x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Romania in 5 minute

Romania in 5 minute

31 Aug 2005   •   00:00

Placinta cu aur confiscata in Vama Veche


Aproape 400 de grame de bijuterii din aur, ascunse intr-o placinta, au fost confiscate ieri de politistii de frontiera din Vama Veche de la o turista care se intorcea din Turcia. Captura a fost descoperita intamplator de un agent "pofticios", care nu s-a putut abtine sa guste dintr-o placinta adusa tocmai de la Istanbul de o turista in varsta de 70 de ani. Constanteanca Elena Chirita a declarat politistilor ca ciudata idee i-a venit dintr-un film artistic. Aurul a fost confiscat, iar femeia a fost amendata.

Premiere - Ambasadorul Romaniei in Irak, decorat


Presedintele Traian Basescu l-a decorat ieri pe ambasadorul Romaniei in Irak, Mihai Stuparu. Ceremonia a avut loc la Palatul Cotroceni, unde seful statului s-a intalnit cu ambasadorii sositi la Bucuresti la reuniunea anuala a diplomatiei. Stuparu a primit Ordinul National "Steaua Romaniei" in Grad de Ofiter pentru "profesionalismul de care a dat dovada in indeplinirea misiunilor incredintate, pentru remarcabilele realizari in stabilirea unor relatii bune, eficiente cu noile autoritati irakiene si cu Comandamentul Fortei Multinationale din Irak". (Irina Cristea)

Avertizare - Prutul ameninta judetul Galati


Administratia Nationala "Apele Romane" a avertizat Prefectura Galati despre pericolul de revarsare a raului Prut pe teritoriul judetului. Potrivit prognozelor hidrologice, pana la 5 septembrie, nivelul Prutului va creste progresiv pana la cota de 580 de centimetri, adica cu 80 de centimetri peste cota de atentie. Debitul raului va creste semnificativ, ajungand la un maximum de 480 de metri cubi pe secunda, in timp ce, in conditii normale, valoarea acestuia este intre 50 si 100 mc/s. Autoritatile judetene au dispus alertarea tuturor comitetelor locale pentru situatii de urgenta din comunele riverane Prutului. (Erik Hoosz)

Bucuresti - Banii din eurobonduri, la BRD si Banc Post


Primaria Capitalei va depune suma de 491 de milioane de euro obtinuta din emisiunea de euroobligatiuni lansata in luna iunie in depozite in lei si euro la BRD-Groupe Societ" G"n"rale si la Banc Post. Cele doua banci au castigat licitatia organizata de municipalitate. Vor fi constituite depozite in lei, cu termen de un an si o dobanda anuala de 7,5%, si depozite in euro, cu scadenta la patru ani si o dobanda de 4,4% pe an. In luna iunie municipalitatea Bucuresti a lansat prima sa emisiune de euroobligatiuni, in valoare de 500 de milioane de euro, prin intermediul bancilor JP Morgan si ABN Amro. (M.C.)

Maternitatea SUUB - "Nu sunt surse de infectii"


Testele facute dupa ce un nou-nascut a decedat in conditii neclare la Maternitatea Spitalului Universitar de Urgenta Bucuresti (SUUB) arata ca nu exista pana in acest moment un focar de infectie spitaliceasca. "Verificarea clinica si bacteriologica a circuitelor functionale ale maternitatii si salii de operatii nu a condus pana in prezent la evidentierea de germeni responsabili de un focar de infectii nozocomiale", se precizeaza intr-un comunicat semnat de prof. dr. Sorin Oprescu. La 18 august, Andrei Botezatu a venit pe lume la Maternitatea SUUB si a decedat la 20 august. Tatal nou-nascutului a facut o sesizare din care reiese ca decesul copilului ar fi fost provocat de o infectie luata din spital. (Magda Marincovici)

Examen - Invatatorii prahoveni au fost incurcati de gaini


42 de candidati la examenul invatatorilor care au dorit sa obtina gradul al doilea au contestat nivelul de dificultate al examenului la matematica. Mai putin de un sfert dintre participanti au obtinut nota minima ceruta, 7. Conducerea comisiei de examinare spune ca, de fapt, invatatorii nu au fost pregatiti, iar toate subiectele se incadreaza in programa scolara. "Problema de aritmetica este o problema de clasa a patra si din 52 de candidati au rezolvat-o doar 14", a declarat profesorul Petre Nachila, membru in comisia de matematica. Profesorul ne-a citit subiectul care le-a pus probleme invatatorilor: "1,5 gaini fac in 1,5 zile 1,5 oua. Cate oua fac 9 gaini in 15 zile? Raspunsul era 90. Ei au gasit 35", spune Nachila. (Nina Marcu)

Transporturi - CFR Calatori se divizeaza


Compania CFR Calatori va fi divizata in opt societati regionale, aflate sub autoritatea Ministerului Transporturilor, Constructiilor si Turismului, iar noile firme vor putea fi privatizate in cazul in care statul va decide sa renunte la controlul asupra unitatilor de transport feroviar public. Firmele vor primi de la bugetul de stat sau de la bugetele locale diferentele dintre tarifele stabilite cu avizul autoritatilor publice si costurile de transport, la care se va adauga o cota de profit intre 3% si 5%. (Iohanna Onaca Purdea)

Acord - Bani olandezi pentru inchisorile romanesti


Ministerul Justitiei a semnat ieri un acord cu guvernul olandez pentru acordarea unui ajutor de doua milioane de euro, destinat repararii unor inchisori din Romania. Ministrul Justitiei, Monica Macovei, a declarat ca acesti bani vor plati lucrarile de reparatie a unor unitati si achizitionarea de centrale termice pentru inchisori. Seful Administratiei Nationale a Penitenciarelor, Marius Iacob, a aratat ca, in momentul de fata, pentru incalzirea unor unitati penitenciare se foloseste pacura, ceea ce este extrem de costisitor.

