x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Risc de producere a avalanşelor în Făgăraş, ca urmare a ninsorilor abundente. Vezi cum e ACUM la munte, numai pe webcam Jurnalul.ro

Risc de producere a avalanşelor în Făgăraş, ca urmare a ninsorilor abundente. Vezi cum e ACUM la munte, numai pe webcam Jurnalul.ro

25 Mar 2013   •   09:38
Risc de producere a avalanşelor în Făgăraş, ca urmare a ninsorilor abundente. Vezi cum e ACUM la munte, numai pe webcam Jurnalul.ro

Riscul de producere a avalanşelor este mare în zonele înalte din Masivul Făgăraş, ca urmare a ninsorilor abundente căzute în ultimele două zile, au anunţat, luni, reprezentanţii Serviciului Public Salvamont (SPS) Argeş.

"În urma ninsorilor şi vântului puternic din ultimele 48 de ore, stratul de zăpadă la staţia meteo Bâlea Lac şi la Cota 2000 - Transfăgărăşan este de 253 de centimetri, pe alocuri însă, datorită viscolului, poate fi mai mare. Stratul de zăpadă este viscolit puternic, instabil, în foarte multe locuri fiind deja formate plăci de vânt şi cornişe, aşezate peste stratul stabilizat de dedesubt", a anunţat şeful SPS Argeş, Ion Sănduloiu.

Vezi cum e la munte, LIVE, numai pe webcam Jurnalul.ro

În aceste condiţii, riscul de producere a avalanşelor este de gradul al patrulea, mare, la altitudini de peste 1.800 de metri, la altitudini mai mici fiind de gradul al treilea, însemnat. Salvamontiştii avertizează că toate traseele montane din judeţul Argeş, în special cele cu ieşire în golul alpin, sunt închise.

Conform scalei europene de risc de avalanşă, în cazul gradului patru de risc, mare, stratul de zăpadă este puţin stabilizat pe numeroase pante suficient de înclinate, declanşarea fiind probabilă chiar şi printr-o slabă supraîncărcare. În cazul gradului al treilea de risc, însemnat, stratul de zăpadă este mediu sau puţin stabilizat pe numeroase pante suficient de înclinate, declanşarea fiind probabilă chiar şi printr-o slabă supraîncărcare, pe numeroase pante suficient de înclinate fiind posibile în anumite situaţii unele declanşări spontane de avalanşe medii şi câteodată chiar mari.

Vezi cum e la munte, LIVE, numai pe webcam Jurnalul.ro

Turiştii aflaţi în dificultate trebuie să sune la Dispeceratul Naţional Salvamont, folosind sintagma "salvamont" prin apăsarea tastelor corespunzătoare literei, un dispecer urmând să redirecţioneze apelul către formaţia Salvamont pe raza căreia se află persoanele care au nevoie de ajutor. La acest număr pot fi cerute şi informaţii privitoare la starea traseelor turistice.

"De asemenea, trebuie estimat timpul necesar efectuării excursiei, în aşa fel încât să existe o marjă de siguranţă de o oră de lumină, după terminarea acesteia. În orice caz, în afara echipamentului de iarnă obligatoriu, trebuie să existe în permanenţă în rucsac o lanternă cu baterii proaspete pentru fiecare participant, evitând astfel situaţii neplăcute", a precizat Ion Sănduloiu. (Agerpres)

Vezi cum e la munte, LIVE, numai pe webcam Jurnalul.ro

×
Subiecte în articol: avalansa fagaras