x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Riscul expunerii la gazele din Colectiv

Riscul expunerii la gazele din Colectiv

de Monica Cosac    |    11 Noi 2015   •   23:03
Riscul expunerii la gazele din Colectiv
Sursa foto: Grigore POPESCU / AGERPRES FOTO

Coşmarul din Clubul Colectiv pare să nu se mai termine. Numărul deceselor a ajuns la 51, după ce alţi trei tineri au murit astăzi, la aproape două săptămâni de la producerea incendiului.

Mai mulţi dintre salvatorii răniţilor se tem că vor deveni, la rândul lor, victime ale gazelor toxice inhalate, găsite de medicii legişti în organismul celor decedaţi. Academicianul Victor Voicu, specialist în toxicologie spune, însă, că în acest moment este „puţin probabil”, dacă nu au avut simptome până acum.

Elena Niţu, în vârstă de 18 ani, s-a stins marţi seara într-un spital din Liverpool. Vlăduţ Roberto Andy se afla în alt spital din Marea Britanie şi a plecat din această lume exact în ziua în care ar fi împlinit 19 ani. Între timp, pacienţii rămaşi în spitalele din Capitală sunt operaţi zilnic, pentru curăţarea rănilor, iar o parte dintre cei care erau în stare gravă la Spitalul de Arşi „par a se îndrepta spre bine”. Totodată, a fost făcut un nou apel pentru donare de sânge, deoarece medicii au nevoie de tromobocite.

După primele autopsii, medicii legişti au avertizat că multe dintre substanţele găsite în corpurile victimelor determină „manifestări toxice la distanţă în timp faţă de expunerea iniţială”, iar printre cele descoperite în doze mari se află şi acidul cianhidric - substanţa activă din Zyklon B, folosit de nazişti în camerele de gazare. Prin urmare, mai mulţi dintre cei aproximativ 1.000 de oameni care au ajutat, într-un fel sau altul, la operaţiunile de salvare de după incendiu, sunt îngrijoraţi, gândindu-se că au inhalat gazul otrăvitor.

Academicianul Victor Voicu, preşedintele Secţiei de Ştiinţe Medicale a Academiei Române şi specialist în toxicologie, spune că o combustie cum a fost cea din Colectiv este periculoasă şi în aer liber, nu numai într-o incintă închisă, însă perioada critică a trecut.

„Dintr-o combustie ies foarte multe substanţe corozive şi toxice: monoxidul de carbon, acidul cianhi-dric, toţi solvenţii aceia organici, alte substanţe iritante. Dacă doar dintr-o ţigară ies peste 1.000 de substanţe... Acolo a fost ceva extrem de dramatic. La intoxicaţiile cu monoxid ce carbon, îţi cam pierzi controlul, simţul de orientare. Alterează, în primul rând, sistemul nervos central, creierul, care este extrem de sensibil la hipoxie, adică sângele nu mai are capacitatea să transporte oxigenul”, a explicat, pentru Jurnalul Naţional, acad. Victor Voicu.

În privinţa tinerilor care iniţial nu au avut nevoie de îngrijiri medicale, dar şi a celor care au ajutat la salvarea răniţilor, specialistul în toxicologie spune că toţi pot fi afectaţi de cocktail-ul de gaze toxice inhalat, însă depinde foarte mult de nivelul şi timpul de expunere: „La două săptămâni de la incendiu, este puţin probabil să apară alte victime”.

Cei expuşi ar fi trebuit să aibă complicaţii: convulsii, ameţeli, confuzie, vărsături. La acidul cianhidric organismul nu mai poate să folosească oxigenul, deşi el există în sânge.
Acad. prof. dr. Victor Voicu

În spitalele bucureştene, mai sunt internaţi 71 de răniţi în incendiul de la Clubul Colectiv, 17 dintre aceștia fiind în stare critică sau gravă, potrivit Ministerului Sănătăţii.
 

×
Subiecte în articol: colectiv