x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Romania a parat Ucraina la Haga

Romania a parat Ucraina la Haga

17 Sep 2004   •   00:00

OBSERVATOR

Pentru ca nu s-a inteles cu Ucraina in privinta delimitarii platoului continental si a zonelor economice exclusive din Marea Neagra, Romania a parat ieri statul vecin la Curtea Internationala de Justitie de la Haga. Bogdan Aurescu, secretar de stat la Externe, este reprezentantul tarii noastre la Haga. Urmeaza o perioada cu relatii nu tocmai dintre cele mai amicale cu Ucraina, in contextul in care autoritatile de la Bucuresti s-au tinut de cuvant si ieri au parat statul vecin la Curtea Internationala de Justitie de la Haga.
LAVINIA TUDORAN

Romania a cerut ieri Curtii Internationale de Justitie (CIJ) de la Haga sa rezolve diferendul cu Ucraina, legat de delimitarea platoului continental si a zonelor economice exclusive ale celor doua state in Marea Neagra. Solicitarea de initiere a procedurilor a fost inaintata de ambasadorul Romaniei in Olanda, Iulian Buga. Cererea este insotita de documente care "dovedesc ca demersul Romaniei este fondat si de textele conventiilor internationale aplicabile in acest caz", a explicat pentru agentia France Presse, secretarul de stat in ministerul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu. In sesizarea adresata Tribunalului de la Haga, guvernul roman doreste ca acesta "sa stabileasca o solutie de partaj intre Romania si Ucraina, a platoului continental din Marea Neagra, si a zonelor economice exclusive in conformitate cu dreptul international".

ZACAMINTELE. Dupa parerea lui Aurescu, sesizarea CIJ, "demersul incurajat de Uniunea Europeana, garanteaza o solutie echitabila, care raspunde intereselor nationale ale Romaniei si care ne va garanta accesul la zacamintele de hidrocaburi". Cu alte cuvinte, avem mari sanse ca zacamintele de petrol si gaze naturale, aflate in vecinatatea Insulei Serpilor, in jurul careia se leaga disputa privind impartirea Marii Negre intre Romania si Ucraina, si care zacaminte, dupa cum recunosc si demnitarii de la Bucuresti, reprezinta miza diferendului cu Kievului, sa ne revina.

INSULA. Ce trebuie sa lamureasca Tribunalul international este daca Insula Serpilor, un teren de 17 hectare, este sau nu locuibila. Romania sustine ca nu, ucrainenii, ca da. Ei au militari detasati pe insula, au inaugurat chiar si un cabinet ginecologic acolo, au adus pamant si au plantat pomi, doar-doar vor demonstra ca insula are viata, cum s-ar spune. Intrebat insa saptamana trecuta ce rata a natalitatii este inregistrata pe insula, care sunt sursele de energie si de apa de aici, ambasadorul Ucrainei la Bucuresti, Teofil Bauer, a dat din umeri scuzandu-se: "Nu stiu. Eu nu am fost niciodata pe Insula Serpilor".

Daca CIJ ne da dreptate si va sustine ca insula este o stanca, atunci impartirea Marii Negre ne-ar avantaja, iar zona cu zacaminte ar trece in teritoriul controlat de noi, nu de ucraineni.

BANII. Procesul nu ar trebui sa dureze mai mult de patru ani si ne scoate din buzunare un milion de euro. Fiecare dintre cele doua parti aflate in disputa va fi reprezentata de un agent. Partea romana il va avea ca reprezentant pe Bogdan Aurescu, cel care, de altfel, a si condus negocierile cu delegatia ucraineana. Intre Bucuresti si Kiev au existat peste 20 de runde de negocieri din 1998 incoace, insa partile nu au reusit sa ajunga la nici un compromis. Decizia CIJ este definitiva si fara drept de apel. Daca nu va fi respectata, se poate cere ajutorul Consiliului de Securitate ONU.

