x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Romania in 5 minute

Romania in 5 minute

20 Aug 2005   •   00:00

Sechestru la Arhiepiscopie

Directia Generala a Finantelor Publice (DGFP) Constanta a inceput instituirea sechestrului asigurator pe bunurile Arhiepiscopiei Tomisului, care datoreaza statului peste 7 miliarde de lei vechi, transmite Mediafax. Seful DGFP Constanta, Silvia Mihai, a declarat ieri ca Directia a urmat toate procedurile legale de notificare a Arhiepiscopiei, fiind chiar la negocieri cu IPS Teodosie. Purtatorul de cuvant al Arhiepiscopiei a declarat ca arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, nu era la Constanta cand au venit inspectorii DGFP.

Scenariu - Priplata, ajutat de politisti sa fuga

Ministrul Administratiei si Internelor, Vasile Blaga, nu exclude varianta potrivit careia cehul Frantisek Priplata, condamnat la opt ani de inchisoare in dosarul asasinarii liderului sindical iesean Virgil Sahleanu, sa fi fost ajutat de politisti atunci cand a fugit din tara. Blaga a declarat ca autoritatile iau in calcul toate ipotezele. Seful Politiei de Frontiera, chestorul Nicolae Pop, a confirmat si el ca ancheta include si aceasta varianta. Priplata a sustinut ca a trecut granita romano-ungara la inceputul lunii august, pe frontiera verde, printr-o zona unde nu era nimeni. (R.C.)

Arad - Cinci sefi din Politia de Frontiera, destituiti

Cinci ofiteri care se aflau la comanda unor sectoare de frontiera din Arad si Bihor au fost destituiti si alti trei au fost avertizati de seful Politiei de Frontiera, chestorul Nelu Pop, in urma unui control care a scos la iveala abateri grave. "Am constatat indicatori foarte slabi, sub 50%, rezultate zero la combaterea coruptiei, in special in Arad, a migratiei ilegale si a traficului de persoane sau masini", a spus Pop. Alti trei ofiteri, care au fost prinsi la Nadlac cu bani nedeclarati asupra lor, au fost cercetati in regim de urgenta si destituti din functii, iar cei doi ofiteri care s-au ocupat de cercetarea lor au fost si ei destituiti, pentru ca nu au respectat procedurile in timpul anchetei. (Lucian Florea)

Bocsa - Severin / Consilierii locali "chiulesc" de doua luni

Consilierii Aliantei D.A. din localitatea Bocsa, judetul Caras-Severin, nu mai vor sa se prezinte de doua luni la sedintele de Consiliul Local. Ei au lipsit in iulie si august, refuzand sa furnizeze o explicatie pentru aceasta modalitate de boicotare. In aceasta perioada, spune primarul PSD Mirel Pascu, s-au adunat nu mai putin de 30 de proiecte de hotarari de consiliu local care trebuie aprobate, fapt ce pune in dificultate administrarea orasului. Prefectura judetului, desi a fost sesizata de mai multe ori, si-a declinat competenta. (Daniel Ieronim)

CNSAS - SRI a predat un milion de dosare ale Securitatii

Numarul de dosare apartinand fostei Securitati pe care Serviciul Roman de Informatii le-a predat pana in prezent Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii depaseste valoarea de 1,1 milioane, se arata intr-un comunicat al SRI. Potrivit documentului, pana la aceasta data, cantitatea totala de dosare predate de SRI catre CNSAS este urmatoarea: 7.184 metri liniari; 1.152.983 dosare; 1.319.147 volume. Ultima predare de dosare catre CNSAS a avut loc la sfarsitul lunii trecute, cand SRI a trecut in administrarea Consiliului un numar de 8.269 dosare de urmarire, cu 9.327 volume.

Parchetul General - Ovidiu Tender nu mai are voie sa iasa din tara

Omul de afaceri Ovidiu Tender nu are voie sa paraseasca Romania, dupa ce procurorii de la Parchetul General au emis o ordonanta pe 30 de zile in acest sens. Anuntul a fost facut chiar de Tender, ieri, dupa ce a fost ascultat de anchetatori mai bine de doua ore. Ordonanta poate fi contestata in instanta. Tender este cercetat intr-un dosar de spalare de bani, inselaciune si asociere in vederea comiterii de infractiuni, alaturi de Corneliu Iacobov. In acest caz sunt verificate relatiile comerciale si financiare derulate intre Rafo Onesti, Carom Onesti si alte societati. (Lucian Florea)

Craiova - Ziarist luat pe sus de "mascati"

Ziaristul Radu Tora a ajuns, ieri, la sediul Politiei doljene dupa ce a surprins cu o camera de luat vederi cativa ofiteri de la Detasamentul de Interventie Rapida care jucau fotbal in timpul serviciului. El filma un documentar in Parcul "Nicolae Romanescu", in momentul in care a observat politistii in pantaloni scurti si la bustul gol, jucand fotbal, langa masina de interventie. Realizand ca au fost filmati, "mascatii" au sters-o rapid, dar au revenit in numai cateva minute, de aceasta data cu cagulele puse si cu girofarele in functiune, ca sa-l salte pe Radu Tora. Ziaristul a fost condus la sediul Politiei doljene si chestionat, iar dupa o ora a fost eliberat. (Cristian Vasilcoiu)

