x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Romania in 5 minute

Romania in 5 minute

12 Mai 2005   •   00:00

  • 13 mai 2005
  • Pacienta scapata de pe targa

    O batrana de 79 de ani, internata in urma cu doua zile pentru o dischinezie biliara, este acum in coma in sectia de Reanimare, cu un traumatism cranio-cerebral acut. Uitata pe o targa de cadrele medicale, femeia a cazut direct in cap. Colegiul Medicilor si Parchetul au deschis o ancheta. (Erick Hoosz)

    Valea Nehoiului - Localnicii ar putea fi evacuati fortat

    Premierul Calin Popescu Tariceanu a anuntat, ieri, ca a solicitat evacuarea persoanelor din zona Vaii Nehoiului, din localitatea Bontu, ale caror case sunt in pericol de prabusire din cauza alunecarilor de teren. "Am discutat cu ministrul Vasile Blaga si vom lua masurile necesare pentru evacuarea locuintelor, chiar daca locuitorii nu doresc acest lucru. Nu putem accepta o astfel de situatie, in care viata lor este pusa in pericol", a spus Tariceanu. Potrivit premierului, autoritatile trebuie "sa faca apel la cadrul legal" in cazul persoanelor care vor refuza sa evacueze casele aflate in pericol de prabusire. Miercuri seara a fost reluata si furnizarea apei potabile in orasul Nehoiu, sistata din cauza inundatiilor.

    Tulcea - Gardian mort in conditii suspecte

    Un gardian din Tulcea, in varsta de 59 de ani, a murit in conditii suspecte, transmite Rompres. In noaptea de miercuri spre joi, Mocanu I. a blocat usa bucatariei din apartamentul sau, dupa care a dat drumul la gaze. Vecinii au fost treziti din somn de o bubuitura puternica. Incendiul care a urmat a fost stins de pompieri dupa mai bine de trei ore. Gardianul a fost gasit mort, iar langa el se aflau un pistol si sase cartuse. Raportul medico-legal va arata daca tulceanul s-a impuscat sau nu.

    Oferta - Slujbe de tot felul pentru rromi

    Bursa locurilor de munca pentru persoanele de etnie rroma de astazi a fost anulata la Targu-Mures, dupa ce un singur agent economic din cei 290 contactati a oferit o astfel de slujba. De asemenea, Targul de Joburi nu va fi organizat in nici o localitate din judetele Covasna, Olt, Prahova si Vaslui. La bursa organizata de ANOFM astazi in toata tara vor fi oferite in total 4.287 de slujbe persoanelor de etnie rroma, din care 127, pentru cei cu studii superioare. Cele mai multe joburi sunt oferite in constructii, industria textilelor, agricultura, asanarea si indepartarea gunoaielor etc. (Cristian Petru)

    Maracineni - Materialele proaste opresc lucrarile la noul pod

    Lucrarile la podul metalic care va fi construit la 800 de metri in amonte de podul de la Maracineni, din judetul Buzau, care s-a prabusit, miercuri seara, au fost intrerupte, ieri, timp de o ora, din cauza lipsei unor materiale de calitate, transmite Mediafax. Problemele au aparut din cauza materialelor lemnoase puse la dispozitie de Ministerul Transporturilor prin autoritatile locale, care nu corespundeau din punct de vedere calitativ. Pentru ca nu le-a fost asigurata materia prima necesara, militarii au intrerupt ieri, timp de o ora, operatiunea de montare a pilonilor in pamant.

    Mineriada din ’90 - Iliescu este considerat raspunzator de fostii aliati

    Miron Cozma si Petre Roman au fost audiati ieri de procurorii militari in dosarul mineriadei din 1990 si au sustinut ca fostul presedinte al Romaniei, Ion Iliescu, poarta o raspundere importanta pentru acele evenimente. Fostul lider al minerilor a cerut de altfel si o confruntare cu Ion Iliescu, pentru a demonstra ca fostul presedinte nu a spus adevarul atunci cand i-a folosit numele pentru a multumi minerilor pentru interventie, a declarat ieri avocatul lui Cozma. Petre Roman a declarat dupa audieri ca Ion Iliescu poarta o raspundere politica pentru venirea minerior in Bucuresti. (Miruna Pasa)

