x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Romanca de Cartea Recordurilor

Romanca de Cartea Recordurilor

16 Ian 2005   •   00:00

OBSERVATOR
Cea mai batrana mama din lume este romanca Adriana Iliescu, in varsta de 67 de ani. Femeia a nascut ieri prin cezariana primul sau copil.
LAURA TOMA, MIRA MUNTEAN

"DESCUSUTA". Adriana Iliescu, intervievata de un reporter tv
Doru Pana, doctorul de garda din sectia de nou-nascuti, sustine ca, dupa patru ore de la nastere, Adriana inca nu stia de moartea celui de-al doilea fat. In schimb, profesorul Marinescu afirma ca mama a decis sa renunte la unul din copii pentru a-l salva pe celalalt. Mama-purtatoare a avut initial implantati trei embrioni care au inceput sa se dezvolte normal. In a zecea saptamana de sarcina, primul embrion s-a oprit din evolutie, ceilalti doi continuand sa creasca. Sambata, medicii au constatat ca si al doilea embrion, care cantarea 700 de grame, a incetat sa se mai dezvolte si, cu acceptul Adrianei Iliescu, au hotarat ca femeia sa fie operata.

SOLUTIE. "Am recurs acum la cezariana pentru a nu pune in pericol viata fatului sanatos si numai dupa ce am constatat ca el are o suficienta maturitate pulmonara", a declarat prof. Bogdan Marinescu. Operatia a durat 45 de minute si pacienta a fost sub anestezie generala. Nou-nascutul se afla la reanimare, ca si proaspata mama, unde la cateva ore de la nastere a luat prima sa masa, un 1 ml de glucoza. Iliescu a nascut dupa noua ani de tratament in diverse clinici de specialitate din tara si din Italia. Femeia a urmat un tratament indelungat pentru a inlatura efectele menopauzei si a ramas insarcinata. Adriana Iliescu va putea parasi spitalul numai dupa ce Eliza-Maria va cantari peste doua kilograme. In Departamentul de reproducere umana asistata - infiintat in 1999, in incinta Spitalului "Panait Sarbu" - au fost conceputi prin fertilizare in vitro si ICSI (Intra Cytoplasmic Sperm Injection, care consta in injectarea artificiala a spermatozoidului in interiorul unui ovul) peste o suta de copii. Profesorul Bogdan Marinescu sustine ca pana cand nu va aparea legea privind inseminarea in vitro nu se va mai implica in asemenea cazuri care pun problema deontologiei.

LA CALD. In legatura cu nasterea prematura a fetitei, doctorul Ioan Munteanu de la Clinica Universitara Bega din Timisoara ne-a declarat ca "gradul de maturatie a sarcinii a fost suficient", prin urmare evolutia copilului ar trebui sa fie normala. "Am aflat de nastere de la dr. Marinescu. Dupa cum mi-a spus, fetita nu este la incubator, doar la Terapie Intensiva, dar nu in stadiu critic", a precizat dr. Munteanu. In legatura cu greutatea foarte mica a nou-nascutului, medicul timisorean spune ca aceasta nu este o problema, deoarece "e o greutate buna, o mie de grame se pot recupera repede". Dr. Ioan Munteanu a fost primul care a inceput sa-i aplice Adrianei Iliescu tratamentul de fertilizare, cand aceasta avea 57 de ani. "I-am readus ciclul menstrual, iar sarcina obtinuta de mine acum cativa ani, pe care a pierdut-o, a fost un element foarte bun de pregatire pentru cea actuala."

INCREDERE

"I-am readus ciclul menstrual, iar sarcina obtinuta de mine acum cativa ani, pe care a pierdut-o, a fost un element foarte bun de pregatire pentru cea actuala. Cat despre greutatea micutei, aceasta e buna, o mie de grame se pot recupera repede" - dr. Ioan Munteanu medicul care i-a aplicat Adrianei prima fertilizare

MAMICILE-BUNICUTE
In Cartea Recordurilor au intrat pana acum doua femei cu varste onorabile - 63 de ani - care au dat viata unor copii. In 1994, italianca Rosanna della Corte, de 63 de ani, a nascut un baiat. Dupa doi ani, Arceli Keh din California a adus pe lume o fetita. Arceli avea tot 63 de ani. In aprilie 2003, indianca Satybhama Mahapatra a dat nastere, prin tehnica FIV, unui baietel. Mamica avea 65 de ani. Pentru a i se face fertilizarea artificiala, s-a folosit ovulul unei nepoate si sperma sotului indiencei. Adriana Iliescu va intra si ea fara indoiala in Cartea Recordurilor prin nasterea la 67 de ani a unei fetite, Eliza-Maria.

REACTIA BISERICII ORTODOXE
"Sa spui ca Biserica Romana Ortodoxa (BOR) considera aceasta nastere o minune este o exagerare jurnalistica, mai ales ca BOR nu are pana acum o pozitie oficiala in legatura cu procedeul de Fertilizare in Vitro (FIV). Acest subiect se afla de doi ani pe agenda de lucru a Comisiei de bio-etica a BOR si a provocat destule controverse. Exista si in cadrul bisericii voci care sunt favorabile FIV si care considera ca in ultima instanta se poate recurge la acest procedeu, insa, repet, Biserica nu s-a pronuntat inca oficial", a declarat parintele Stoica, seful Biroul de Presa din cadrul Patriarhiei Romane.

BIOGRAFIE
Adriana Iliescu a terminat Facultatea de Filologie. A lucrat ca profesoara de limba romana la Liceul Economic nr. 5 din Bucuresti, apoi s-a transferat la Liceul "Grigore Moisil". Dupa ce a iesit la pensie, a fost angajata la Facultatea de Filologie din cadrul Universitatii Hyperion. In 1975 a obtinut titlul de doctor in filologie. De multi ani, Adriana Iliescu nu mai are nici o ruda apropiata. Parintii si fratele ei s-au stins din viata. Chiar daca a ramas singura, vecinii Adrianei spun ca exista multi oameni care o vor ajuta sa-si creasca fiica, deoarece femeie a facut mult bine celor din jur.
×
Subiecte în articol: observator iliescu