x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Romania in 5 minute - 1 iulie 2004

Romania in 5 minute - 1 iulie 2004

01 Iul 2004   •   00:00

Martori romani, in programe de protectie

Un numar de 11 persoane - martori in procese penale, care au furnizat anchetatorilor informatii determinante pentru descoperirea unor retele criminale - si familiile acestora sunt incluse in programe de protectie a martorilor. (Mediafax)

Craiova - Raliu pe o pista din apropierea aeroportului

Implinirea a doi ani de la trecerea in nefiinta a unuia dintre cei mai buni piloti de curse ai Craiovei, Constantin Ciocea, zis Kos, a reunit mii de impatimiti ai vitezei. Sute de masini s-au adunat, la miezul noptii de marti spre miercuri, pe Drumul European 70 A, in zona comunei Cosoveni, de la marginea Craiovei, paralizand circulatia rutiera. Pentru ca numarul pilotilor era mult prea mare si o interventie in forta ar complica si mai mult lucrurile, seful Politiei Rutiere Dolj, comisarul-sef Marin Popescu, a gasit solutia salvatoare pentru impacarea tuturor: un raliu organizat, ad-hoc, pe o pista de rezerva din apropierea Aeroportului Craiova.

Politica - Diaspora romaneasca vrea in Parlament

Romanii care locuiesc in afara Romaniei vor sa aiba si ei reprezentanti in parlament. La Consiliul Mondial al Romanilor care se desfasoara la Vatra Dornei, de pe 26 iunie pana pe 2 iulie, ziua de ieri a fost una dedicata politicii. Membrii si invitatii Consiliului au cautat, intr-o dezbatere, modalitatile optime prin care Diaspora romaneasca sa fie reprezentata in Parlamentul Romaniei. Situatia romanilor din Ucraina si Republica Moldova a fost un alt punct important al reuniunii de ieri. (Costin Anghel)

Targu Secuiesc - Drum national blocat de muncitori

Muncitorii Fabricii Mecanica Targu Secuiesc au blocat ieri timp de cateva ore DN 11, care face legatura intre Bacau si Brasov, cerand asigurarea unui loc de munca si achitarea salariilor aferente lunii mai, transmite Mediafax. Fabrica Mecanica Targu Secuiesc a fost inchisa, la mijlocul lunii mai, din cauza datoriilor acumulate catre Electrica, iar activitatea a fost reluata abia luni, 28 iunie. Pentru ca nu au curent electric si apa, muncitorii nu au putut relua lucrul. Dupa cateva ore de proteste drumul a fost deblocat.

Timisoara - Copiii cu malformatii faciale, operati de italieni

Copiii romani cu malformatii faciale pot beneficia de interventii chirurgicale reparatorii gratuite in perioada 17-22 iulie, o data cu venirea la Timisoara a unei echipe de medici italieni, in cadrul programului Fundatiei Operation Smile, transmite Mediafax. Copiii cu asemenea malformatii pot fi inscrisi gratuit, selectia cazurilor fiind facuta de echipa de medici italieni. Parintii acestor copii pot obtine o programare contactandu-l pe directorul Spitalului Municipal Timisoara, Emil Urtila.

Premiera - Manual de combatere a discriminarii

O echipa formata din 5 experti ai mai multor ONG-uri a lucrat mai multe luni la elaborarea unui manual de combatere a discriminarii. Manualul este destinat jurnalistilor, persoanelor discriminate (rromii, homosexualii, transexualii, persoanele cu dizabilitati) si avocatilor care le reprezinta pe acestea. In urma unui sondaj de opinie realizat de Institutul pentru Politici Publice, in tara noastra "exista o situatie foarte intoleranta in privinta discriminarii. 40% dintre cei chestionati considera ca persoanele cu alta orientare sexuala nu ar trebui sa traiasca in Romania". (Cristina Hurdubaia)

Brasov - Interlop pus in libertate

Anatolie Ciumac, zis "Tolea", va fi judecat in stare de libertate, au decis magistratii Tribunalului Brasov. Basarabeanul, inculpat in dosarul "Scotch Club" intr-un incident soldat cu impuscarea unui alt lider al lumii interlope, Alen Moisin, a stat in Penitenciarul Codlea in regim de maxima securitate timp de sase luni. Ciumac a mai fost inculpat in Spania pentru omor deosebit de grav, fiind extradat in Romania in vederea finalizarii procesului "Scotch Club" de la Brasov. Parchetul de pe langa Tribunalul Brasov a declarat recurs impotriva suspendarii masurii de arestare preventiva in cazul basarabeanului. (Libiu Mateescu)

Toate 3 - Jackpotul, castigat de un constantean!