    Functie pentru Iliescu - Geoana anunta ca statutul PSD nu va fi modificat

    "Statutul nu poate fi incalcat sub nici o forma. Ca presedinte al partidului, sunt garantul ca nu poate fi modificat pentru nimeni si nimic", a declarat ieri presedintele PSD, Mircea Geoana, referitor la crearea unei functii pentru Ion Iliescu. El a exclus si introducerea unei functii onorifice pentru Iliescu, o astfel de functie nefiind votata la congres. Declaratia lui Geoana vine inaintea Consiliului National al PSD de astazi, in care este asteptat un discurs dur al fostului sef al statului, dar si o lamurire a situatiei sale. Geoana s-a aratat insa convins ca Iliescu nu isi va anunta astazi decizia de a pleca din partid. (Lavinia Dimancea)

    Institutul Fundeni - Memoriu impotriva concesionarii

    Conducerea Institutului Clinic Fundeni cere Guvernului sa revina asupra deciziei de concesionare a acestei unitati sanitare si sa sustina statutul de Centru de excelenta medico-universitara dupa modelul institutiilor europene similare. Semnatarii memoriului, directorul general Dan Tulbure si cei doi adjuncti, profesorii Irinel Popescu si Ionel Sinescu, au semnalat ca nu au fost consultati atunci cand a fost intocmita Ordonanta de Urgenta privind concesionarea Institutului Fundeni pe o perioada de 49 ani si, de aceea, respectivul document cuprinde cateva afirmatii neadevarate. Astfel, semnatarii memoriului sustin ca institutul se incadreaza in situatia generala a asistentei medicale intraspitalicesti, caracterizata prin subfinantare cronica si lipsa de coerenta din interiorul sistemului, prin absenta acreditarii spitalelor si implicit ierarhizarea lor, precum si lipsa cunoasterii reale a prestatiilor medicale.

    Elvetia - Romanii dau, din nou, iama in bancomate

    Bande organizate de rromi din Rom‚nia si Bulgaria ar putea fi la originea unei serii de fraude comise, in ultimele trei saptamani, la bancomate din Elvetia. Potrivit banuielilor politiei, rromii se fac vinovati de retragerea catorva mii de franci elvetieni din conturile a aproximativ 70 de persoane. Infractiunile au fost comise prin instalarea unor dispozitive sofisticate, ce permit citirea codului PIN si a benzii magnetice a cardului, a declarat Karim Hamouche, inspector principal adjunct la Divizia economica a Unitatii judiciare.

    Sentinta - S-a dat liber la hoteluri in parcul Bordei

    Prin sentinta civila nr.1.745 a Tribunalului Bucuresti, Primaria Capitalei a fost obligata sa avizeze construirea de hoteluri si birouri in parcul Bordei, desi legea interzice construirea unor cladiri in zonele verzi. Costica Constanda - personajul care in urma cu un an si jumatate devenea proprietarul, printr-un schimb de terenuri intre el si municipalitate, a 3,3 hectare de teren din parc - forteaza astfel Consiliul General sa aprobe documentatia de urbanism referitoare la terenurile din str. Turgheniev nr. 11-15 si Bd. Aviatorilor 110-112, Sector 1. Sentinta, pronuntata in 19 aprilie 2005, a fost adusa la cunostinta municipalitatii la inceputul acestei saptamani, care poate inainta recurs in 15 zile.

    Strasbourg - Observatorii romani sosesc in septembrie

    Parlamentul European s-a razgandit din nou in privinta primirii observatorilor romani si bulgari. Dupa ce primirea acestora fusese amanata pentru 1 ianuarie 2006, Legislativul UE a decis, totusi, sa ii lase sa isi ocupe fotoliile in septembrie, imediat dupa incheierea vacantei parlamentare. Liderii grupurilor parlamentare au aprobat, astfel, propunerea facuta de presedintele Parlamentului, Josep Borrell. Socialistii europeni s-au aratat multumiti de aceasta solutie, spunand ca aveau de gand, oricum, sa ii invite pe omologii lor din Romania si Bulgaria sa ia parte la lucrari incepand din toamna. (Maria Toader)
    ×
    Subiecte în articol: observator iliescu