x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Romania in 5 minute - 11 august 2004

Romania in 5 minute - 11 august 2004

11 Aug 2004   •   00:00

"Ploaie" de stele cazatoare

In aceasta noapte, Pamantul va traversa coada cometei Swift-Tuttle si va avea loc o "ploaie" de stele cazatoare, informeaza Institutul Astronomic al Academiei Romane. Maximul fenomenului se va inregistra in jurul orei 1:00, cand vor putea fi vazute aproximativ 100 de "stele cazatoare" pe ora.

Invatamant - Sindicatele ameninta cu proteste

Patru federatii sindicale din invatamant isi exprima nemultumirea fata de masura anuntata luni de Guvern, prin care personalul din invatamant nu va primi indexari salariale, in 2005, mai mari decat restul personalului bugetar, se arata intr-un comunicat semnat de liderii celor patru organizatii. Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant, Federatia Educatiei Nationale, Federatia Sindicatelor din Invatamant "Spiru Haret" si Federatia Nationala Sindicala "Alma Mater" considera ca promisiunile autoritatilor si in special ale ministrului Educatiei, Alexandru Athanasiu, de indexare cu pana la 25% a salariilor, au fost "demagogice si populiste". Sindicalistii din invatamant mai sustin ca vor declansa, incepand cu 13 septembrie, actiuni de protest care vor continua pana la solutionarea favorabila a revendicarilor salariale. (Lucian Florea)

Galati - Scandal intre prefect si CJ pentru "Lapte si Corn"

Licitatia preliminara derulata la nivelul judetului Galati privind programul guvernamental "Lapte - Corn" a dus la aparitia unor conflicte intre prefectul Marius Necula si vicepresedintele Consiliului Judetean, Mircea Toader, insarcinat din partea acestei institutii pentru a pregati selectia firmelor. Dupa ce licitatia preliminara a fost castigata de doua firme din Braila, prefectul a fost nemultumit. "Eu sunt prefect de Galati si sarcina mea este sa ma bat pentru firmele din Galati, asta dupa ce doi ani acest program a fost tinut de firme galatene", a declarat Necula. (Eric Hosz)

Hunedoara - Proiect pentru o unitate SMURD la Deva

Judetul Hunedoara ar putea avea, in Deva, o unitate de interventie medicala rapida si descarcerare tip SMURD, care va cuprinde si o echipa Salvamont, in urma unui proiect demarat si finantat de Consiliul Judetean, informeaza Rompres. Vicepresedintele CJ, Petru Marginean, sustine ca o asemenea unitate este necesara din cauza cresterii numarului de accidente rutiere grave si de munca. Marginean a adaugat ca a discutat deja pe marginea infiintarii unitatii SMURD cu medicul Raed Arafat, coordonatorul primului serviciu de acest gen din Targu-Mures. Daca va fi aprobat de consilierii judeteni, proiectul va fi pus in practica pana la sfarsitul anului.

Justitie - Ministrul Diaconescu propune destituirea unor presedinti de instante

Ministrul Justitiei, Cristian Diaconescu, va sesiza Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) in legatura cu propunerea de revocare din functie a trei presedinti de instante din tara, potrivit unui comunicat al CSM. Propunerea urmeaza controalelor si evaluarilor efectuate in ultima perioada la respectivele instante. Magistratii vizati sunt presedintele Tribunalului Satu-Mare, Camelia Paraschiva Gherea, presedintele Tribunalului Bacau si presedintele Curtii de Apel Oradea, Pavel Mircea Mester. (Miruna Pasa)

Concurs literar - Clubul Kiwanis a premiat elevii castigatori

O eleva de clasa a XII-a din Oradea va primi un calculator, iar alti patru tineri din Caransebes, Slobozia, Turnu-Magurele si Bucuresti vor petrece cate o saptamana de vacanta in Franta si Italia, dupa ce au fost premiati in cadrul concursului literar organizat de Clubul Kiwanis Bucuresti. Concursul care s-a desfasurat in vara acestui an s-a adresat tuturor elevilor de liceu care au trimis eseuri si povestiri pe tema "A fi sau a avea". Juriul a mai acordat mentiuni insotite de carti si a felicitat toti participantii. (Lucian Florea)

Solidaritate - Monarhistii il sustin pe Principele Radu

14 organizatii promonarhiste din Romania protesteaza fata de acuzatiile aduse de doi americani, recomandati ca "reprezentanti ai familiei Hohenzollern din Germania", la adresa Principelui Radu de Hohenzollern - Veringen. Avocatul Brad Johnson si fostul diplomat Richard Carlson au declarat saptamana trecuta ca Principele Radu Duda ar fi incercat sa-si vanda titlul nobiliar care, conform celor doi, este fals. Semnatarii protestului au cerut, printr-o scrisoare deschisa, sefului Casei Princiare de Hohenzollern, Principele Friederich Wilhelm, Furst de Hohenzollern, sa ia o pozitie oficiala fata de "gravele acuzatii formulate".(Lucian Florea)

Constanta - SPP-istii batausi, urmariti penal

Parchetul Curtii de Apel Constanta a inceput urmarirea penala impotriva celor doi subofiteri SPP care au agresat la sfarsitul saptamanii trecute un membru al Consiliului National al Audiovizualului, informeaza Mediafax. Procurorul general al institutiei, Marian Alexandru, a declarat ca atat cei doi acuzati, cat si victima agresiunii vor fi audiati saptamana viitoare. Secretarul de stat Serban Pretor, membru al CNA, a fost batut sambata dupa-amiaza pe o sosea din localitatea Lehliu de catre doua persoane care au fost identificate ulterior ca fiind angajati ai Serviciului de Protectie si Paza, cu gradul de sergent major.

Brasov = Ministrul Sanatatii sustine centrul anti-TBC

Ministrul Sanatatii, Ovidiu Brinzan, a criticat pozitia adoptata de consilierii PNL din Primaria Brasovului privind infiintarea unui centru pentru tratamentul bolnavilor chimiorezistenti la TBC in cadrul Spitalului de la Stejeris. Ovidiu Brinzan sustine ca, daca acest centru nu va fi amenajat in respectiva locatie, Romania risca sa piarda 17 milioane de dolari primiti ca grant de la Fondul Global de Lupta impotriva Tuberculozei si Malariei din Geneva, situatie pe care Jurnalul National a semnalat-o. "Nu o sa las lucrurile asa, proiectul de la Brasov trebuie sa continue si speram ca noul consiliu al municipiului Brasov sa inteleaga necesitatea acestui spital", a spus Brinzan. (Steluta Indrei)
×
Subiecte în articol: observator