Dolj - Tren deraiat pe ruta Craiova - Bucuresti


Circulatia feroviara dintre Craiova si Bucuresti a fost intrerupta timp de mai bine de zece ore in noaptea de luni spre marti, dupa ce un tren marfar (foto sus) a deraiat intre localitatile Leu (Dolj) si Ianca (Olt). Accidentul s-a produs din cauza unui vagon al carui sistem de franare a ramas blocat. Cateva vagoane s-au rasturnat pe camp. Incarcatura de cereale s-a imprastiat si mai multi stalpi care sustineau firele electrice au fost doborati. Angajatii CFR Craiova s-au chinuit intreaga noapte sa repuna vagoanele pe sine. Trenurile de pasageri de pe ruta Craiova - Caracal - Bucuresti au avut intarzieri de cateva sute de minute. (Cristian Vasilcoiu)

BCR - Daianu ia locul lui Vladescu in CS


Noul presedinte al Consiliului de Supraveghere al Bancii Comerciale Romane (BCR) ar putea fi Daniel Daianu, fost ministru al Finantelor. Structura de conducere a fost infiintata in primavara anului trecut, o data cu intrarea Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare si International Finance Corporation in actionariatul BCR. CS a fost condus, pe rand, de Florin Georgescu, actualul prim-viceguvernator al Bancii Nationale a Romaniei, Horia Neamtu si Sebastian Vladescu. (Elena Stan)

Rapirea ziaristilor - Tatal lui Marie-Jeanne, audiat la Parchet


Senatorul Vasile Ion a fost audiat ieri timp de doua ore la Parchetul General in dosarul privind rapirea fiicei sale, Marie-Jeanne, si a celorlalti doi jurnalisti la Bagdad la 28 martie. Senatorul PSD nu a vrut sa se pronunte fata de presupusa implicare a lui Mohammad Munaf si a lui Omar Hayssam in cazul rapirii jurnalistilor. Omar Hayssam este un cunoscut al senatorului, care ar fi derulat afaceri impreuna cu sirianul in judetul Buzau. (M. C.)

Clanul Camatarilor - Urmarit general prins la Giurgiu


Un membru al clanului Camatarilor dat in urmarire generala a fost prins in judetul Giurgiu de politistii de la Serviciul Rutier, transmite Rompres. Vlasceanu Elvis Valentin, de 35 de ani, a fost prins in dreptul localitatii Adunatii Copaceni, in timp ce conducea un autoturism Mercedes Benz sub influenta bauturilor alcoolice. El a fost identificat ulterior si a fost predat ofiterilor din cadrul Directiei de Investigatii Criminale. Vlasceanu era cautat pentru savarsirea infractiunii de proxenetism.

Valea Oltului - Circulatie inchisa din cauza stancilor


Valea Oltului este inchisa traficului feroviar si rutier din cauza prabusirii a peste 2.000 de tone de stanci pe calea ferata de la Raul Vadului, la kilometrul 352+900. Trenurile de calatori care circulau pe ruta Sibiu - Ramnicu Valcea au fost oprite in statiile CFR, iar calatorii au fost transportati cu autobuze. Stancile au ajuns si pe DN 7, afectand serios carosabilul. Traficul a fost perturbat, urmand ca stancile cazute sa fie dinamitate. Si la intrarea in municipiul Ramnicu Valcea dinspre Dragasani circulatia feroviara a fost blocata, dupa ce un autobuz a derapat si a ajuns pe calea ferata. (A.C., O.H.)

BOR - Catedrala Mantuirii, in constructie in acest an


Lucrarile la Catedrala Mantuirii Neamului din Bucuresti ar putea fi demarate chiar in acest an, a declarat ieri Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, PF Teoctist, dupa intalnirea avuta cu ministrul Culturii si Cultelor, Adrian Iorgulescu. "Trebuie sa facem proiecte, planuri. Dureaza mult si formalitatile de la Parlament. Nadajduiesc insa ca anul acesta vor fi demarate lucrarile", a declarat Patriarhul Teoctist. Catedrala va fi amplasata pe Dealul Arsenalului, intre Palatul Parlamentului si Ministerul Apararii Nationale. Purtatorul de cuvant al Patriarhiei, parintele Constantin Stoica, a precizat privitor la amplasamentul Catedralei ca nu mai exista probleme, din momentul in care MApN si-a dat avizul. (L.F.)
×
Subiecte în articol: observator bucuresti