Jakpotul de 110.000.000 lei a fost castigat ieri de un navigator din Constanta. Marian Petcu, fericitul castigator, are 47 de ani. Locuieste impreuna cu sotia si cele doua fetite intr-un apartament cu doua camere. Domnul Petcu sustine ca este o persoana norocoasa, dar ca nu obisnuieste sa joace jocuri de noroc. Mare i-a fost uimirea cand a vazut ca a castigat un "asemenea premiu". "De dimineata, cand sotia si fiica mea au plecat la piata, am strigat dupa ele sa nu uite sa cumpere un Jurnalul National. Citesc acest ziar de cate ori sunt acasa. Sunt de meserie navigator si, pe vas, nu am de unde procura ziarul. Cand sotia si fata s-au intors de la piata am luat ziarul la paginat, fata mi-a atras atentia ca avem numerele castigatoare. Nu mi-a venit sa cred si am mai verificat si eu o data. Este o bucurie enorma, nu in fiecare zi iti este dat sa ai un asa noroc. Nu m-am gandit ce o sa fac cu banii, dar primul lucru pe care am sa il fac este sa merg cu familia intr-o excursie in tara." Concursul "Toate 3" se va incheia peste trei saptamani. Multa bafta!

Analiza postelectorala - Demiteri in PRM

Ca urmare a rezultatelor slabe obtinute in alegeri, Comitetul Director al PRM a decis, ieri, dizolvarea Biroului Executiv al Municipiului Bucuresti, a anuntat presedintele PRM, CV Tudor. Pana la alegerea, la 1 septembrie, a unui nou Birou Executiv, conducerea interimara va fi asigurata de deputatul Lucian Bolcas, senatorul Carol Dina si deputatul Nicolae Vasilescu, fost candidat PRM pentru Primaria Sectorului 4, a precizat liderul PRM. De asemenea, a mai fost dizolvat Biroul Executiv Judetean si Municipal al PRM Sibiu si au fost suspendati din functii presedintele filialei Buzau, Eugen Constantinescu, cel al filialei Covasna, Gheorghe Agrigoroaie, si presedintele filialei Teleorman, deputatul Florea Buga. (Aniela Nine)

PSD Bacau - Pleaca Iacobov, se pregateste Sechelariu

Fostul primar al Bacaului, Dumitru Sechelariu, s-a dat ieri in spectacol la sedinta de constituire a Consiliului Local, cu injuraturi, invective si amenintari la adresa opozitiei si a ziaristilor care au scris impotriva lui. "Bai, tu sa nu vorbesti inaintea mea, mai fraiere! Ca eu am voturi cat tot partidul tau!", i-a impus Sechelariu deputatului liberal Valeriu Gheorghe. Apoi si-a indreptat tirul spre deputatul Vasile Nistor, presedintele organizatiei PD. "Tu sa stai jos acolo si ciocu’ mic!", a strigat Dumitru Sechelariu. La finalul sedintei, Corneliu Iacobov a anuntat ca demisioneaza din functia de vicepresedinte al judetenei PSD, iar Dumitru Sechelariu a anuntat ca renunta la functia de consilier judetean si ca are de gand sa renunte oficial si la PSD in cursul saptamanii viitoare. (Cezara Duta)

EDITIA a II-a

Decizie - Achitare in cazul "Portbagajul"

Cei trei tineri trimisi in judecata pentru furtul a jumatate de milion de dolari din portbagajul afaceristului interlop Mihai Bucurenciu au fost achitati luni de Tribunalul Bucuresti. Judecatorii au decis ca Valentin Raducanu, Cornel Dinicu si Claudiu Paraschiv, fost Musat, nu au savarsit infractiunea pentru care au fost arestati preventiv, cercetati si judecati. Dosarul supranumit "Portbagajul" a pornit de la reclamarea presupusului furt, in ianuarie 2000, si a devenit celebru dupa ce Raducanu a fost sechestrat si chinuit de interlopii bucuresteni. Procurorii pot ataca decizia cu apel. (Miruna Pasa)

Amanare - Instanta suprema, tot fara presedinte

Consiliul Superior al Magistraturii a amanat si ieri discutiile despre noul presedinte al Inaltei Curti de Casatie si Justitie si despre alegerea presedintilor de sectii la aceeasi instanta. In schimb, sapte dintre cei 16 magistrati carora la 20 iunie le-a expirat mandatul la Curtea Suprema au fost numiti din nou pe aceleasi pozitii. Consiliul va finaliza probabil la 9 iulie discutiile despre problemele la Inalta Curte, ramasa de 10 zile fara presedinte, dupa pensionarea lui Paul Florea. (Miruna Pasa)

Bucuresti - Vremuri grele pentru functionari

Liderul democrat Traian Basescu a declarat ieri ca primarii de sectoare ai Aliantei PNL-PD nu vor putea lucra cu functionarii ajunsi in administratie prin sustinerea PSD. In opinia lui, astfel de functionari sunt "niste lachei ai PSD", care "trebuie rasi, barbieriti de peste tot unde sunt". Basescu a mai spus ca prin Consiliile de Administratie ale ADP si RATB se "scurg sume uriase" catre clientela PSD, mai exact pentru Aura Vasile si Marian Vanghelie.
×
Subiecte în articol: observator