x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Romania in 5 minute - 4 iunie 2004

Romania in 5 minute - 4 iunie 2004

04 Iun 2004   •   00:00

Tinerii nu vor carti de alegator

Din cei 98.928 de tineri care au implinit 18 ani in ultimii doi ani, aproximativ 85% nu si-au ridicat de la Directia Generala de Evidenta Informatizata a Persoanei (DGEIP) cartile de alegator. La Bucuresti, din totalul de 55.516 tineri aflati in aceasta situatie, 43.650 sunt asteptati inca sa-si ridice aceste documente. (Ion Alexandru)

2.100 de jandarmi vor pazi sectiile de votare in Bucuresti

Aproximativ 2.100 de jandarmi vor asigura paza si ordinea la sectiile de votare in timpul scrutinului de duminica, anunta Brigada Speciala de Interventii a Jandarmeriei. Jandarmii vor avea de pazit toate cele 159 de sectii de votare din Capitala si vor urmari, in special, sa supravegheze caile de acces in incinta sectiilor si sa ii potoleasca pe eventualii turburenti. De asemenea, jandarmii vor asigura paza transportului documentelor de votare de la Biroul Electoral Central la sectiile de votare si retur. (Ion Alexandru)

60 de kilometri spre Constanta, deschisi traficului

Primele doua sectoare din autostrada Bucuresti-Constanta vor fi date in folosinta astazi, pe o lungime de aproape 60 de kilometri, adica pana in dreptul localitatii Lehliu, a declarat ministrul Transporturilor, Miron Mitrea, citat de Mediafax. "Asa cum am promis, pana la sfarsitul acestui an, vom oferi traficului rutier primele trei tronsoane din autostrada Bucuresti-Constanta", a adaugat Mitrea, care estimeaza ca pana in toamna va fi gata portiunea de drum pana la localitatea Drajna, adica inca aproximativ 41 de kilometri. Lucrarile pentru autostrada Bucuresti-Cernavoda valoreaza aproximativ 320 de milioane de euro si urmeaza sa fie finalizate in 2006.

Cimitirul israelit, gradina de legume

Cimitirul israelit din municipiul Giurgiu a fost "ocupat" de cativa locuitori ai municipiului, care au reusit, in cativa ani, sa-si ridice adevarate gospodarii in vecinatatea mormintelor. Acestea se extind incet-incet, cu fiecare an ce trece. Din comunitatea evreiasca locala mai fac parte doar cativa varstnici, care nu mai pot sa sustina financiar administratia cimitirului, asa ca cimitirul a fost lasat de izbeliste. Putinii evrei rezidenti in Giurgiu mai spera doar la ajutorul comunitatii din Bucuresti, care insa intarzie sa apara. (Vasile Arcanu)

Pompierii revin la furnalul avariat

Pompierii militari au revenit ieri la furnalul combinatului siderurgic Sidex Galati, unde a izbucnit un incendiu miercuri seara, pentru ca metalul topit, scurs in cantitate mare in cursul serii de miercuri, era inca incandescent si exista pericolul izbucnirii unor noi incendii, informeaza Mediafax. Seful Grupului de Pompieri "Eremia Grigorescu" din Galati, colonelul Viorel Zaharia, sustine ca ieri la pranz fonta era inca incandescenta, iar pompierii au intervenit pentru racirea ei, astfel incat zona sa poata fi degajata. Miercuri seara, la furnalul 5 al combinatului a izbucnit un incendiu puternic din cauza unei scurgeri necontrolate de fonta si zgura, care a aprins mai multe cabluri electrice.

Cutremur in Politia de Frontiera

Conducerea Directiei Politiei de Frontiera Constanta a fost destituita in urma unui control al Corpului de Control al Ministerului de Interne. Comisarul-sef Mincu Nicu, seful Directiei, Ion Mavrodin, adjunctul sefului Inspectoratului Judetean al Politiei de Frontiera Constanta, si seful Biroului pentru Combaterea Infractionalitatii Transfrontaliere, Nicolae Ocheana, au fost destituiti din functie dupa ce Corpul de Control a constatat grave deficiente de manageriat in activitatea lor. Alaturi de ei au mai fost sanctionate alte doua cadre ale institutiei. (Ion Alexandru)

Buteliile, un nou pericol

Dupa evenimentul tragic de la Mihailesti, pompierii romani au desfasurat o serie de controale privind detinerea, transportul si utilizarea buteliilor incarcate cu gaz petrol lichefiat. Ei au depistat numeroase nereguli privind transportul si manipularea buteliilor GPL. Rapoartele intocmite atrag atentia asupra pericolelor potentiale de incendiu si explozie create prin nerespectarea normelor PSI (Paza si Siguranta impotriva Incendiilor), prin starea tehnica precara a mijloacelor de transport cat si prin dotarea cu butelii GPL a autoturismelor. (Eduard Pascu)

Seful CIA a demisionat

Directorul serviciilor americane de informatii, George Tenet, a demisionat din functie. Anuntul a fost facut ieri de catre presedintele George W. Bush, care a precizat ca Tenet a avut ratiuni personale pentru gestul sau. Analistii straini nu cred insa ca acesta a fost adevaratul motiv, ci pun decizia sa pe seama numeroaselor acuzatii de lipsa de profesionalism aduse CIA de la inceperea razboiului din Irak. Tenet isi va parasi biroul la mijlocul lunii iulie, urmand a fi inlocuit, temporar, de catre numarul doi al CIA, John McLaughlin. (Lavinia Tudoran)

"Fiul lui Tarzan" vine la Timisoara

Johnny Weissmuller Junior, fiul actorului american de origine romana care a interpretat celebrul rol "Tarzan", va veni in acest week-end la Timisoara, pentru a participa la marcarea implinirii a 100 de ani de la nasterea tatalui sau. In varsta de 63 de ani, Johnny Weissmuller jr va fi prezent la lansarea cartii "Tarzan, tatal meu", in care povesteste viata actorului nascut la 2 iunie 1904, din parinti romani de origine germana, in cartierul Freidorf din Timisoara. Cu aceeasi ocazie va fi organizat si un cros pentru tineri, duminica, la care si-au anuntat participarea mai multi fani ai actorului. Directorul scolii ale carei cursuri le-a frecventat actorul a promis sa creeze in curtea scolii o jungla in miniatura, care sa reaminteasca de cea in care traia Tarzan. Interpretul rolului Tarzan a decedat in Mexic, in 1984. (Marina Constantinoiu)
×
Subiecte în articol: observator