x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator România caută soluţii pentru restituirea proprietăţilor bisericeşti (Washington Times)

România caută soluţii pentru restituirea proprietăţilor bisericeşti (Washington Times)

de Marina Constantinoiu    |    07 Iul 2013   •   16:01
România caută soluţii pentru restituirea proprietăţilor bisericeşti (Washington Times)

România “este ferm angajată” în găsirea unei soluţii la problema restituirii proprietăţilor bisericeşti confiscate de regimul comunist din ţara noastră, a transmis Ambasada României la Washington, ca reacţie la scrisoarea celor 20 de congresmani americani adresată secretarului de Stat John Kerry pe această temă.

Afirmaţiile sunt relatate într-un articol semnat de James Morrison, intitulat “Chestiuni bisericeşti şi de stat în România”, postat de cotidianul Washington Times la secţiunea “Embassy Row”, dedicată evenimentelor diplomatice internaţionale.

Douăzeci de membri ai Congresului american au acuzat, recent, România, într-o scrisoare adresată secretarului american de Stat John Kerry, că refuză să returneze numeroase proprietăţi bisericeşti pe care comuniştii le-au confiscat de la comunitatea evreiască şi maghiară din ţara noastră. Washington Times menţionează scrisoarea congresmanilor – 13 republicani şi 7 democraţi - în care se cerea şefului diplomaţiei americane să pună presiune asupra României, să rezolve solicitările de restituire a bisericilor, şcolilor, spitalelor, orfelinatelor şi a altor proprietăţi confiscate de regimul comunist din ţara noastră.

“Ambasada României la Washington insistă că Guvernul de la Bucureşti face tot ce poate într-o situaţie complexă, pentru a putea rezolva restituirea sau oferirea de compensaţii pentru mai mult de 4.000 de clădiri – biserici sau alte proprietăţi religioase – care au fost confiscate de Guvernul comunist după Cel de-al Doilea Război Mondial şi deţinute până la căderea regimului în 1989”, scrie autorul articolului.

"România este angajată ferm în găsirea unei soluţii care ar restabili complet, acolo unde este posibil, drepturile de proprietate originale, inclusiv ale celor aparţinând confesiunilor religioase", se arată în respectivul text, citat de The Washington Times. "Chestiunea restituirii proprietăţilor religioase către minoritatea maghiară din România face parte din dialogul bilateral dintre România şi Ungaria", se mai menţionează în comunicat, potrivit sursei citate.

Semnatarii scrisorii, printre care se află şi Ileana Ros-Lehtinen, preşedintele comisiei de politică externă a Senatului american, dar şi Christopher Smith, co-preşedintele american al Comisiei Helsinki, solicită diplomaţiei americane ca în toate dialogurile cu Guvernul român să pună pe ordinea de zi retrocedarea imediată, totală şi legală a bunurilor confiscate ilegal de la instituţiile bisericeşti amintite, scrie Magyar Nemzet şi bosnewslife.com.

“Guvernul comunist din România a confiscat 2.140 de şcoli, spitale, orfelinate şi alte instituii civice şi caritabile aparţinând bisericilor romano-catolice, reformate, evanghelic-luterane şi unitariene, dar şi 1.980 de proprietăţi ale comunităţilor evreieşti, precum şi toate bunurile, inclusiv clădirile bisericilor”, se arată în scrisoarea citată.


×