x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Romania in 5 minute - 30 iunie 2004

Romania in 5 minute - 30 iunie 2004

30 Iun 2004   •   00:00
Salariul mediu net pe economie a scazut cu 2,8% in luna mai, la 5,8 milioane de lei, din cauza disparitiei primelor acordate pentru Pasti. Societatile de intermediere financiara au dat cele mai mari salarii, in medie remuneratia ajungand la 17,7 milioane de lei. (Irina Dobre)

"Amicul" de peste Prut - Voronin ii pune conditii lui Iliescu

Presedintele comunist Vladimir Voronin a declarat ieri ca nu va participa la manifestarile de la Putna, de comemorare a 500 de ani de la moartea lui Stefan cel Mare, decat daca seful statului roman va accepta o declaratie legata de relatiile dintre cele doua tari. "Este clar, presedintele tarii nu poate sa viziteze o alta tara, sa umble ca in excursie", a spus Voronin, citat de Mediafax. Iliescu l-a invitat luna trecuta pe Voronin la Putna. Atunci, presedintia de la Chisinau preciza ca Iliescu i-ar fi dat de inteles lui Voronin ca va face o declaratie de sprijin pentru "moldoveni in efortul lor de edificare a unui stat independent si de utilizare, ca element al identitatii nationale, a notiunii "limba moldoveneasca"". (Lavinia Tudoran)

"Promovare" - Carnet de pensionar

Dupa 34 de ani si noua luni de munca asidua in cadrul Brigazii de Politie Rutiera a Capitalei (BPR), comisarul-sef Vasile Terteliu, in varsta de 55 de ani, loctiitor al comandantului BPR si fost sef al Serviciului Examinari, va obtine de maine permisul de pensionar. Ca fost sef al Serviciului Examinari, comisarul-sef Terteliu a inmanat mii de permise de conducere candidatilor care au promovat acest test. Poate ca tot la fel de multi sunt si cei care nu au trecut acest examen. Redactia Jurnalului National si colegii din cadrul BPR ii ureaza pensie indelungata. (Eduard Pascu)

Ancheta - Cercetari finalizate in cazul Codex Aureus

Politia a finalizat dosarul in care Ion Dan Erceanu, fost director general al Bibliotecii Nationale, Ileana Darja si Iacob Mirza, fosti sefi ai Filialei Battyaneum din Alba-Iulia, sunt acuzati de abuz in serviciu contra intereselor publice in legatura in cazul Codex Aureus, transmite Mediafax. Potrivit unui comunicat IGPR, in perioadele 1992-1993 si 1998-1999, "prin exercitarea defectuoasa a atributiilor de serviciu, cu stiinta, au autorizat fara drept foto-grafierea si facsimilarea manuscrisului Codex Aureus, de catre editura Faksimile Verlag Luzern, din Elvetia. Ca urmare, a fost produsa statului roman o paguba de 1,5 milioane de dolari", a adaugat sursa citata. Cazul Codex Aureus a fost intens mediatizat la sfarsitul anului 2002, cand Dan Erceanu a fost retinut pentru o zi, la data de 9 decembrie.

Caras-Severin - Consiliul Judetean, calcat de hoti

Cladirea Consiliului Judetean Caras-Severin a fost sparta de hoti duminica noaptea, in ciuda faptului ca institutia este pazita zi si noapte de gardieni publici si jandarmi, transmite Rompres. Luni dimineata, cand s-a prezentat la serviciu, noul presedinte al CJ, Sorin Frunzaverde, a avut surpriza sa-si gaseasca biroul spart. Liderul democrat a observat ca din birou disparuse o combina muzicala si ca dintr-un fiset cu inchizatoarea fortata lipsesc stampilele Consiliului Judetean, gasite mai tarziu sub un dulap.

Justitie - Detinutii au serbat Ziua Penitenciarelor

Detinutii din Romania au marcat ieri Ziua Penitenciarelor, care coincide cu Sarbatoarea Sfintilor Petru si Pavel. Cu aceasta ocazie au fost organizate expozitii cu lucrari ale persoanelor private de libertate si spectacole artistice oferite atat detinutilor, cat si personalului angajat si reprezentantilor societatii civile. In acest an, Sarbatoarea Sfintilor Petru si Pavel are pentru sistemul penitenciar romanesc o dubla semnificatie, deoarece coincide cu adoptarea Legii privind Statutul functionarilor publici din Administratia Nationala a Penitenciarelor, precum si a Legii privind executarea pedepselor si masurilor dispuse de organele judiciare in cursul procesului penal.

Neamt - Orasul Roman, fara apa potabila

Locuitorii municipiului Roman sunt supusi riscului unor epidemii dupa ce Societatea locala de prestari servicii, GOSCOM SA, a sistat apa rece la 13 asociatii de proprietari pentru neachitarea datoriilor, informeaza Rompres. Populatia a fost atentionata sa nu consume apa din fantani, puturi si cismele care nu prezinta siguranta sanitara, indeosebi pentru copiii mici si sugari. Valoarea totala a debitelor acumulate de asociatiile de proprietari din oras, care nu au respectat graficele de esalonare catre GOSCOM, se ridica la peste 80 miliarde lei. Cota somajului la Roman este de peste 20 la suta, orasul fiind declarat zona defavorizata.

