x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Romania in 5 minute

Romania in 5 minute

10 Mar 2005   •   00:00

10 martie 2005

Aeroportul Otopeni, n bezna

Aeroportul Otopeni a ramas fara curent timp de patru ore, dupa ce doi agenti de paza au furat, in noaptea de miercuri spre joi, cabluri electrice din subsolul aeroportului. Cei doi, angajati ca agenti la o firma care asigura securitatea aeroportului, sunt cercetati in libertate.

Preselectie - Salarii de 700 de euro in agricultura spaniola

Peste 300 de femei s-au inghesuit ieri in fata Oficiului pentru Migratia Fortei de Munca pentru un loc de munca in Spania. Cele 120 de femei care au fost selectate vor lucra timp de sase luni in agricultura. Salariul pe care il vor primi romancele va fi de aproximativ 730 de euro, la care se vor adauga banii pentru orele suplimentare. Saptamana viitoare, incepand de miercuri, OMFM va organiza o preselectie pentru slujbe in Germania pentru 18 luni. La preselectie vor putea participa persoanele care cunosc limba germana si sunt calificate in meseriile de ospatari, bucatari, receptioneri si economisti. (Cristian Petru)

Kosovo - Presedintele sarb felicita jandarmii romani

Presedintele Serbiei, Boris Tadic, le multumeste jandarmilor romani care actioneaza in Kosovo la cererea ONU, dupa ce a fost intr-o vizita de doua zile in aceasta provincie. Intr-o scrisoare trimisa Ambasadei Romaniei la Belgrad, presedintele sarb spune: "Multumim tarii dumneavoastra pentru trimiterea acestor oameni exemplari in Kosovo. Munca depusa zilnic de jandarmii romani aduce un aport considerabil la imbunatatirea securitatii in zonele tensionate ale sudului Serbiei". (Razvan Belciuganu)

Giurgiu - Consiliul Judetean livreaza pizza la domiciliu

O firma aflata in administrarea Consiliului Judetean Giurgiu repara lifturi, ofera servicii de salubritate si proiectare, livreaza pizza la domiciliu si organizeaza botezuri si mese festive, transmite Rompres. SC Rovic si-a inceput activitatea in anul 2001, in urma hotararii Consiliului Judetean Giurgiu, pentru a desfasura activitati aducatoare de profit. Firma a inceput activitatea cu cinci salariati si a lucrat in pierdere in primii ani, in schimb in ultimii doi ani a reusit sa vireze in bugetul CJ Giurgiu 2,6 miliarde de lei din impozite si 2,5 miliarde de lei dividende, a declarat Ionela Pomenea, director economic al societatii. In prezent, la societatea comerciala lucreaza 96 de salariati.

Covasna - Angajatii CJ, verificati cu alcool-testul

Angajatii Consiliului Judetean Covasna vor fi verificati periodic cu alcool-testul, conform noului regulament de ordine interioara al institutiei, transmite Mediafax. Conform vicepresedintelui CJ Covasna, Vajda Lajos, daca la vreun angajat rezultatul testului va fi pozitiv, atunci acesta va fi concediat. Noul regulament prevede o verificare aspra a angajatilor, acestia avand dreptul sa paraseasca institutia doar pentru cel mult doua ore si jumatate pe saptamana.

Braila - S-a gasit cutia neagra a avionului prabusit

Cutia neagra a MiG-ului 21 Lancer, prabusit in urma cu trei zile langa localitatea braileana Baraganu, a fost descoperita, miercuri seara, in apropiere de locul impactului, transmite Mediafax. Cutia neagra a fost dusa la firma producatoare, Aerofina Bucuresti, pentru decodare si pentru a fi audiate ultimele convorbiri ale pilotului. Un MiG 21 Lancer apartinand Bazei Aeriene Fetesti si avandu-l la bord doar pe pilotul Raducu Moise, s-a prabusit, marti, la ora 13:45, pe un teren mlastinos aflat intre localitatile brailene Baraganu si Victoria, aproape de comuna Insuratei. Pilotul s-a catapultat.

Galati - Amenintat cu pistolul pentru ca fuma

Un barbat din Galati si-a amenintat un vecin din blocul in care locuia cu un pistol, pentru simplul motiv ca acesta fuma. Potrivit Rompres, lucratorii Sectiei 4 Politie Galati l-au depistat pe Dumitru Pal, de 54 ani, din Galati, pensionar, care, folosind un pistol cu aer comprimat marca V3, cal. 4,5 mm, a proferat amenintari la adresa lui Mirel-Doru Constantin, de 28 ani, din Galati. Tanarul a fost amenintat de agresor cu pistolul in timp ce se afla in scara blocului si a refuzat solicitarea lui Dumitru Pal de a nu mai fuma in acel loc. Pistolul a fost ridicat, iar pensionarul este cercetat in stare de libertate pentru detinere ilegala de arma. (Erick Hoosz)