Vaslui - Elevii sunt luati de parinti in strainatate

In aceasta vara, in judetul Vaslui s-a inregistrat un adevarat record in privinta transferului elevilor in strainatate. Numai in aceasta saptamana la Inspectoratul Scolar Judetean s-au inregistrat 15 astfel de cereri, iar de la inceputul verii - in jur de 100. In topul tarilor pentru care se solicita transferul se afla Spania. Explicatia pentru numarul mare de astfel de solicitari este aceea ca majoritatea vasluienilor care lucreaza cu acte in regula peste hotare sunt veniti in tara in concediu. Inspectorii scolari spun ca au avut mai multe cazuri in care elevii au revenit la scolile de la care au plecat, chiar daca parintii au ramas la munca la mii de kilometri departare. In astfel de cazuri, fie parintii nu au fost multumiti de calitatea studiului din strainatate, fie elevii nu au reusit sa se acomodeze. (Catalina Vieru)

Statistica - Cel mai mic salariu minim din Europa

Romania se situeaza pe ultimul loc in topul statelor Uniunii Europene si al celor candidate in ceea ce priveste salariul minim pe economie din ianuarie 2005, cu 72 euro, in urma Bulgariei, cu 77 euro, arata un studiu recent al institutului de statistica al UE, Eurostat. Realizat pentru lunile ianuarie din 2003, 2004 si 2005, raportul arata ca Romania s-a plasat pe ultima pozitie si in 2004, cu 69 euro, dupa ce in 2003 a ocupat penultima pozitie, cu 73 euro, inaintea Bulgariei, cu 51 euro. In ceea ce priveste statele cu cele mai mari salarii, Luxemburgul, cu 1.293 euro, s-a situat pe primul loc, urmat de Belgia, cu 1.211 euro si de Olanda, cu 1.202 euro.

Control - Reguli dure pentru igiena alimentelor

Inspectorii Autoritatii Nationale Sanitar-Veterinare vor verifica vasele, intreprinderile si pietele angro implicate in comertul cu produse obtinute din pescuit, pentru a constata daca sunt indeplinite cerintele de autorizare si igiena, a decis Guvernul printr-o hotarare adoptata in sedinta de joi. Inspectiile vor viza toate vasele de pescuit care descarca produse specifice in porturile Romaniei sau ale statelor membre ale Uniunii Europene. In cazul produselor de carne proaspata, verificarile vor fi derulate de medici veterinari, care vor inspecta abatoarele si unitatile de transare a vanatului. Controlul laptelui utilizat ca materie prima si al produselor lactate va incepe cu verificarea sanatatii animalelor din exploatatii. (Florina Zainescu)

De la Ministerul Public - 25 de dosare, trimise in instanta

Parchetele au inregistrat, de la sfarsitul anului 2004 si pana in iulie 2005, peste 250 de plangeri privind incalcari ale dispozitiilor Legii electorale la alegerile de anul trecut, a informat ieri Ministerul Public. Intr-un numar de 25 de cazuri, procurorii au dispus trimiterea in judecata a unor persoane pentru infractiuni comise in legatura cu dispozitiile Legii electorale. In alte 31 de dosare s-a dispus scoaterea de sub urmarire penala si aplicarea de amenzi, intr-un numar de 11 cauze solutia a fost de scoatere de sub urmarire penala, iar in altele 149 s-a dispus neinceperea urmaririi penale.

Marturisire - Violata si ucisa

Tistu Jan, suspectul principal in cazul disparitiei Mihaelei Andreea Dodan (5 ani si 10 luni) din satul constantean Plopeni, a declarat anchetatorilor ca este vinovat de moartea micutei. El a declarat ca era beat, a violat-o, apoi i-a dat cu o piatra-n cap si a dus-o in balta, insa nu-si mai aminteste exact unde. Tistu spune ca a intrat cu ea in brate in apa, iar apa ii ajungea pana la brau. Simtea cum picioarele i se afunda in namol si de aceea a aruncat-o, dupa care a pus o piatra peste ea. Politistii nu exclud varianta ca aceasta sa fie o pista falsa. La Plopeni politistii din trupele DIAS au continuat ieri cautarea cadavrului micutei disparute la 1 august.

Academia Militara - Diplome pentru inginerii absolventi

Academia Tehnica Militara a gazduit ieri ceremonia de absolvire a promotiei de ofiteri-ingineri 2005 si de acordare a gradului de sublocotenent studentilor care au promovat anul al patrulea de studii, la care a participat si ministrul Apararii, Teodor Atanasiu. La festivitati au fost prezenti si generalul Constantin Gheorghe, consilier al primului-ministru, precum si reprezentanti ai unor misiuni diplomatice straine.

Procurorul Stoica - Existau probe de fraudare a alegerilor

Procurorul Viorica Stoica, cel care a avut initial dosarul privind plangerea Aliantei PNL-PD fata de membrii fostului BEC, a declarat ieri Mediafax ca existau probe care confirmau fraudarea alegerilor reclamate de co-presedintii Aliantei, Traian Basescu si Calin Popescu Tariceanu. Procurorul a afirmat ca "nu s-a autoinvitat la presedintele Traian Basescu", asa cum a sustinut procurorul general al Romaniei Ilie Botos si care, apreciind ca neprofesional modul de lucru al anchetatorului, a decis, potrivit legii in vigoare atunci, inlocuirea acestuia in dosarul privind fraudarea alegerilor.

Controale - Penitenciarele, verificate de sefi


Zece persoane din conducerea penitenciarelor, printre care directori, adjuncti ai acestora si sefi de servicii, sunt vizate de Comisia de disciplina. Seful Administratiei Nationale a Penitenciarelor, Marius Iacob, a declarat ieri ca a demarat o serie de controale de la preluarea mandatului, in luna mai. Comisia va stabili daca persoanele in cauza au respectat legislatia, fiindca, in caz contrar, sanctiunea administrativa poate merge pana la eliberarea din functie. Iacob nu a nominalizat persoanele anchetate, pentru ca cercetarile nu au fost finalizate.
×
Subiecte în articol: observator declarat dosare