabil pe principiul ca in tara noastra totu-i posibil.

MONUMENT ISTORIC. Pentru a salva ce se mai poate, Ordinul Arhitectilor din Romania impreuna cu primarul Sectorului 1, Andrei Chiliman, au cerut Directiei pentru Cultura, Culte si Patrimoniu clasarea de urgenta ca monument istoric a Parcului Bordei.

"Sub numele de Parcul Harastrau Vechi, asa cum apare in planul Bucurestiului din 1923, Bordei a constituit nucleul de la care au pornit lucrarile de amenajare a celui mai mare parc al Capitalei, Parcul National, ulterior Parcul Herastrau", a spus Andrei Chiliman.

S-A CERUT O NOUA EXPERTIZA
Procesul dintre consilierii generali si Costel Constanda a fost amanat ieri pana la 20 septembrie. Avocatii omului de afaceri au cerut o noua expertiza privind valoarea celor doua terenuri date la schimb. Initial, Constanda a avut proprietate in Satul Francez, iar municipalitatea, pentru a-si pastra afacerea, a dat la schimb un spatiu verde, Parcul Bordei. Consilierii generali au fost dati in judecata de Constanda pe motiv ca nu i-au aprobat proiectul in 30 de zile, desi la dosar nu existau avizele de mediu si patrimoniu.
×