x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Romania in 5 minute - 18 septembrie 2004

Romania in 5 minute - 18 septembrie 2004

18 Sep 2004   •   00:00

Festivalul sarmalelor

Cateva mii de sarmale vor fi gatite dupa retete diverse, in acest sfarsit de saptamana, in localitatea harghiteana Praid, in cadrul traditionalului festival al sarmalelor. Manifestarea este la cea de-a X-a editie.

Sarbatorita - Mama lui Gheorghe Dinica are 100 de ani

La implinirea varstei de 100 de ani, doamna Constanta Balanescu - mama actorului Gheorghe Dinica - a fost sarbatorita ieri la Primaria Sectorului 1 a Capitalei. Prezent la aniversare, primarul Andrei Chiliman a adresat felicitari si urari de sanatate Constantei Balanescu. Au fost, de asemenea, prezenti, pentru a-i ura sarbatoritei toate cele bune, consilieri locali si reprezentanti ai administratiei.

Pranz bogat - Ciuperca gigant, in curtea unei familii

O familie din Galati s-a pomenit ca in curte, pe locul unde tinuse un tarc de gaini, a crescut o ciuperca uriasa. Aceasta cantareste nu mai putin de trei kilograme. Eleonora Ciobanu sustine ca in gradina sa au mai crescut ciuperci, dar nu la asemenea dimensiuni. Vecinii si prietenii de familie se vor infrupta din mancarea pe care femeia o va prepara din uriasa ciuperca. "Am dus-o la un laborator si mi-au spus ca este comestibila, asa ca o sa-i invit pe toti la un pranz copios", ne-a spus galateanca. (Erik Hoosz)

Arad - Un castan a distrus doua masini

Doua autoturisme au fost distruse si o casa a fost afectata dupa ce un castan batran de peste 200 de ani s-a prabusit ieri in curtea unui imobil din municipiul Arad. Incidentul a avut loc in curtea unui imobil in care locuiesc mai multe familii, iar locatarii au reclamat ca sesizarile repetate facute la primarie pentru taierea copacului au ramas fara rezultat. Castanul, inalt de peste zece metri, s-a rupt din radacina, care era putreda, si s-a prabusit peste un autoturism Dacia si peste unul Cielo. Varful castanului a lovit si acoperisul unei case, care a fost distrus partial. (Nina Marin)

Pericol - In stare grava, dupa ce s-a electrocutat in spital

O asistenta de la Clinica de Pediatrie a Spitalului de Urgenta Constanta se zbate intre viata si moarte, dupa ce ieri s-a electrocutat de la un fir electric neizolat, din cabinetul asistentelor, in acelasi spital in care un bolnav era sa moara din cauza blocarii unui aparat de anestezie. Seful Clinicii a declarat ca asistentei Victoria Muresan (57 de ani) i s-ar fi facut rau dupa ce s-a electrocutat la un fir ramas neizolat care iesea din priza. Pe de alta parte, colegele victimei sustin ca aceasta se afla intr-un salon si incerca sa bage in priza un calculator, moment in care si-a pierdut cunostinta. Angajatele spitalului spun ca prizele sunt defecte, dar ca nimeni nu le repara. (Mariana Craciun)

Barja esuata - Accident naval pe Dunare, la Harsova

Un accident naval s-a produs pe Dunare, joi seara, in dreptul municipiului Harsova, cand o barja dintr-un convoi de sase unitati a esuat pe unul dintre malurile fluviului, informeaza Mediafax. Barja a atins, la limita stanga a senalului navigabil, o duna de nisip de pe fundul apei. Din acest motiv, puterea motorului impingatorului s-a redus, iar din cauza curentului apei convoiul de barje a fost deviat pe malul drept. La impactul cu tarmul, prima barja din convoi s-a deformat circa 35 de metri de la prova spre pupa, luand o forma concava. Barja a fost esuata pe malul stang al Dunarii, in afara senalului navigabil, la o distanta fata de mal de aproximativ trei metri.

Decizie - Tigarile trebuie declarate la vama ungara

De luni, 20 septembrie, persoanele fizice care intra pe teritoriul Ungariei pot introduce pe teritoriul tarii vecine, fara obligativitatea declararii, doar doua pachete de tigari, a anuntat Comandamentul Regional al Vamii si al Garzii Financiare din Debretin (Ungaria). Calatorii sunt obligati, in cazul in care au mai mult de doua pachete de tigari, sa declare in scris cantitatea pe care o au asupra lor, dar nu pot introduce mai mult de zece pachete zilnic. (Eduard Pascu)

Schimbari - La vremuri noi, sefi noi

Ministrul Administratiei si Internelor a numit noi sefi la Directia de Pasapoarte, Inspectoratul pentru Evidenta Persoanelor, Directia de Permise Auto si Inmatriculari si la Centrul de administrare a datelor de evidenta a persoanelor. Astfel, la Directia Generala de Pasapoarte sef este chestorul de politie Nicolae Ionel, iar adjunctul sau este comisarul-sef Aurel Sime. La Inspectoratul National de Evidenta Persoanelor a fost numit comisarul-sef Silviu Luncasu, iar adjunct comisarul-sef Paraschiv Petu. Directia Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor va fi condusa de comisarul-sef Mihai Stancu si de noul sau adjunct, subcomisarul Andrei Crucean. Director al Centrului National de Administrare a Bazelor de Date privind Evidenta Persoanelor este comisarul-sef Cornel Vlad, iar adjunct va fi comisarul-sef Nicolae Tudor. Aceste numiri vin dupa restructurarea fostei Directii Generale de Evidenta Informatizata a Persoanei. (Eduard Pascu)

Instanta - Mostenitoarea a invins Banca Nationala

Ana Ruxandra Myller, unica mostenitoare a Verei Myller, a cerut restituirea a 463 de monede de aur, confiscate in 1969 de fostul regim comunist. Monedele, care cantareau aproape 3 kg, au apartinut matematicianului Vera Myller, prima femeie profesor universitar din Romania. La inceputul acestui an, Ana Myller s-a adresat instantei pentru a reintra in posesia monedelor sau pentru a primi contravaloarea lor. Magistratii de la Judecatoria Iasi i-au dat castig de cauza Anei Myller. Averea recastigata se ridica la peste 1,2 miliarde de lei. (Mirela Cimpoi)

Sibiu - Centrul istoric intra in patrimoniul mondial

UNESCO a acceptat propunerea Primariei Municipiului Sibiu de a inscrie pe lista patrimoniului mondial "Centrul istoric al Sibiului cu ansamblul sau de piete", informeaza Mediafax. Centrul istoric al Sibiului, si in special ansamblul sau de piete ce domina orasul, pastreaza marturiile traditiilor culturale ale comunitatii sasesti care a colonizat regiunea. Din 1999, in centrul istoric al orasului se desfasoara un program complex de reabilitare, condus de Agentia de Cooperare Tehnica Internationala a Germaniei.
×
Subiecte în articol: observator