x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Romania in 5 minute - 20 mai 2004

Romania in 5 minute - 20 mai 2004

20 Mai 2004   •   00:00

Hristos s-a inaltat!

Crestinii sarbatoresc astazi Inaltarea Domnului, la 40 de zile de la Pasti. Tot in aceasta zi, Biserica Ortodoxa Romana ii celebreaza pe eroii si martirii neamului. De Inaltarea Domnului, in traditia precrestina romaneasca se sarbatoreste si Pastile Cailor.

Salariile profesorilor, majorate cu 5%

Salariile personalului didactic si auxiliar din invatamint vor creste in medie cu 5%, incepand cu 1 mai, ca urmare a ordonantei de urgenta aprobate ieri de Guvern in urma negocierilor cu reprezentantii sindicatelor din educatie. Ministrul delegat pentru relatiile cu partenerii sociali, Marian Sarbu, a precizat ca fondurile pentru majorarea salariilor vor fi asigurate prin redistribuirea sumelor pentru acest an alocate Ministerului Educatiei si Cercetarii de la bugetul de stat. Sarbu a precizat ca, pana la sfarsitul lunii iunie, va fi definitivat proiectul unei legi speciale privind salarizarea personalului din invatamant. (Silviu Sergiu)

Adio, arme cu glont pentru romanii de rand!

Desi senatorii din Comisia pentru aparare au tinut cu dintii de amendamentul lor la proiectul de lege privind regimul armelor si munitiilor, prin care se dadea "liber" la pistoale, plenul le-a respins propunerea. Secretarul comisiei juridice, pesedistul Ion Predescu, le-a batut obrazul autorilor amendamentului ca nu au trecut nici o conditie speciala pentru a avea dreptul la arma de foc. (Camelia Ionescu)

3 milioane amenda pentru injuratul pe stadion

Spectatorii care profereaza injurii la competitiile sportive vor fi amendati cu sume cuprinse intre 1 si 3 milioane de lei, a stabilit ieri Guvernul. Executivul a mai decis ca introducerea de bauturi alcoolice, artificii, faclii sau petarde in incinta stadioanelor sau salilor de sport se pedepseste cu amenzi de la 2 la 5 milioane de lei. In plus, spectatorii pot fi amendati cu 3, pana la 10 milioane de lei daca arunca cu obiecte in teren sau in directia altor spectatori, daca intra pe terenul de joc sau daca impiedica actiunea fortelor pentru mentinerea sau restabilirea ordinii publice. (Silviu Sergiu)

Cazul FNI: inca 250.000 de audieri

Dosarul privind Fondul National de Investitii mai are de parcurs o etapa extrem de anevoioasa si de importanta: audierea a peste 250.000 de persoane. Potrivit procurorului general Ilie Botos, expertiza financiar-contabila dispusa in dosar a fost finalizata. "Trebuie sa audiem peste 250.000 de persone pentru eventuale obiectiuni la expertiza si pentru a le da dreptul sa se constituie parte civila. Daca nu facem asta riscam ca dosarul sa fie intors la Parchet pentru a doua oara", a sustinut ieri Ilie Botos. (Miruna Pasa)

Inca 7% la taxe si impozite

Nivelul impozitelor si al taxelor locale si notariale prevazute pentru anul viitor va fi majorat cu circa 7%, au declarat surse din Ministerul Finantelor Publice, citate de Mediafax. Astfel, valoarea impozabila a cladirilor va creste, in cazul persoanelor fizice, de la 5.900.000 la 6.313.000 lei pe metru patrat de suprafata construita. Impozitul pe terenul amplasat in extravilan va fi majorat de la 10.000 lei/hectar la 11.000 lei/hectar. Taxa pentru autoturisme cu o capacitate cilindrica de pana la 2.000 centimetri cubi inclusiv va creste de la 65.000 lei/500 centimetri cubi la 70.000 lei/500 centrimetri cubi, in timp ce pentru autoturismele cu o capacitate cilindrica de peste 2.000 centimetri cubi este prevazuta o majorare a taxei de la 80.000 lei/500 centimetri cubi la 86.000 lei/500 centimetri cubi. Noile taxe si impozite vor intra in vigoare la 1 ianuarie 2005.