ANC - Conflict de interese la Institutul de Cadastru

Mai multi functionari din conducerea Institutului de Cadastru, Geodezie, Fotogrametrie si Cartografie (IGFCC) sunt incompatibili cu pozitiile detinute, intrucat detin direct sau prin intermediul rudelor firme de inginerie sau urbanism, se arata intr-un comunicat al Autoritatii Nationale de Control, remis Mediafax. Potrivit comunicatului, in urma unui control, inspectorii ANC au descoperit ca opt angajati ai Institutului de Cadastru se afla intr-o situatie de conflict de interese. ANC a transmis concluziile raportului de control la Ministerul Administratiei si Internelor, in subordinea caruia se afla ICGFC, si Agentiei Nationale a Functionarilor Publici.

Tarife mai mari - Utilitatile se scumpesc

Tarifele la energie electrica si gaze naturale vor fi majorate, maine, cu 7,8% si, respectiv, 5%, iar pretul national de referinta pentru energia termica va creste, de la inceputul lunii august, cu 12%. Pentru gaze naturale, consumatorii rezidentiali, categorie in care este inclusa populatia si institutiile publice, vor achita 4.705.170 lei pentru 1.000 de metri cubi. In ceea ce priveste energia termica, pretul national de referinta platit de populatie, situat in prezent la 800.000 lei pe gigacalorie, va fi majorat, de la 1 august, cu 12%, pana la 896.000 lei pe gigacalorie.

"Cocaina pentru VIP-uri" - Anastasia Lazariuc o apara pe Ileana

In plin scandal legat de presupusa implicare a Ilenei Lazariuc in trafic si consum de droguri, mama ei ii pledeaza nevinovatia "acasa", in presa de peste Prut. "Nu cred nimic din ceea ce a scris presa romaneasca despre fiica mea. Sunt convinsa ca Ileana este nevinovata! Timpul va arata ca am deplina dreptate", a declarat, pentru Jurnal de Chisinau, interpreta Anastasia Lazariuc. Mama Ilenei s-a ferit sa comenteze prea mult dosarul "Cocaina pentru VIP-uri", multumindu-se sa explice ca "lucrurile sunt mult mai complicate". (Irina Cristea)

Constanta - Doi barbati suspecti de antrax cutanat

Doi barbati au fost internati, ieri, la Spitalul de Boli Infectioase din Constanta, fiind suspecti de antrax cutanat, dupa ce, alaturi de alte opt persoane, ar fi participat la sacrificarea unei vaci bolnave de antrax, in satul Carvan. In localitate a fost instituita carantina de gradul doi. Pacientii au leziuni cutanate pe brate si pe fata, aparute la cateva zile dupa ce au participat la sacrificarea animalului bolnav si la transarea carnii. (Mariana Craciun)

Mister - Crima bizara in parc

Politia Capitalei a fost anuntata luni seara ca pe o alee a Parcului Voinicel, de pe Strada Gheorghe Petrascu, zace intr-o balta de sange un barbat. Cu toate ca o ambulanta i-a acordat primul ajutor, barbatul a murit. Examinarea cadavrului a scos la iveala faptul ca omul fusese impuscat. Victima, Vasile Ciobanu (43 de ani), nu fusese jefuita. Barbatul nu avea antecedente penale si lucra la o sticlarie. Ipoteza politistilor este ca a fost o reglare de conturi sau ca victima a fost confundata de asasin cu o alta persoana. (Eduard Pascu, Ion Alexandru)

Pedepse - Amenzi usturatoare pentru injurii

Deputatii au decis ieri ca savarsirea in institutii de invatamant, de sanatate ori destinate ocrotirii speciale a unor categorii de persoane defavorizate, de acte sau gesturi obscene, proferarea de injurii, expresii jignitoare sau vulgare, amenintari cu acte de violenta impotriva bunurilor si persoanelor; aruncarea asupra unei persoane, constructii sau a unui mijloc de transport in comun cu obiecte, cu substante inflamante, iritant-lacrimogene, cu efect paralizant sau corozive etc. se sanctioneaza cu o amenda de la 10 milioane lei la 30 milioane lei. Proiectul care completeaza Legea 61/1991 va fi trimis la Presedintie pentru promulgare. n Mita Generalul Blaj ramane dupa gratii Generalul Stefan Blaj, trimis in judecata pentru pretinderea unei mite de 4.000 de dolari, din care ar fi primit 1.300, va ramane in arest, au decis ieri magistratii instantei supreme. Initial, judecatorii hotarasera eliberarea lui Blaj si a complicei lui, locotenent colonelul Daniela Negoescu, si inlocuirea arestului preventiv cu interdictia de a parasi tara si localitatea. Completul de noua judecatori a admis insa recusul Parchetului Anticoruptie si a dispus continuarea arestului preventiv pentru cei doi. (Miruna Pasa)
×
Subiecte în articol: observator