x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Romania in 5 minute - 12 mai 2004

Romania in 5 minute - 12 mai 2004

12 Mai 2004   •   00:00

Gardienii publici multumesc Jurnalului National

Dupa aparitia in Jurnalul National a articolului care incrimina activitatea sefului Corpului Gardienilor Publici (CGP) Dolj, Petre Cotan, mai multi gardieni au multumit reporterilor nostri pentru demascarea "afacerilor " sefului lor. Angajatii CGP Dolj sesizasera prin mai multe scrisori anonime Politia, Parchetul Anticoruptie si mass-media ca sefii lor folosesc autoturismele de serviciu in interes personal. In plus, echipamentele institutiei sunt achizitionate clientelar, fara organizarea de licitatii. (Cristian Vasilcoiu)

3 milioane de euro, pentru o viata in puscarie

Un fost disident iesean cere statului 3 milioane de euro pentru suferintele indurate in perioada regimului ceausist. Daunele cerute de Alexandru Tacu, 70 de ani, sunt considerate cele mai mari din istoria proceselor de acest gen. Batranul isi intemeiaza cererea in justitie pe baza dosarelor intocmite de fosta Securitate pe numele sau. El a fost arestat pentru prima data la 17 ani. Ulterior, condamnarile pentru diverse motive politice s-au tinut lant. Drama lui Alexandru Tacu a culminat cu moartea fiului sau, in 1986. Tacu a acuzat Securitatea ca i-a ucis fiul in bataie. Procesul lui Alexandru Tacu impotriva statului roman este pe rolul Tribunalului Iasi. (Mirela Cimpoi )

Curtea Constitutionala mai asteapta

Plenul Camerei Deputatilor nu a reusit ieri sa-si valideze judecatorul la Curtea Constitutionala, deoarece nici unul dintre cei trei candidati nu au avut unanimitate de voturi. Aspasia Cojocaru, propusa de PSD, a adunat 153 de voturi pentru si 81 impotriva, Florina Jipa, deputat PRM, a avut 46 de voturi pentru si 188 impotriva, iar Flavius Baias, propus de PNL, a avut 35 de voturi pentru si 199 de voturi impotriva. Grupurile parlamentare din Camera urmeaza sa faca alte propuneri pentru ocuparea scaunului de judecator la Curtea Constitutionala. (Dana Piciu)

Mai multi improprietariti cu terenuri agricole

Deputatii au modificat ieri Legea fondului funciar, stabilind ca persoanele indreptatite la improprietaririle inscrise in tarlalele nominale vor primi terenurile respective in limita suprafetelor disponibile sau despagubiri. Proiectul de modificare prevedea initial ca vor primi terenuri doar persoanele pentru care dreptul de proprietate s-a stabilit prin improprietarire, dar carora nu li s-a atribuit efectiv terenul. Proiectul de lege a fost initiat de deputatii PSD Ioan Bivolaru, Viorel Hrebenciuc, Culita Tarata, Alexandru Tibulca si Costel Tocu, precum si de senatorul independent Adrian Vornicu. (Dana Piciu)

Romani plecati la munca abandonati in Spania

Doi bucuresteni au fost retinuti ieri de politisti pentru ca au inselat sapte calaraseni pe care i-au dus in Spania, promitandu-le locuri de munca, si i-au abandonat acolo. Indivizii au publicat intr-un cotidian central un anunt prin care se ofereau sa intermedieze angajarea romanilor in strainatate. Attila Galfi Arpad si prietena sa, Vasilica Iliescu, "percepeau o taxa totala cuprinsa intre 1.100 si 1.300 de euro de persoana", conform politistilor. La sfasitul lunii aprilie, cei sapte care au raspuns anuntului si achitasera taxa lui Galfi au fost dusi in localitatea spaniola Saragoza si abandonati la un hotel. (Ion Alexandru)

Adio, Ziua Presei!

Propunerea legislativa pentru instituirea Zilei Presei Romane a fost respinsa definitiv ieri, la votul final din plenul Camerei Deputatilor. Presedintele Comisiei de cultura, Mihai Malaimare, a aratat ca pana si initiatorii proiectului sunt de acord cu respingerea. Un alt motiv pentru care Comisia de cultura a Camerei a considerat ca propunerea trebuie respinsa a fost si ca majoritatea organizatiilor mass-media din Romania sunt private si nu sustin acest proiect. Ziua Presei urma sa fie serbata, anual, in a treia zi de vineri a lunii aprilie, autoritatile urmand sa sprijine diversele manifestari. (Dana Piciu)

Conflict intre rromi, jandarmi si politisti

Peste 300 de rromi s-au confruntat cu fortele de ordine luni seara, dupa ce o patrula de jandarmi a fost agresata intr-un cartier locuit preponderent de rromi, din Medgidia. In timpul altercatiei mai multe persoane, atat rromi, cat si membri ai fortelor de ordine, au suferit leziuni minore. Pentru aplanarea conflictului, unul dintre jandarmi a tras trei focuri de avertisment in aer. Starea tensionata a fost calmata doar dupa interventia unor dispozitive de jandarmi si politisti. Procurorii militari au declansat o ancheta in acest caz. (Mariana Craciun)

Marii datornici, in executare silita

Directia Generala a Finantelor Publice Valcea a publicat pe site-ul Ministerului Finantelor societatile comerciale care inregistrau obligatii fata de bugetul de stat, precum si cuantumul acestor debite la 31 martie 2004 si neachitate pana la data publicarii. Cei mai multi datornici se afla in procedura de executare silita. O parte dintre marii datornici au beneficiat de inlesniri la plata, in cuantum destul de mare. (Octavian Herta)

Primarul din Eforie nu pica singur

Primarul din Eforie, Mihail Cosma, arestat acum cateva zile pentru mai multe luari de mita, s-a autodenuntat in timpul anchetei cu privire la alte doua infractiuni de coruptie. El a facut referiri si la acte de coruptie savarsite de alte persoane din administratia publica locala, a transmis ieri Parchetul Anticoruptie. Anchetatorii se afla in judetul Constanta pentru a verifica informatiile furnizate de primarul Cosma. Potrivit PNA, el a recunoscut in timpul audierilor toate faptele de care este acuzat. (Miruna Pasa)
×
Subiecte în articol: observator