x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Romania in 5 minute

Romania in 5 minute

11 Aug 2005   •   00:00

Ploaia de stele a Perseidelor

Spectacolul astronomic al "ploii de stele", adica maximul de activitate al curentului meteoric al Perseidelor, va fi vizibil si pe teritoriul Romaniei in noptile de 11 si 12 august. Curentul meteoric al Perseidelor se produce anual, cand Pamantul intalneste un nor de praf si pietre eliberate de cometa Swift-Tuttle.

Valcea - Primar de comuna, acuzat ca apara talharii

Un barbat din comuna valceana Caineni acuza o banda de rromi din zona ca i-a agresat pe el si pe sotia sa, iar ca primarul Nicolae Fetelea trece cu vederea violentele la care sunt supusi tot mai multi sateni. Mai mult, agresorii s-ar ocupa si cu alte afaceri dubioase: prostitutie, trafic cu bijuterii false etc. Surse din localitate spun ca rromii sunt finii primarului, care-i lasa sa-si faca de cap. Edilul Nicolae Fetelea nu a negat ca ar fi ruda cu agresorii si ca de fiecare data i-a trimis la plimbare pe cei care i-au reclamat rudele. (Octavian Herta)

Justitie - CSM, de acord cu noul sef PNA

Magistratul clujean Dan Morar, propus de ministrul Justitiei, Monica Macovei, pentru a conduce Parchetul National Anticoruptie, a primit ieri avizul Consiliului Superior al Magistraturii, exprimat cu majoritate de voturi. Dupa obtinerea avizului consultativ al CSM, decretul de numire in functie urmeaza sa fie semnat de presedintele Traian Basescu. Cu o zi in urma, ministrul Justitiei declara ca pentru celelalte posturi vacante vor fi facute propuneri peste o luna, in urma unei selectii deschise oricarui procuror. Procurorul Morar a intrat in atentia opiniei publice dupa ce a anchetat dosarul fostului senator PDSR Gabriel Bivolaru si pe cel al fraudarii Bancii Dacia Felix, in care a fost cercetat Sever Muresan.

Hadareni - Executare silita pentru despagubirea rromilor

Bunurile celor zece familii din comuna mureseana Hadareni, pe care Justitia le-a gasit vinovate de incendierea, in 1993, a caselor unor rromi, au fost puse sub sechestru ieri de un executor judecatoresc. Seful Inspectoratului Teritorial de Jandarmi Mures, colonelul Marius Stelian Bonteanu, a declarat ca situatia a creat tensiuni in randul localnicilor, dar ca nu au existat incidente. La 20-21 septembrie 1993, in urma conflictului spontan izbucnit intre rromi si localnici in Hadareni, au fost ucise patru persoane, iar 13 case au fost incendiate. Cinci persoane au fost condamnate la inchisoare pentru omor. Mai mult, Curtea Europeana a Drepturilor Omului si Curtea de Apel Targu-Mures au dispus plata unor despagubiri pentru rromii care au fost victime ale conflictului.

Constanta - Accidentat de un fotbalist de la Farul

Fotbalistul echipei Farul Constanta Adrian Senin a fost implicat ieri-dimineata intr-un accident rutier in urma caruia un pieton a suferit mai multe traumatisme, iar o minora care se afla in masina fotbalistului a fost ranita usor la cap, transmite Mediafax. Potrivit politistilor de la Serviciul Circulatie, Senin conducea un autoturism BMW pe Bulevardul I.C. Bratianu. Intr-o intersectie s-a ciocnit cu un autoturism Ford, care circula pe un bulevard perpendicular cu cel pe care se afla masina fotbalistului. BMW-ul a ricosat pe bordura si l-a lovit in plin pe Costel Papacostea, care astepta la semafor. Politistii cercetau ieri dupa-amiaza cauzele in care s-a produs accidentul rutier.

Nemultumiri - Extradarea lui Priplata, disputata

Ministerul Justitiei a cerut Tribunalului Satu-Mare sa aprecieze daca sunt intrunite conditiile legale pentru a solicita extradarea lui Frantisek Priplata, dupa ce, in urma cu o saptamana, aceasta instanta ceruse arestarea provizorie pentru omul de afaceri ceh. Priplata a fost condamnat la opt ani de inchisoare, printr-o sentinta definitiva, in cazul uciderii liderului de sindicat de la Tepro Iasi, Virgil Sahleanu. Cehul a iesit din Romania in urma cu aproximativ doua saptamani. In semn de protest fata de fuga lui Priplata, sindicalisti de la SC Mittal Steel SA Iasi - fosta TEPRO - vor picheta astazi si maine Ambasada Cehiei la Bucuresti si Ministerul Administratiei si Internelor.

Examene - Incepe a doua sesiune de Bac

Candidatii care au fost respinsi in prima sesiune a Bacalaureatului mai au o sansa peste doua saptamani, cand va fi organizat un nou examen, mai exact in perioada 22 august-2 septembrie. Participantii la test au posibilitatea sa sustina numai probele nepromovate. In 22-23 august are loc testul la limba si literatura romana, in 24-25 august la limba si literatura moderna. Pe 26-27 august - la limba si literatura materna, oral, iar din 29 august incep probele scrise, cu limba si literatura romana. Rezultatele se vor afisa pe 5 septembrie. Numarul elevilor care nu au promovat bacalaureatul in urma sustinerii tuturor probelor a fost de 20.013 de elevi. (Eugenia Mihalcea)

Educatie - Ministerul reevalueaza dosarul Beuran

Ministerul Educatiei va constitui o comisie de reevaluare a dosarului de concurs pentru postul de profesor la Universitatea de Medicina si Farmacie "Carol Davila", pentru care a candidat conferentiarul Mircea Beuran. Potrivit secretarului de stat Dumitru Miron, pana in prezent, evaluarea candidaturii lui Mircea Beuran a parcurs toate etapele obisnuite. Fostul ministru al Sanatatii a fost singurul candidat pentru postul de profesor universitar scos recent la concurs de Universitatea de Medicina si Farmacie "Carol Davila", dosarul sau primind verdict favorabil din partea comisiei de evaluare si a Senatului universitatii. Dumitru Miron spera ca decizia finala sa fie luata la inceputul lunii septembrie. (Eugenia Mihalcea)

MTCT - Noi fonduri pentru sinistrati

Pentru reconstructia caselor afectate de inundatiile din iulie au fost alocati 400 de miliarde de lei vechi. Jumatate din suma vine din fondul de investitii al statului, iar cealalta jumatate din programul salilor de sport de anul acesta. Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului (MTCT) a inventariat 3.691 locuinte afectate grav si 327 case care necesita stramutarea. Achizitionarea de materiale de constructie se va face centralizat, prin Bursa Romana de Marfuri, iar distribuirea lor va incepe la 25 august. (Elena Stan)
×
Subiecte în articol: observator urmă