x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Romania, atacata cu euro falsi

Romania, atacata cu euro falsi

de Gabi Golea    |    06 Dec 2005   •   00:00
Romania, atacata cu euro falsi

Atentie la bancnota de 500 euro !

O suma foarte mare de euro falsi a penetrat sistemul bancar romanesc. Potrivit unor surse neoficiale, circa jumatate de milion de euro, in bancnote false de 500 de euro, a fost descoperita in transporturi de bani efectuate de filiala din Romania a companiei Group 4Falck. Jurnalul National a intrat in posesia unei informatii deosebit de importante, care ar putea afecta siguranta sistemului bancar. Potrivit unor surse neoficiale, in cursul unor operatiuni de transport de numerar, acum circa 10 zile, ar fi fost descoperita o suma importanta de bancnote false. Este vorba de circa jumatate de milion de euro.

Potrivit surselor Jurnalului National, falsul ar fi fost descoperit de firma de transport valori Group 4 Falck. Banii (valuta din cupiuri de 500 de euro) proveneau din sistemul bancar. La aceasta ora, se desfasoara o vasta ancheta pe baza traseului transportului de bani falsi, incepand cu banca de unde au pornit banii, continuand cu firma transportatoare si ajungand pana la beneficiar.

TRANSPORTATOR. Group 4 Falck Romania, membra a Uniunii Nationale a Transportatorilor Rutieri (UNTRR), este autorizata de Politie pentru transporturi interjudetene de valori, beneficiaza de suportul financiar, logistic, tehnic si procedural oferit de Group 4 Securicor si este organizata in sapte regiuni, care cuprind toate judetele, avand asigurate baza materiala si managementul pe plan local: Bucuresti, Deva, Baia Mare, Brasov, Craiova, Bacau si Constanta. Compania - care sustine ca a investit in ultimul an aproximativ 15 milioane de dolari in intarirea capacitatii, securitate si operationalitate - transporta numerar, documente, metale pretioase, diamante, bijuterii sau lucrari de arta intre orice destinatii pe teritoriul Romaniei, executa operatiuni de colectare si remitere numerar sau documente de la/la clientii sau unitatile bancilor, preluare sau depunere numerar in BNR, import si export de valori, alimentare cu numerar a bancomatelor, recuperare a cardurilor capturate sau paza pe timpul interventiilor tehnice ale firmelor specializate. Group 4 Securicor formeaza una dintre cele mai mari retele globale de operatiuni de securitate din lume, cu peste 340.000 de angajati, opereaza in peste 100 de tari de pe sase continente, este listata la bursele de valori din Londra si Copenhaga, avand sediul central si managementul la Crawley, in Regatul Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord.

CASH. Principalii beneficiari din Romania ai serviciilor asigurate de respectiva societate de transport valori sunt, conform site-ului propriu, firme de prestigiu din tara, investitori straini, companii de stat, organizatori ai unor activitati de anvergura sau persoane importante. Printre retelele de banci nominalizate se numara, conform aceleiasi surse, Raiffeisen Bank, Banca Romaneasca, Romexterra, Miro Bank, Volksbank, Banca Transilvania, HVB Bank, Mind Bank si BRD. Companiile comerciale nominalizate ca utilizand serviciile Group 4 Falck sunt reteaua OMV Mineraloel, Cora, Carrefour, SNP Petrom, Selgross, Mobifon, Loteria Nationala, Billa si Butan Gaz, toate mari generatoare de cash. Ca noutate absoluta pe piata romaneasca, Group 4 Falck sustine ca ofera "asigurari pentru pierderi de 3 milioane USD/eveniment, indiferent de numarul acestora".

PRECEDENT
Ultimul scandal de proportii in domeniu a avut loc in cursul anului trecut, atunci cand angajati ai unei alte firme de transport valori, CPI Security, au organizat ceea ce avea sa capete denumirea de "jaful secolului". La momentul respectiv, grupul organizat de Petru Nica a dat o gaura de aproximativ 100 miliarde de lei vechi. Ulterior, autoritatile i-au prins si arestat pe autori, recuperand o buna parte a sumei, mai putin insa 8 miliarde de lei, bani despre a caror soarta nu se mai pomeneste nimic. In masina blindata a firmei CPI se aflau 88,4 miliarde de lei si 33.396 de dolari. La comiterea furtului, Petru Nica a fost ajutat de doi amici de-ai sai, Gabriel Velescu si Aurelian Paven, aflati de asemenea in spatele gratiilor. In luna februarie a acestui an, intr-o duminica, documentele contabile ale firmei CPI Security au ars in conditii neelucidate.
×
Subiecte în articol: observator