x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Romania in 5 minute - 18 mai 2004

Romania in 5 minute - 18 mai 2004

18 Mai 2004   •   00:00

Farmaciile asteapta rectificarea

"Daca nu primim o rectificare consistenta, farmaciile din Bucuresti s-ar putea confrunta cu o criza", spune Dumitru Lupuleasa, presedintele Colegiului Farmacistilor. Casa de Asigurari de Sanatate Bucuresti a solicitat la rectificare 700 de miliarde de lei, Colegiul Farmacisilor sustine insa ca ar fi necesari 1.000 de miliarde de lei. (M.M.)

Campania, "sabotata" de ploaie

Inamicul public numarul unu al panourilor electorale din Bistrita este ploaia. Aversele din ultimele zile au facut ca afisele sa se dezlipeasca si sa cada, in unele locuri cu tot cu panouri. Patrulele de jandarmi desemnate sa pazeasca panourile electorale au fost obligate sa anunte fiecare partid in parte sa-si inlocuiasca afisele. (Adriana Muresan)

Bulgarii cauta soft in Romania

O delegatie din Bulgaria formata din 24 de medici, directori de spitale si reprezentanti ai Ministerului Sanatatii bulgar si ai Fondului National al Asigurarilor Sociale de Sanatate a inceput astazi o vizita de doua zile in Romania, in vederea demararii unui parteneriat extins intre unitatile sanitare bulgare si compania romaneasca InfoWorld. Programul oficial al vizitei cuprinde intalniri cu reprezentantii Companiei InfoWorld si cu manageri ai unitatilor medicale la care solutia informatica Hospital Manager este implementata si functioneaza. Delegatia bulgara este interesata si de alte aplicatii de inalta performanta. (Victor Bratu)

Jandarmii colaboreaza cu salvamontistii

Siguranta turistilor este in atentia salvamontis tilor si jandarmilor. Acestia au semnat ieri, la Sinaia, un protocol prin care isi propun o mai buna colaborare astfel incat turistii care urca pe munte sa fie cat mai in siguranta. Prin noul acord, cele doua organizatii, Asociatia Nationala a Salvatorilor Montani din Romania si Jandarmeria, vor desfasura in comun patrularea montana, informarea turistilor pe traseele montane, analizarea periodica a cauzelor accidentelor montane, pregatirea si participarea la actiuni de salvare. Jandarmeria franceza sprijina acest protocol si a oferit noua tone de materiale performante (schiuri, corzi, carabiniere, rucsaci). Protocolul este binevenit mai ales pentru ca salvamontistii nu au dreptul de a sanctiona turistii care incalca regulile pe munte, in timp ce jandarmii o pot face. (Laura Calciu / Ion Alexandru)

Al doilea adjunct la PNA

Procurorul Adrian Horia Miclescu a fost numit ieri pe cel de-al doilea post de adjunct al procurorului general anticoruptie. Horia Miclescu este anchetatorul care l-a arestat si l-a trimis in judecata pe fostul consilier guvernamental Fanel Pavalache, condamnat recent la patru ani de inchisoare pentru trafic de influenta. Procurorul general anticoruptie Ioan Amarie are acum cei doi adjuncti prevazuti de lege, primul numit fiind procurorul Gheorghe Suhan, cel care i-a anchetat pe judecatoarea Andreea Ciuca si pe fostul presedinte al Bancii Transilvania, Iosif Pop. (Miruna Pasa)

Vanzari mai mari cu 50%

Vanzarile de autoturisme pe piata romaneasca au scazut, in luna aprilie, cu 17% fata de luna anterioara, potrivit Asociatiei Producatorilor si Importatorilor de Automobile. Cu toate acestea, vanzarile de masini inregistrate in primele patru luni au crescut cu 48,2% comparativ cu intervalul similar al anului 2003. In perioada ianuarieaprilie au fost comercializate 38.624 de autoturisme, dintre care 10.919 unitati au fost distribuite in luna aprilie. Cea mai bine vanduta masina este Dacia, cu 14.835 de autoturisme comercializate in acest interval.

Militari hoti de munitie

Doi tineri militari in termen la o unitate din Caracal au intrat in vizorul procurorilor militari bucuresteni dupa ce asupra lor a fost gasita munitie furata. Teodor D., 23 de ani si Cornel E., 20 de ani, au fost filati mai multe zile, dupa ce conducerea unitatii militare a remarcat lipsa mai multor cartuse de razboi, din depozite. Militarii in termen au fost deferiti Parchetului Militar Teritorial Bucuresti si risca ani grei de "batalion disciplinar". (Cristian Vasilcoiu)

Candidatul la primarie a murit

Unul dintre candidatii pentru fotoliul de primar al comunei Grecesti si-a pierdut viata. Ajuns la varsta de 72 de ani, Valeriu Bumbacescu a decedat din cauze naturale, precizeaza medicii Spitalului Judetean de Urgenta Craiova. Candidatul din partea PNTCD la Primaria Grecesti fusese internat acum cateva zile, ca urmare a unor probleme cardiace. Decesul lui Valeriu Bumbacescu a facut ca in cursa pentru fotoliul de primar al Grecestiului sa ramana sapte candidati. Legea electorala interzice PNTCD-ului sa numeasca un alt candidat in locul lui Valeriu Bumbacescu. (Cristian Vasilcoiu)

Lui Isarescu i se pregateste ceva

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, ar putea deveni in aceste zile cetatean de onoare al municipiului Ramnicu-Valcea. In sedinta de Consiliu Local din data de 20 mai, unul dintre punctele ce vor fi dezbatute va privi tocmai hotararea privind acordarea acestui titlu onorific lui Isarescu. Guvernatorul BNR este valcean, mai exact el nascandu-se si absolvind scoala generala si liceul in municipiul Dragasani. (Octavian Herta)

Reclamati coruptia in afaceri

Parchetul National Anticoruptie are un nou compartiment, care se va ocupa in exclusivitate de coruptia din mediul de afaceri romanesc, sesizata de investitorii straini. Potrivit PNA, decizia a fost luata in urma mai multor semnale venite din partea unor investitori straini, care desfasoara sau doresc sa desfasoare afaceri in Romania si care s-au lovit in mediul de afaceri romanesc de posibile fapte de coruptie. Aceste sesizari vor putea fi adresate direct procurorului sef Alexandru Chiciu (foto) la fax: 021/313.01.50 telefon 312.14.97 sau prin e-mail: alex@pna.ro. (Miruna Pasa)
×
Subiecte în articol: observator