x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Romania in 5 minute - 25 iunie 2004

Romania in 5 minute - 25 iunie 2004

25 Iun 2004   •   00:00

Vizele nu se mai reinnoiesc in SUA

Strainii care beneficiaza de vize de munca sau rezidenta in SUA vor trebui sa revina in tarile de origine pentru a-si reinnoi aceste permise, a anuntat, miercuri, Departamentul de Stat, citat de AFP. Masura intra in vigoare de la 16 iulie. (Irina Cristea)

Pe bune - S-a lansat revista "Totul despre sex"

Grupul de presa Hiparion a dat-o pe sex: a lansat ieri, la Romexpo, o noua publicatie, intitulata "Totul despre sex". Redactor-sef este nimeni altul decat Bebe Mihaescu sexologu’, care a tinut un discurs pigmentat cu fraze "de specialitate": "In timpul liber ma ocup de sex. Mi-am pierdut rusinea si pudoarea incercand sa vorbesc pe intelesul tuturor. Daca discutam doar de dragul de-a spune ceva, vom ramane intr-un preludiu fara sfarsit. Eu am multiple orgasme intelectuale. Cineva imi spunea ca ma cred un Dumnezeu al sexului. Nu-i chiar asa, dar presedinte tot ma consider. Mi s-a mai spus ca sunt obsedat sau venit cu pluta sexuala, asa ca abia astept injuraturi si critici devastatoare". Revista abordeaza subiecte despre viata intima si costa 50.000 de lei, ca, deh!, placerea costa. (Catalina Iancu)

Iasi - Despagubiri pentru inundatiile din 13 iunie

Distribuirea primelor despagubiri pentru familiile iesene care au avut de suferit in urma furtunii de duminica, 13 iunie, a inceput in judetul Iasi, de miercuri, 23 iunie, transmite Rompres. Ajutoarele constau in materiale de constructie pentru gospodariile si locuintele din comunele amplasate in partea sud-vestica a judetului care au fost distruse de caderile abundente de precipitatii, sub forma de grindina, in ziua de 13 iunie. Valoarea totala a despagubirilor acordate se cifreaza la aproximativ 6 miliarde lei.

Arges - Gospodarii inundate de o ploaie torentiala

Peste 50 de gospodarii din comuna argeseana Albota au fost inundate, miercuri seara, dupa ce o ploaie torentiala s-a abatut asupra zonei respective, situata la aproximativ cinci kilometri de Pitesti, transmite Mediafax. In doar 20 de minute, apa a ajuns in casele oamenilor aproape pana la genunchi. Statia Meteorologica si Hidrologica din Arges a transmis, miercuri, autoritatilor avertizari potrivit carora in judet precipitatiile abundente vor depasi, pe alocuri, 25 de litri pe metrul patrat. Pagubele produse de precipitatii in localitatea argeseana Albota se ridica la cateva sute de milioane de lei.

Suceava - Zece mii de credinciosi la Hramul Manastirii Sf. Ioan cel Nou

Aproximativ zece mii de credinciosi din tara, din Ucraina si din Republica Moldova au participat, ieri, la Hramul Manastirii Sf. Ioan cel Nou de la Suceava si la Sfanta Liturghie oficiata de un sobor de preoti, in frunte cu IPS Pimen si PS Gherasim Putneanu, transmite Mediafax. Dupa oficierea Sf. Liturghii, racla cu moastele Sf. Ioan cel Nou de la Suceava a fost purtata pe strazile municipiului intr-o procesiune la care au luat parte mii de credinciosi. Printre credinciosii care au participat la Sf. Liturghie de la Manastirea Sf. Ioan cel Nou s-au numarat noul primar al Sucevei, Ion Lungu, si consulul onorific al Romaniei in statul american Nevada, Lia Roberts.

Captura - Tigari de peste un miliard de lei, confiscate la Nadlac

Aproximativ 30.000 de pachete cu tigari de contrabanda au fost descoperite, ieri dimineata, in vama Nadlac, tigarile fiind ascunse in remorca unui TIR, transmite Mediafax. Soferul a declarat la iesirea din vama ca transporta cauciucuri. Vamesii au devenit suspiciosi in privinta incarcaturii in momentul in care au observat ca sigiliul furnizorului era deteriorat. Tigarile valoreaza 1,2 miliarde de lei si au fost confiscate de vamesi. Soferul a fost amendat cu 75 de milioane de lei.

In pericol - Esecul unui Sechelariu, decontat de celalalt

Sergiu Sechelariu ar putea fi inlocuit din functia de secretar de Stat in Ministerul Transporturilor pana la sfarsitul acestei saptamani de catre premierul Adrian Nastase, au declarat ieri surse din Guvern citate de Mediafax. Aflat la Bacau, alaturi de fratele sau Dumitru Sechelariu, pe durata campaniei electorale pentru turul doi al alegerilor locale, Sergiu Sechelariu a recunoscut ca prin pozitia sa in Guvern a luat fonduri din alte judete si le-a adus la Bacau, pentru a rasplati voturile primite de Dumitru Sechelariu in urma cu patru ani. "Am trimis foarte multi bani la Bacau, in municipiu si judet. Ma fac vinovat de acest lucru. Dar asa am considerat ca este normal, sa va rasplatesc votul pe care l-ati dat acum patru ani de zile", a recunoscut Sergiu Sechelariu. (Aniela Nine)

Marea Britanie - Imigranti romani, condamnati

Trei imigranti romani in Marea Britanie au fost condamnati de un tribunal britanic, miercuri, dupa ce au fost prinsi cu echipamente de copiere a cartilor de credit, relateaza site-ul Scotsman.com, citat de Mediafax. Vasile M. si Vasile S. au fost condamnati la cate sase luni de inchisoare. Amandoi au patruns ilegal in Marea Britanie, motiv pentru care instanta a dispus masurile necesare deportarii lor. Cel de-al treilea acuzat, Petre N., imigrant cu acte in regula, a primit o pedeapsa de 150 de ore de munca in folosul comunitatii. Cei trei au fost arestati pe autostrada M5, in apropierea localitatii Exeter, in luna martie. In masina cu care circulau s-au descoperit echipamente destinate supravegherii bancomatelor si inregistrarii codurilor PIN ale cardurilor.

