x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator România a semnat două acorduri economice cu China

România a semnat două acorduri economice cu China

de Dan Tomozei    |    06 Sep 2012   •   09:40
România a semnat două acorduri economice cu China

Romania a semnat, joi, doua acorduri bilaterale cu China privind finantarea in serviciile de telecomunicatii, eveniment derulat in cadrul Conferintei inaugurale a Secretariatului pentru Cooperarea dintre China si tarile Europei Centrale si de Est, aflat in desfasurare la Beijing.


Cele doua acorduri in valoare totala de 70 milioane USD au fost semnate de Transelectrica in parteneriat cu Compania Huawei si China Developement Bank (60 milioane USD), si de 2K Telecom in parteneriat cu Compania Huawei si Exim Bank China (10 milioane USD). 2K Telecom are ca actionar majoritar pe Alexandru Ghita (67,12%) fratele omului de afaceri Sebastian Ghita. Finantarea proiectelor este asigurata din creditul anuntat de China pentru infrastructura central si est europena, in valoare totala de 10 miliarde USD.

Ministrul delegat pentru Mediul de Afaceri, Mihai Voicu, a declarat pentru Radio China International ca ''cele doua acorduri reprezinta un bun inceput pentru Romania si nu vor fi singura realizare in cadrul acestui mecanism de cooperare. Speram ca inca in cursul acestui an vom reusi sa semnam acordul cadru pentru dezvoltarea infrastructurii dar si sa urmarim cu foarte mare atentie cel mai important proiect din acest cadru mai larg si anume investitia de la Rovinari''.

Tot joi, ministrul Mihai Voicu a fost primit de premierul chinez Wen Jiabao si a avut discutii bilaterale cu ministrul adjunct chinez al Comertului, Jiang Yaoping si ministrul adjunct chinez al Afacerilor Externe, Song Tao.

Conferinta Secretariatului pentru Cooperarea Chinei si tarile Europei Centrale si de Est de la Beijing reuneste 16 tari europene care alaturi de China au semnat, in luna aprilie a.c., mecanismul de cooperare initiat de premierul chinez, Wen Jiabao, cu prilejul Forumului Economic si Comercial de la Varsovia.

×
Subiecte în articol: economic romania China semnat acord