x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Romania in 5 minute - 31 mai 2004

Romania in 5 minute - 31 mai 2004

31 Mai 2004   •   00:00
Romania in 5 minute  -  31 mai 2004

Sfanta Treime

Biserica Ortodoxa Romana sarbatoreste astazi Sfanta Treime - Dumnezeu Tatal, Iisus Hristos Fiul si Sfantul Duh, fundamentul ideologic al Bisericii crestine, dogma ei. Sfanta Treime este cuprinsa in Crez si semnul Crucii: in numele Tatalui, al Fiului si al Sfantului Duh. (Roxana Roseti)

Lucian Mandruta a dormit doua zile la maternitate

Lucian Mandruta, prezentatorul Observatorului de la ora 19:00, la Antena 1, este in al noualea cer, caci vineri dimineata a venit pe lume Matei, cel de-al doilea baietel al sau. "Sunt sanatosi tun amandoi", spune Lucian fericit, vorbind, evident, despre sotia sa, Ioana, si pruncul care va fi botezat Matei. "Baietelul - a carui poza o detinem in exclusivitate (n.r.) - are 3,500 kg si este frumusel foc: este grasut si roz", completeaza el. Matei ar fi trebuit sa se nasca in luna iunie, la fel ca Mihai si Andreea, fratii sai, insa a fost mai grabit. "Misu, celalalt baietel al nostru este prea mic, la cei aproape doi anisori, sa-si dea seama ce s-a intamplat. Andreea, pustoaica, s-a bucurat extrem de tare, chiar daca si-ar fi dorit mai mult o surioara decat un fratior", mai spune zambind Lucian Mandruta, care doua zile a dormit la maternitate. (Claudia Daboveanu)

Andrei Plesu, marele castigator al Premiului ASPRO

Andrei Plesu si Gelu Ionescu si-au impartit, sambata, Marele Premiu al Asociatiei Scriitorilor Profesionisti din Romania (ASPRO), acordat in cadrul Targului de Carte Bookarest pentru volumele "Despre ingeri", respectiv "Copacul din campie", informeaza Mediafax. Plesu a castigat cu aceeasi scriere publicata de Editura Humanitas si premiul pentru cartea anului 2003 la categoria critica/eseu acordat de ASPRO, ca si premiul Succesul anului decernat, tot sambata, de Asociatia Editorilor din Romania. In mijlocul scriitorilor adunati in Laptaria lui Enache, Plesu si-a exprimat surpriza de a fi fost premiat de ASPRO, ironizand taberele culturale de la noi si prejudecatile ce le anima. "Unul dintre farmecele Romaniei este ca-i nesistematizata. Nu inteleg nimic din acest premiu pentru ca in ultimul timp am fost invatat sa cred ca lumea culturala romaneasca se imparte in tabere fatale". O data cu obtinerea si Marelui Premiu, autorul si-a marturisit, cu acelasi umor, "perplexitatea" crescanda.

Buzdugan si Dinu, in direct la Observatorul de 7:00

Programul de stiri matinale ale Antenei 1 va suferi modificari, incepand din aceasta saptamana: inca de la ora 7:00, telespectatorii au intalnire cu Ciprian Dinu si Daniel Buzdugan, care vor face, in direct, revista presei... Si nu oricum: daca Dinu va sublinia cateva stiri importante aparute in presa in dimineata respectiva, Buzdugan le va aduce completarile in maniera-i caracteristica, astfel incat privitorii sa inceapa o noua zi cu zambetul pe buze. Transmisiunea va avea loc in direct de la Radio 21, unde cei doi realizeaza o emisiune matinala. Schimbarile nu se opresc aici, pentru ca stirile prezentate de Sanda Nicola vor fi cu mult mai dinamice.

In Spania cu J’INFO TOURS

De pe Aeroportul International Baneasa a decolat sambata primul zbor din seriile de chartere spre Barcelona si Mallorca, organizate in a treia vara consecutiv de J’INFO TOURS. Cursele charter sunt programate catre Barcelona intre 29 mai-2 octombrie si catre Mallorca intre 10 iunie si 10 octombrie. O vacanta de o saptamana cu servicii de zbor, cazare la apartamente hotel (2 stele, 3 stele, 4 stele, 5 stele), vile, zbor charter, asistenta turistica, contractata prin J’INFO TOURS costa incepand de la 196 euro, adica mai putin decat echivalentul unui bilet de avion pe cursa regulata. (Roxana Roseti)

Festivalul National al Tatuajelor

Prima editie a Festivalului National al Tatuajelor, care s-a incheiat sambata la Targu Mures, a fost un adevarat succes, in viziunea conducerii Asociatiei Tatuatorilor din Romania, informeaza Rompres. Artisti tatuatori din Targu Mures, Bucuresti, Craiova si Timisoara si cei din Ungaria au demonstrat, timp de doua zile, ca sunt cei mai buni in aceasta arta. Participantii la festival si-au oferit serviciile oricarui amator de tatuaje. La aceasta prima editie s-au prezentat si clienti excentrici, care au dorit sa le fie tatuate fie capul cainelui favorit, fie chiar pe Hitler.

Subscriptie publica pentru hrana participantilor

Biserica din Bucovina ar putea apela la subscriptia publica pentru a face rost de bani pentru hrana participantilor la manifestarile prilejuite de comemorarea a 500 de ani de moartea lui Stefan cel Mare, daca Guvernul nu va aloca sumele promise. Varianta subscriptiei publice a fost avansata de IPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei si Radautilor, in urma sedintei Comitetului de coordonare al programului desfasurata sambata la Suceava, la care au participat reprezentantii celor noua judete in care se vor desfasura actiuni comemorative si ai unor ministere. (Nicu Amuraritei)

Peste 250.000 de pesoane la pelerinajul de Rusalii

Aproximativ 250.000 de persoane au fost prezente, sambata, la traditionalul pelerinaj de Rusalii desfasurat pe dealul Sumuleu, aflat langa municipiul Miercurea Ciuc, transmite Mediafax. Credinciosii s-au inchinat la statuia Fecioarei Maria, aflata in Manastirea Franciscana din Sumuleu Ciuc, apoi au urcat dealul si s-au rugat timp de cateva ore pentru sanatate, belsug, noroc si "pace in toata lumea". Slujba a fost oficiata de primatul Bisericii romano-catolice din Ungaria, cardinalul Erdo Peter, insotit de cateva zeci de preoti din tara vecina si din Romania. Pelerinii au purtat steaguri ale Ungariei si ale maghiarilor de pretutindeni.
×
Subiecte în articol: observator