Record - A doua pereche de tripleti nascuta la Iasi

O femeie de 39 de ani din Scanteia, judetul Iasi, a nascut, in urma cu cateva zile, trei fetite gemene. Este al doilea caz de tripleti din acest an, dupa cei adusi pe lume de Aurica Cocolos, din Coarnele Caprei. Femeia a aflat ca va avea tripleti abia in urma cu o luna. Examenul ecografic a fost pentru ea o surpriza, mai ales ca Lenuta mai are acasa cinci copii. "Nu m-am asteptat la trei copii deodata. Sotul se bucura si el, pentru ca a fost singur la parinti", a spus Lenuta Cislariu. Cele trei fetite gemene au fost nascute prematur, la 26 de saptamani, cu greutati intre 900 si 1.000 de grame. La ora actuala, micutele sunt internate la Sectia de Neonatologie a Maternitatii Cuza Voda. (Cristina Stoian)

Cu usile inchise - Hotarare guvernamentala pentru Catedrala

Guvernul va adopta saptamana viitoare o hotarare privind amplasamentul Catedralei Mantuirii Neamului, dupa cum a promis vicepremierul Adriean Videanu ieri la intalnirea cu usile inchise pe care a avut-o cu Prea Fericitul Parinte Patriarh si cu primarul general interimar al Capitalei, Razvan Murgeanu. "Am discutat cu Prea Fericitul Parinte Teoctist despre rezolvarea problemei amplasamentului catedralei pana la Pasti. Joi vom adopta o hotarare guvernamentala care consfinteste dreptul de proprietate a Patriarhiei in Dealul Arsenalului", a declarat Videanu. Este vorba despre 11 hectare de teren, aflate in proprietatea Administratiei Domeniilor Statului si situate in spatele Palatului Parlamentului. (Eugenia Mihalcea)

Gorj - Subprefectul este cercetat penal

Subprefectul de Gorj, Dan Ilie Morega, este cercetat penal pentru abuz in serviciu de catre Serviciul de Investigare a Fraudelor Gorj din cadrul IJP. Politistii verifica modul in care au fost privatizate de catre FPS, in 2000, doua societati care au fost cumparate de Morega, imediat dupa ce acesta a parasit functia de director al FPS Gorj. Prim-procurorul de la Gorj, Emil Mota, a precizat ca a dispus efectuarea cercetarii, intrucat cele doua societati au fost vandute la preturi mult mai mici fata de suma la care fusesera evaluate. Subprefectul Dan Ilie Morega a declarat ca nu are cunostinta de inceperea cercetarii impotriva sa. (Gabriela Mladin)

Uniunea Europeana - Reglementari stricte la donatiile de ovule

Parlamentul European a anuntat ieri ca doreste reglementarea stricta a donatiilor de ovule si altor organe, pentru a combate "orice forma de exploatare a persoanei". Europarlementarii au luat aceasta decizie in urma informatiilor aparute in presa cu privire la existenta, in Romania, a unei clinici medicale specializate in vanzarea de de ovule in spatiul Uniunii Europene, in special in Marea Britanie, contra unei sume de bani". Eurodeputatii au precizat ca nu este posibila o rasplata financiara pentru o astfel de operatie medicala. (Radu Crivat)

Bucuresti - Gropile vor fi concesionate

Peste doua luni, bucurestenii vor fi despagubiti daca isi vor rupe masina intr-una dintre gropile de pe marile bulevarde. Primaria Capitalei va scoate la licitatie 60 de strazi in vederea concesionarii pentru intretinere unor firme, pe o perioada de cinci ani. Societatile vor suporta financiar intretinerea arterelor reabilitate prin finantari externe in ultimii doi ani. Hotararea a fost aprobata ieri de consilierii generali, iar noii administratori ai strazilor vor putea fi trasi la raspundere de bucurestenii care-si rup masinile in gropi. Printre strazile ce vor fi concesionate pana la vara se numara Bulevardul Regina Elisabeta, Kogalniceanu, Eroii Sanitari, Panduri, Bulevardul Expozitiei, Soseaua Oltenitei. (Monica C. Andrei)

Transporturi - Sistemul feroviar, in faliment

Sistemul feroviar din Romania este in faliment, companiile din domeniu au datorii de zeci de mii de miliarde de lei, iar in aceste conditii nu pot fi sustinute financiar solicitarile sindicatelor, a declarat ieri Gheorghe Dobre, ministrul Transporturilor. "Compania de infrastructura, de exemplu, are un venit anual de 16.000 miliarde de lei si datorii de 19.900 miliarde de lei, din care 4.300 miliarde de lei stopaj la sursa, 10.000 miliarde de lei la bugetul de stat si 4.000 miliarde de lei la furnizori", a spus Dobre. El a afirmat ca s-a ajuns in aceasta situatie dupa ce, in perioada 2002-2004, compania a detasat 6.000 de salariati la cateva filiale si a achitat angajatilor salariile nete, fara plata impozitelor aferente.
×
Subiecte în articol: observator miliarde