x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Romania in 5 minute

Romania in 5 minute

de Lucian Florea    |    Magda Colgiu    |    20 Mar 2008   •   00:00
Romania in 5 minute

Pompieri, ambulanţe, poliţişti şi echipaje de la Oil Terminal au participat ieri la un exerciţiu de intervenţie în caz de alertă la un depozit cuprins de flăcări. Scenariul simulării a prevăzut producerea unei explozii de proporţii la un vagon cisternă încărcat cu combustibil, urmată de un incendiu şi rănirea gravă a doi angajaţi.

Protest - 11:56

 

Maramures. Zonele alpine ale judeţului sunt acoperite de zăpadă, care în unele zone ajunge la 50 de centimetri.

 

 

Pichet. O sută de sindicalişti din energie au pichetat sediul E.ON Moldova din Iaşi, nemulţumiţi că patronatul nu le-a majorat salariile.

 

 

Olimpici - 12:01

 

 

Alba. Un sobor format din peste 250 de preoţi, dar şi 1.000 de oameni din toate judeţele Transilvaniei au participat ieri la slujba de înmormântare a fostului episcop al Oradei, PS Ioan Mihălţan. Fostul episcop al Oradei a fost înmormântat după un ritualul trecut în propriul testament încă din 1999. (L.D.)

 

 

Vizita. Şeful IGPR, chestorul Gheorghe Popa, a invitat 21 de elevi

olimpici la chimie şi fizică la sediul Institutului de Criminalistică, ocazie cu care unul dintre aceştia va prezenta proiectul intitulat “Chimia în criminalistică”. Elevii vor putea face experimente în laboratoarele institutului.

 

 

 

 

SIMULARE. Pompieri, ambulanţe, poliţişti şi echipaje de la Oil Terminal au participat ieri la un exerciţiu de intervenţie în caz de alertă la un depozit cuprins de flăcări. Scenariul simulării a prevăzut producerea unei explozii de proporţii la un vagon cisternă încărcat cu combustibil, urmată de un incendiu şi rănirea gravă a doi angajaţi. (Emilia Sava)

 

 

 

Summit NATO - Liber pentru elevi şi o parte din bugetari

Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului a informat Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti (ISMB) şi toate universităţile din Bucureşti că elevii, studenţii şi personalul didactic din Capitală vor beneficia de zile libere pe toată perioada Summit-ului NATO, respectiv 2, 3 şi 4 aprilie. În aceleaşi zile, şi o parte din serviciile publice vor avea liber, a anunţat ieri premierul, precizând că vor face excepţie serviciile medicale, administraţia locală şi serviciile de siguranţă publică. (Alina Gavrilă)

 

 

 

 

 

OFERTA - O săptămână la mare cu tarife speciale

Federaţia Patronatelor din Turismul Românesc a lansat programul “O săptămână la mare”, prin care turiştii care aleg să meargă pe Litoral în perioada 15 mai-15 iunie pot beneficia de tarife speciale, cuprinse între 129 de lei şi 189 de lei. Astfel, 129 de lei de persoană costă cazarea pentru şase nopţi la hotel de 1*, 159 de lei la unităţi de 2* şi 189 de lei la hoteluri de 3*. În program s-au înscris 14 societăţi hoteliere, care au pus la dispoziţie peste 2.500 de locuri pe serie. (E.S.)

 

 

 

D’ALE ROMÂNIEI - Huza, un dosar închis de lege

Dezincriminarea fraudelor bancare a aruncat în aer anchetele procurorilor făcute în ani de zile. S-au cheltuit bani publici până ce dosarele au ajuns la instanţa de judecată. Acum achitările se dau una după alta. În cazul judecătoarei Maria Huza, acuzarea a cerut achitarea inculpatei tocmai pentru că s-a modificat legea, a precizat ieri DNA.(V.F.)

 

 

 

Asasinat Giulesti - Condamnare la 25 de ani de închisoare

Cetăţeanul elveţian Pierre Francois Sgueglia a fost condamnat ieri la 25 de ani de închisoare pentru triplul asasinat pe care l-a comis în Giuleşti în 2005. El a fost găsit vinovat de omorârea prin împuşcare a fostei sale iubite, Marilena Pantazi, a soţului şi mamei acesteia. Sgueglia a mai fost obligat de Tribunalul Bucureşti să plătească despăgubiri de 3 milioane de euro pentru minora rămasă orfană în urma asasinatului şi să achite acesteia o sumă lunară de 125 RON până la majorat. Hotărârea poate fi atacată cu apel. (Miruna Pasă Petru)

 

 

PRIMĂRIA CAPITALEI: 342 de case pentru expropriaţi Primarul general al Capitalei, Adriean Videanu, a anunţat ieri că va repartiza 272 de locuinţe persoanelor evacuate din Centrul Istoric şi alte 70 de apartamente pentru cei afectaţi de exproprie­rile care vor trebui făcute în zonele Basarab, Buzeşti, Berzei. Edilul-şef a spus că restul de 12 locuinţe, pe care municipalitatea le-a cumpărat de pe piaţa liberă cu scopul rezolvării situaţiei locative a persoanelor cuprinse în proiectele de investiţii ale primăriei, vor fi alocate în mod egal către cele şase primării de sector ale Capitalei.

