x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator România, acuzată că a vândut evrei în perioada comunistă

România, acuzată că a vândut evrei în perioada comunistă

20 Feb 2013   •   11:02
România, acuzată că a vândut evrei în perioada comunistă
Revista Israel Defense a publicat un material în care scrie că timp de mai multe decenii, statul israelian ar fi cumpărat evrei din România, prin intermediul unor canale clandestine.

De la sfârşitul celui de-al doilea război mondial până la căderea comunismului, Israelul, finanţat de Comitetul Evreiesc din SUA, a plătit autorităţile Române, în baza unui tarif specific, pentru fiecare cetăţean evreu de naţionalitate român, astfel, românilor le era permis să imigreze în Israel.

La scoaterea evreilor din ţară se ocupa o agenţie secretă responsabilă pentru menţinerea legăturilor şi asistarea evreilor din fosta URSS şi din Europa de Est.

Potrivit unui fost lider al agenţiei, Yacov Kedmi, acesta declară că aveau o înţelegere cu statul român pentru a primi o cotă anuală de evrei în fiecare an şi că Israelul era principală sursă de valută străină pentru servicile secrete din România.

''La începutul fiecărui an, mergeam la Bucureşti şi stabileam cotele şi tarifele. Trebuia să ştim exact cât plătim pentru un copil, cât pentru un adult şi cât trebuia să plătim în plus pentru persoanele calificate sau cu un anumit statut. Preţurile porneau de la 100 de dolari şi ajungeau chiar la câteva mii. Spre exemplu, pentru un medic se putea plăti şi 10.000 de dolari'', povesteşte Yacov.

Înţelegerea dintre cele două state a fost stabilită la sfârşitul anilor '50, când Nikita Hruşciov, prim secretarul Partidului Comunist al Uniunii Sovietice a vizitat România.

Astfel, Israelul se angaja să ajute România să obţina echipamente necesare pentru extracţiile de ţiţei de la Floreşti.

O altă serie de negocieri au mai fost făcute în anul 1965, prin care, nici un evreu nu a părăsit vreodată România fără a se face plata.

×