SIMPOZION DESPRE CANALUL BISTROE

La doua zile dupa protestul pescarilor din Delta Dunarii, construirea canalului Bistroe, cealalta problema pentru care ne certam cu ucrainenii, revine in atentia unor importanti experti europeni. Proiectul ucrainean va fi astazi discutat la simpozionul international "Delte si zone umede" care a inceput de ieri la Tulcea. Asa cum era de asteptat, principalii absenti ai discutiilor vor fi savantii ucraineni care au declinat in repetate randuri invitatia la dialog a partii romane. Vor fi totusi prezenti renumiti experti internationali, intre care Petr Obdrlink si Erika Schneider, de la Institutul Rastat din Germania. Din partea Romaniei vor fi prezenti Guvernatorul Deltei Dunarii, Virgil Munteanu si directorul Institutului de Cercetare-Dezvoltare "Delta Dunarii", Romulus Stiuca. (Alexandru Nastase)

PESCARII N-AU GRESIT

Operatiunea pe care au facut-o pescarii tulceni de a extrage din malul romanesc al Dunarii balizele de marcare a senalului navigabil pe bratul Chilia, "nu reprezinta o infractiune", ne-au declarat surse din cadrul Politiei de Frontiera Romane. "Avand in vedere ca nu este o infractiune, noi nu putem face nimic. Pescarii se aflau conform granitei in apele teritoriale romanesti si nu au trecut deloc in apele ucrainene. Deocamdata partea ucraineana nu a depus nici o plangere vizavi de miscarea pescarilor. Desi cei care au incalcat acordul sunt ucrainenii, nu noi, prin intortocheatele cai ale diplomatiei, trebuia sa asteptam inca vreo cateva luni pana primeam ordinul din partea forurilor superioare de a smulge acele balize din malul nostru. Astfel, operatiunea pescarilor ne-a scutit de o bataie de cap", au conchis sursele. (Eduard Pascu)

MESAJ CATRE KIEV: "LUATI-VA BALIZELE!"

In ceea ce priveste cealalta problema asupra careia nu ne intelegem cu Kievul, canalul Bistroe, Romania a transmis ieri Ucrainei o "nota verbala" in care ii solicita sa inlature "imediat" balizele amplasate in apele teritoriale romanesti ale Dunarii, pe care Jurnalul National le-a si prezentat in premiera in presa de la Bucuresti. Bogdan Aurescu ne-a declarat ca si Politia Romana de Frontiera va face un asemenea demers catre colegii ucraineni. "Nota verbala este o reinnoire a soli-citarilor facute de ministrul de Externe, Mircea Geoana, la intalnirea pe care a avut-o la 26 august cu ambasadorul Ucrainei la Bucuresti", ne-a spus Aurescu. Ucraina a amplasat pe bratul Chilia, in apele romanesti, mai multe balize in zona de constructie a canalului Bistroe. Politia Romana de Frontiera a solicitat ucrainenilor explicatii legate de aceste balize, dar raspunsul primit a fost acela ca nu sunt ei cei care au pus balizele, ci firmele care executa lucrarile de amenajare a canalului. Marti dupa-amiaza, o mana de pescari curajosi din Chilia Veche s-au incumetat si au scos una dintre balize din malul romanesc. Ei se plang ca, dupa ce si-au amplasat ucrainenii balizele, nu mai prind nici tipenie de peste. La doua zile dupa protestul pescarilor din Delta Dunarii, problema construirii canalului Bistroe revine in atentia unor importanti experti europeni in chestiuni de mediu. Proiectul ucrainean va fi astazi principala tema de discutie a simpozionului international "Delte si zone umede" care a inceput de ieri la Tulcea. Asa cum era de asteptat, principalii absenti ai discutiilor vor fi savantii ucraineni care au declinat in repetate randuri invitatia la dialog a partii romane. (Lavinia Tudoran, Alexandru Nastase)
×
Subiecte în articol: observator romania ucraina insula