x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator România este pe locul 128 în lume în ceea ce priveşte calitatea drumurilor, după Gabon şi Zimbabwe

România este pe locul 128 în lume în ceea ce priveşte calitatea drumurilor, după Gabon şi Zimbabwe

30 Oct 2019   •   15:51
România este pe locul 128 în lume în ceea ce priveşte calitatea drumurilor, după Gabon şi Zimbabwe

România este pe locul 128 în lume în privinţa calităţii drumurilor, după Gabon şi Zimbabwe, a declarat, miercuri, ministrul propus al Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor, Lucian Bode, în cadrul audierii în comisiile reunite de specialitate din Camera Deputaţilor şi Senat.

"La infrastructura feroviară, avem 20.730 de kilometri de reţea feroviară, a şaptea reţea ca mărime din Uniunea Europeană, avem trei companii anchilozate - CFR SA, CFR Marfă, CFR Călători - fiecare confruntându-se astăzi cu foarte mari probleme, în special CFR Marfă, cu pierderi uriaşe, cu restricţii de viteză - 1.522 de restricţii sunt astăzi înregistrate pe calea ferată, ceea ce conduce la o viteză comercială de 16,3 km/h la marfă şi 44 km/h la călători", a afirmat Bode.

În ceea ce priveşte infrastructura aeriană, ministrul desemnat a făcut referire la compania TAROM, care se află într-o situaţie dificilă.

"La infrastructura navală, din păcate, nu reuşim să exploatăm suficient Dunărea, cei 1.074 de km de pe teritoriul României, autostradă curată, sigură şi nepoluantă, şi nu reuşim să exploatăm suficient Portul Constanţa", a arătat el.

La capitolul fonduri europene, Lucian Bode a atras atenţia asupra incapacităţii statului român de a atrage fonduri.

"Închei cu o placă turnantă: incapacitatea statului român de a atrage fonduri europene. Suntem pe Axa 1 şi 2 POIM în transport la 25% cheltuieli rambursate de la Comisia Europeană. Pornind de la această stare de fapt, programul de guvernare pe care îl supun atenţiei dumneavoastră la capitolul transporturi, infrastructură şi comunicaţii cuprinde următoarele direcţii de acţiune: ca strategie a programului de guvernare pentru domeniul de transporturi şi infrastructură ne propunem creşterea conectivităţii naţionale şi a conectivităţii transeuropene pentru societate şi mediul de afaceri, într-un sistem de transport eficient economic, sustenabil, sigur şi prietenos cu mediul. Principiul de bază al programului de guvernare este planificarea: planificarea proiectelor, planificarea bugetară şi planificarea resurselor umane", a susţinut Bode.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: romania calitatea drumurilor