x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator România a promis UE că nu va aduce Autostrada Transilvania până în centura Braşovului.

România a promis UE că nu va aduce Autostrada Transilvania până în centura Braşovului.

de Iulia Barbu    |    08 Iun 2011   •   21:00
România a promis UE că nu va aduce Autostrada Transilvania până în centura Braşovului.

Centura Brasovului a fost indelung negociata la Bruxelles. Problema obtinerii banilor europeni (95 milioane de euro) pentru varianta ocolitoare a Brasovului a fost Autostrada Transilvania. Comisia care a trebuit sa aprobe finantarea din Romania a avut o problema cu apropierea de Bechtel. Practic, negociatorii romani au trebuit sa dea asigurari solide ca nu vor lega centura de Autostrada Transilvania. Cinci luni a stat dosarul in analiza. In cele din urma, cu promisiunea romanilor ca nu vor lega proiectul european de autostrada din centrul tarii, banii vor ajunge la Brasov. Aprobarea a venit in luna februarie a acestui an.

In acest moment, in orasul din centrul tarii a fost finalizata o bucata de centura care are doar doua benzi. Tronsonul are putin peste 6 kilometri si a fost finantat prin Programul Operational Sectorial. Capetele de tronson vor fi construite pe bani europeni, finantate prin POST 2007-2013: prima bucata, intre DN 1 si DN 13 are 7 kilometri iar ultima sectiune, DN 13 – DN 1 are in jur de 6 kilometri.

Inca din 2002, Ministerul Transporturilor si CNADNR au hotarat sa se puna pe construit variante ocolitoare. Lucrarile trebuiau cuprinse atat in programul de modernizare, cat si in santiere separate. Au fost intocmite ulterior studii de fezabilitate pentru mai mult de 20 de orase. In 2011, doar o parte din aceste centuri au fost finalizate.

×