Report de 2 milioane de dolari

Atragatorul premiu de la categoria I a jocului loto "6 din 49" s-a reportat din nou duminica trecuta, ajungand acum la valoarea de 75.012.098.600 de lei, la care se vor adauga veniturile obtinute din vanzarile din aceasta saptamana. Duminica aceasta aveti sansa de a intra in posesia a peste 2 milioane de dolari. Fericitul care va nimeri toate cele sase numere norocoase se va alege, din aceasta suma, si cu un apartament cu 2 camere, iar pentru categoria a II-a, fiecare castig va include si un autoturism Dacia Solenza. Daca pana pe 30 mai, inclusiv, premiul cel mare nu va fi luat de nici un jucator, suma stransa va fi impartita in mod egal la urmatoarele doua categorii. (Dana Purgaru)

Demiteri la conducerea Parchetelor

Procurorii generali adjuncti de la Parchetul Curtii de Apel Craiova, Mariana Ghita si Valeriu Popa, au fost destituiti pentru modul defectuos in care au gestionat activitatea institutiei, a anuntat ieri procurorul general, Ilie Botos. Din aceleasi motive a fost eliberat din functie si prim-procurorul Parchetului Tribunalului Gorj, Gheorghe Viorel Roibu. "Unul din aspectele de proasta gestionare la Gorj este cazul Tundrea", a sustinut Ilie Botos. Cu privire la procurorul general al Parchetului Curtii de Apel Cluj, Danila Suciu, se va lua o decizie in cursul saptamanii viitoare. El este anchetat administrativ pentru gestul politic de a fi participat la lansarea electorala a ministrului de Interne Ioan Rus pentru Primaria Cluj. (Miruna Pasa)

Reprezentanti ai autoritatii de stat, pe mana PNA

Medicul Stefan Blaj, general de brigada, a fost trimis ieri in judecata de procurorii anticoruptie pentru luare de mita. Potrivit anchetatorilor, generalul ar fi pretins prin intermediul locotenent colonelului Daniela Negoescu o spaga de 2.500 de dolari, din care a primit 1.300. Mita ar fi fost ceruta, in aceasta luna, in schimbul subiectelor stabilite pentru examenul de ocupare a unui post de medic la Directia Generala a Penitenciarelor. Parchetul Anticoruptie a inceput tot ieri urmarirea penala impotriva comisarului-sef al Garzii Financiare Arad, Dan Cancel. Potrivit procurorilor, acesta ar fi primit mita si foloase necuvenite de peste 500 de milioane de lei ca sa efectueze controale favorabile la unele firme. (Miruna Pasa)

Un politist omoara doi oameni

Prim-adjunctul inspectorului sef al IPJ Suceava, Misu Gafencu (52 de ani), a ucis ieri doi oameni in comuna prahoveana Puchenii Mari. Comisarul se afla, in jurul orei 15:00, la volanul unui Audi 80, proprietatea sotiei sale, si se intorcea din misiune oficiala in Grecia. Din cauza oboselii a adormit la volan si a patruns pe contrasens, pe trotuar. Aici a lovit doua persoane, tata si fiica, ranindu-le mortal. Apoi, masina a trecut printr-un gard si s-a oprit in zidul unei case. Comandatul IPJ Suceava, chestorul Vasile Motoc, a declarat ca nu va lua nici o masura administrativa pana cand procurorii nu se vor pronunta in acest caz. (Eduard Pascu)

Femeie ucisa de zidul unei case

O femeie a murit, iar o alta a fost ranita grav, ieri, dupa ce o cladire situata pe Strada Caderea Bastiliei, in centrul Capitalei, s-a prabusit. Incidentul a avut loc in cursul dupa-amiezei, pe Strada Caderea Bastiliei, la numarul 46 (foto). Cladirea a cazut dupa ce o parte din zidul unui imobil inaltat in vecinatate s-a prabusit. Zidul avea doi metri inaltime si o lungime de treipatru metri si s-a prabusit pe toata lungimea sa. (Eduard Pascu)

Britanicii acorda din nou vize pentru muncitori

Ambasada Britanica la Bucuresti reia inca patru servicii de viza pentru solicitantii romani si bulgari, se arata intr-un comunicat. In urma deciziei Camerei Comunelor de la Londra vor beneficia din nou de dreptul de a calatori in Marea Britanie muncitorii sezonieri din agricultura, detinatorii de permise de munca si rudele lor de gradul I, lucratorii cu pregatire minima pentru domeniul hotelier si de servicii (in cadrul Sector Based Scheme) si candidatii la programul de migratie pentru cei cu calificari inalte. (Irina Cristea)
×
Subiecte în articol: observator milioane