x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator REZERVAŢIILE, ÎN PERICOL/Arii protejate fără stăpâni

REZERVAŢIILE, ÎN PERICOL/Arii protejate fără stăpâni

de Alexandru Nastase    |    25 Feb 2009   •   00:00

Peste 60% din ariile protejate din ţară riscă să rămână fără administrare începând cu data de 3 martie, termenul-limită de aplicare a unei ordonanţe de urgenţă neconforme cu realitatea, potrivit preşedintelui Federaţiei Române de Speologie, Viorel Lascu.




În ciuda repetatelor avertismente ale Comisiei Europene, ariile protejate din România sunt încă lăsate de izbelişte
Jurnalul foto

Acesta a precizat că legea prevedea constituirea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale de Arii Protejate cu rolul de a asigura continuitatea şi gestiunea ariilor protejate într-o nouă formă. "Neconstituirea acestei agenţii şi lipsa unei legislaţii-cadru care să transfere sistemul administrativ existent în prezent la unul integrat, corelat cu legislaţia europeană de administrare a Siturilor Natura 2000, pot duce la un blocaj major legat de administrarea a peste 60% din ariile protejate ale României şi eliminarea unei resurse importante pentru administrarea acestora, fondurile europene", a explicat Viorel Lascu, citat de Agerpres. Potrivit acestuia, în prezent, majoritatea parcurilor naturale şi naţionale sunt administrate de Romsilva şi nici unul din serviciile lor nu are personalitate juridică aşa cum prevede legea, lucru care blochează accesul acestora la fondurile structurale, o resursă importantă de administrare. De asemenea, sunt foarte multe arii protejate care au custozi foarte specializaţi, cum ar fi siturile în care cresc păsări, peşterile, şi care nu pot fi administrate decât de specialişti în domeniu. Ca modalitate de rezolvare a situaţiei, preşedintele FRS propune modificarea legii în concordanţă cu nevoile de protecţie a ariei, să fie implicaţi specialiştii, iar legislaţia să fie elaborată pe baza unei consultări cu cei care se pricep. "Legea nu trebuie făcută ca un document birocratic prin care statul încearcă să scape de răspunderile care îi revin în administrarea ariilor. Pentru că asta se încearcă: o administrare formală şi nu una reală", a precizat Lascu.

COALIŢIE NAŢIONALĂ
24 de organizaţii neguvernamentale din 15 judeţe, custozi de arii protejate, persoane juridice, organizaţii de mediu, s-au întâlnit la Cluj-Napoca, unde au format Coaliţia Naţională pentru Arii Protejate, cu scopul de a determina Guvernul să îşi asume răspunderea administrării unui număr important de arii protejate din România care, deşi sunt de importanţă europeană sau mondială, nu beneficiază de vreo atenţie din partea statului.

×
Subiecte în articol: verde! protejate