x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator România are prea multe cadre didactice

România are prea multe cadre didactice

de Eugenia Mihalcea    |    22 Aug 2009   •   00:00
România are prea multe cadre didactice
Sursa foto: Marin Raica/Jurnalul Naţional

Ministerul Educaţiei va introduce sistemul de finanţare per elev din anul şcolar 2010-2011, conform unui acord semnat cu Banca Mondială, care va oferi consultanţă tehnică în acest sens. Aceeaşi înţelegere scrisă mai prevede şi disponibilizări în învăţământ, din cauza numărului prea mare de profesori în ţara noastră.



"De disponibilizări nu am auzit, nu se pune problema, noi chiar am contestat această analiză a Băncii Mondiale, care nu ţine cont de toţi factorii din sistem. Pe de altă parte, putem spune că reţeaua este nerestructurată şi după 2004 s-a pierdut controlul", spune Mihnea Costoiu, secretar de stat în Ministerul Educaţiei.

În memorandumul cu Banca Mondială, însă, se arată că, spre deosebire de Germania sau de Franţa, unde media este de 22 de elevi la clasă, în România, aceasta este de doar 20,6 elevi şi continuă să scadă. Concluzia experţilor străini este că în ţara noastră, la un număr din ce în ce mai mic de elevi, sunt angajaţi din ce în ce mai mulţi profesori, ceea ce înseamnă că există mai mulţi dascăli decât este nevoie.

Conform unui raport al Ministerului Educaţiei, între 1992 şi 2006, numărul elevilor a scăzut cu 24 de procente, iar al profesorilor cu numai 4%. Pe scurt, eficientizarea cheltuielilor va însemna trimiterea acasă a profesorilor necalificaţi şi comasarea sau închiderea şcolilor nerentabile, care au deficit de elevi. De altfel, până săptămâna viitoare, toate inspectoratele şcolare au obligaţia să trimită Ministerului Educaţiei situaţia şcolară din judeţe şi locurile unde se pot comasa clase, şcoli, acolo unde există profesori pentru un număr prea mic de elevi.

FINANŢARE PER ELEV
În ceea ce priveşte finanţarea per elev, acest lucru înseamnă că banii vor fi alocaţi fiecărei unităţi de învăţământ în funcţie de necesităţile elevilor şi de specializarea urmată. După această formulă vor fi plătiţi şi profesorii. Sistemul de finanţare pe cap de elev este prevăzut în acordul semnat de România cu Banca Mondială şi presupune cheltuirea eficientă a banilor din învăţământ.




"Până acum au fost făcute doar simulări pe hârtie în ceea ce priveşte finanţarea per elev, dar de la 1 ianuarie 2010 vrem să pilotăm acest sistem în câteva judeţe, urmând să fie introdus în toată ţara din toamna lui 2010", explică Mihnea Costoiu. Potrivit acordului cu Banca Mondială, însă, formula costului pe cap de elev trebuie aprobată de Parlament până la sfârşitul anului şi implementată din iunie 2010.

Chiar dacă în discuţiile avute cu ceva timp în urmă sindicaliştii nu se arătau foarte încântaţi de această variantă de finanţare şi mai ales de plată a cadrelor didactice, acum au revenit la sentimente mai bune.
Federaţia Educaţiei Naţionale susţine o finanţare multianuală, care să ţină cont şi de dinamica mişcării elevilor. Această finanţare trebuie să ţină cont de costurile reale, şi nu de valorile istorice care s-au luat în calcul până acum.

Discuţiile cu sindicatele din învăţământ legate de finanţare se refereau la finanţarea per elev, care ar fi permis inclusiv ca liceele private să primească bani de la stat. Această idee a fost susţinută şi în proiectele legislative propuse de Comisia prezidenţială de educaţie, condusă de fostul ministru Mircea Miclea, dar şi în pachetul iniţiat de fostul ministru Cristian Adomniţei.

În pachetul de legi al Comisiei prezidenţiale se preciza că toate costurile educării unui elev, de la salariul profesorilor la cheltuielile cu utilităţile, manualele şcolare sau reparaţia şcolilor, trebuie cuprinse într-o formulă transparentă. Formula va avea coeficienţi de corecţie în funcţie de condiţiile specifice (ex.: mediul rural, copii cu cerinţe speciale, minorităţi) şi de priorităţile unei autentice dezvoltări. Prin utilizarea unei astfel de formule, alocarea banilor publici va deveni transparentă, se va face în concordanţă cu ţintele educaţionale strategice şi orice cetăţean va şti cât cheltuieşte statul pentru educarea fiecărui copil, la orice nivel de şcolarizare.

×
Subiecte în articol: scoala educatie profesori restructurare