 

CFR: Feroviarii ameninţă  cu greva

Săptămâna viitoare, de miercuri şi până vineri, activitatea fe­roviară va fi blocată zilnic între ore­le 8:00 şi 12:00, dacă Primăria Ca­pi­talei nu aprobă un miting de pro­test al angajaţilor CFR, a de­cla­rat Gheorghe Popa, preşedintele Fede­raţiei Naţionale Mişcare Co­mer­cial. Feroviarii sunt ne­mul­ţu­mi­ţi de lipsa negocierii anuale ob­li­ga­torie a salariilor. Adriean Vi­d­ea­nu, primarul general al Capitalei, a explicat aseară că nu poate aproba mitingul cu marş de protest al fero­viarilor deoarece Jandarmeria şi Poliţia nu pot asigura des­fă­şu­ra­rea în condiţii de siguranţă a acestuia din cauza Summit-ului NATO.

 

LASZLO TOKES: Pentru autonomie la summit

Consiliul Maghiar pentru Autonomie (KMAT), care reuneşte organizaţiile maghiare din bazinul carpatic, va cere participanţilor la Summit-ul NATO de la Bucureşti să sprijine eforturile paşnice şi democratice de autonomie din regiune, a declarat ieri europarlamentarul Laszlo Tokes, liderul KMAT, citat de MTI şi preluat de Mediafax. Consiliul face apel la elaborarea cât mai rapidă a sistemului european de protejare a minorităţilor şi cere euro­de­pu­taţilor ungari să sprijine un astfel de efort, a mai declarat Tokes.

 

 

 

 

Senat - Bani de haine pentru profesori

Profesorii din învăţământul preuniversitar de stat şi privat ar putea primi anual echivalentul în lei a 150 de euro, calculat la cursul de schimb valutar comunicat de BNR, pentru cumpărarea de haine, conform unei iniţiative legislative adoptate ieri de Senat. Propunerea legislativă, semnată de parlamentarii PSD Miron Mitrea şi Angel Tâlvăr şi adoptată cu 70 de voturi “pentru”, cinci “împotrivă” şi o abţinere, ar putea fi aplicată de la 1 ianuarie 2009, în condiţiile în care va primi şi votul favorabil la Camera Deputaţilor. (A. Nine)

 

 

 

Vaslui - Poliţist bătut în sediul Poliţiei

Un poliţist din municipiul Huşi a fost bătut de un tânăr care era audiat, în legătură cu furtul unor oi, chiar în sediul unui post comunal de poliţie din judeţul Vaslui. “În sediul Poliţiei, suspectul a devenit violent, lovindu-l cu pumnii pe unul din poliţiştii care desfăşurau ancheta, impunându-se imobilizarea şi încătuşarea agresorului”, a declarat Mihaela Ştraub, purtătorul de cuvânt al IPJ Vaslui. Întrucât poliţistul lovit a depus plângere la Parchetul de pe lângă Judecătoria Huşi, tânărul va fi cercetat pentru săvârşirea infracţiunii de ultraj, riscând până la trei ani de închisoare.

 

 

 

 

Sistemul 112, finanţat de la buget

Finanţarea Sistemului 112 pe viitorii cinci ani va fi asigurată de la bugetul de stat, iar suma alocată pe fiecare an este de 38 de milioane de lei, a declarat ieri ministrul Comunicaţiilor, Karoly Borbély. Guvernul a aprobat ordonanţa de urgenţă privind funcţionarea sistemului 112, conform normelor europene, localizarea apelanţilor fiind posibilă din vara acestui an. Totodată, ordonanţa prevede şi măsuri de sancţionare a apelurilor false sau abuzive la numărul unic 112, valoarea amenzilor fiind cuprinsă între 500 şi 1.000 de lei.

 

 

 

 

PARCHETUL GENERAL - Semnăturile pentru moţiune, verificate

Mai mulţi politicieni PD-L se vor perinda pe la Parchetul instanţei supreme în zilele următoare, procurorii efectuând verificări asupra autenticităţii celor 119 semnături de pe moţiunea de cenzură iniţiată de democraţi în iunie anul trecut. Ieri au fost la Parchet Cristian Boureanu şi Radu Berceanu, care au fost întrebaţi despre persoanele care au susţinut moţiunea. Cercetările în acest dosar au început ca urmare a plângerii depuse de senatorul PRM Gheorghe Funar, care a reclamat că unele semnături ar fi false. (V.F.)

×
Subiecte în articol: observator