x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Risc de avalanşe în Masivul Făgăraş

Risc de avalanşe în Masivul Făgăraş

de Sorin Anghel    |    19 Ian 2012   •   21:00
Risc de avalanşe în Masivul Făgăraş

Salvamontistii argeseni avertizeaza ca in Masivul Fagaras este risc de avalansa de gradul al treilea pe o scala de pana la cinci, la altitudini de peste 1.800 de metri, iar in urma caderilor de zapada din ultimele zile stratul depus la Cota 2.000 depaseste 80 de centimetri.

Potrivit sefului Serviciului Pu­blic Judetean Salvamont Arges, Ion Sanduloiu, in zona potecii principale de creasta, la altitudini mai mari de 2.100 de metri, stratul de zapada poate atinge un metru, iar in zonele viscolite s-au format deja troiene mai adanci. 'Riscul de avalansa a fost clasificat de catre Serviciul de prognoza meteo la gradul trei pentru altitudini peste 1.800 metri, limita climatului subpolar, si gradul doi la altitudini inferioare acesteia. Apreciem ca exista o foarte mare probabilitate de declansare a unor avalanse de dimensiuni medii pe versantii acoperiti cu zapada abundenta, ceea ce poate duce la accidente fatale.

Acest risc se va mentine si in perioada urmatoare pentru ca zapada cazuta a fost viscolita, iar temperaturile foarte scazute nu vor asigura coeziunea intre straturi. In aceste conditii, nu recomandam incercarea de a parcurge poteca principala de creasta sau potecile de acces catre creasta principala, iar in zonele inca accesibile pentru parcurgerea potecilor este obligatoriu echipamentul de iarna', a declarat seful Serviciului Public Judetean Salvamont Arges, Ion Sanduloiu.

×
Subiecte în articol: observator