Valea Jiului - Primele de vacanta ale minerilor, majorate

Primele de vacanta ale angajatilor Companiei Nationale a Huilei (CNH) Petrosani au fost majorate, in urma unei decizii luate de Consiliul de Administratie al agentului economic mentionat, au informat surse autorizate din cadrul CNH Petrosani, citate de Mediafax. Suma ce va fi achitata salariatilor a crescut la 4 milioane lei, din care jumatate se plateste la plecarea in concediu, iar diferenta, la sosire. Prima de vacanta se va acorda numai daca numarul zilelor de concediu solicitat este mai mare de zece. Plafonul maximum de decontare a biletelor de odihna si de tratament a fost stabilit la 13,6 milioane lei, din care CNH Petrosani va suporta 90%, iar diferenta va reveni angajatului. Cheltuielile de transport revin in sarcina salariatului.

Muntii Rodnei - Pestera descoperita de exploratorii bistriteni

O echipa de exploratori bistriteni a descoperit o pestera in Muntii Rodnei, locul exact al acesteia fiind deocamdata tinut secret, transmite Mediafax. Profesorii Dorina Cadar si Stefan Buia, de la Grupul Salvamont Nasaud, Mihai Vargovski, de la Salvamont Rodna, si Crin Trandafir Theodorescu, membrii echipei de exploratori, au fortat intrarea in pestera. Echipa a patruns circa o suta de metri pe galerii foarte inguste si a identificat adevarate podoabe de pestera: stalactite, stalagmite, coloane si scurgeri parietale, cruste calcitice si chiar celebrele hieroglife, care sunt foarte rare. In aceeasi expeditie a fost localizat si un rau subteran de mari dimensiuni, spre care se dezvolta galeriile pesterii si unde se contureaza un intreg sistem endocarstic.

EDITIA a II-a

Recital - Garry Moore vine in Romania

Legenda muzicii blues Gary Moore va concerta in Bucuresti la 10 iulie, de la ora 21:00, la Arenele Romane. Irlandezul de 52 de ani, care i-a avut ca mentori pe Jimi Hendrix si Peter Green, va sustine un recital de peste 90 de minute. Fostul membru al formatiei Thin Lizzy si-a inceput cariera solo in 1979, cu piesa "Parisienne Walkways", urmata de opt albume de succes. Gary Moore este cel de-al treilea mare artist care va veni la Bucuresti, intr-un interval de doar doua saptamani, in care romanii isi vor goli buzunarele pentru a-i asculta pe Cesaria Evora si Joan Baez. Pretul unui bilet la Garry Moore este de 750.000 de lei. (Dana Ciobanu)

Loto - 700 de milioane la o singura persoana

Premiul de la prima categorie a tragerii "5/40" de ieri a ajuns la un singur norocos. Acesta s-a procopsit cu 701.335.000 lei. Varianta castigatoare a fost: 29, 21, 33, 1, 26 si 12, iar fondul de castiguri a insumat 1.402.670.000 lei. La urmatoarea categorie, cinci jucatori au castigat 70.133.500 lei, iar la a III-a, 554 de participanti au luat 632.973 lei. In cadrul tragerii "Joker", patru persoane au castigat 80.609.700 lei, iar la primele doua categorii a fost report. Numerele extrase au fost 16, 36, 25, 30, 42 + 16, iar fondul de castiguri a totalizat 20.734.958.000 lei. (Dana Purgaru)

Oportunitate - Prima bursa a intretinatorilor unici de familie

Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM) a identificat, pana la 23 iunie, 18.258 locuri de munca, care vor fi oferite prin Bursa locurilor de munca. Bursa se adreseaza, mai ales, intretinatorilor unici de familie, fiind prima de acest gen si va fi organizata astazi, in 105 agentii locale si judetene pentru ocuparea fortei de munca. Angajatorii care ofera locuri de munca acestei categorii de persoane primesc lunar, timp de un an calendaristic, o suma reprezentand un salariu minim brut pe tara, si au obligatia de a mentine raporturile de munca timp de doi ani. In Bucuresti, actiunea va avea loc in incinta Salii Bingo Europa, rond Cosbuc, incepand cu ora noua. (Anca Soineanu)

Senat - Inchisoare pentru medicii care dopeaza sportivi

Prescrierea sau administrarea de substante dopante sportivilor, de catre medici, se va pedepsi cu inchisoare de la 1 la 4 ani sau cu amenda de la 75 la 150 de milioane de lei. Decizia a fost luata ieri de senatori la adoptarea unui proiect de lege privind prevenirea si combaterea dopajului in sport. Legea pedepseste totodata si procurarea, distribuirea, oferirea, vanzarea sau administrarea de substante dopante sportivilor, cu inchisoarea de la 6 luni la 3 ani sau cu amenda cuprinsa intre 50 si 100 de milioane de lei. La randul lor, sportivii care utilizeaza substante interzise sunt suspendati din activitate pe o perioada de 2 ani la prima abatere, si pe viata, la cea de-a doua abatere. (Oana Stancu)
×
Subiecte în articol: observator iunie milioane mediafax munca