x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Romania in 5 minute - 5 august 2004

Romania in 5 minute - 5 august 2004

05 Aug 2004   •   00:00

Detinut evadat din Penitenciarul Satu-Mare

Un detinut a fugit ieri la pranz de la gospodaria agrozootehnica a Penitenciarului Satu-Mare cu un autoturism din parcare care apartinea unui subofiter. Detinutul Viorel Florin Salagean, condamnat la trei ani de inchisoare pentru furt calificat, a reusit sa porneasca autoturismul Dacia 1300 al subofiterului si a plecat spre municipiul Satu-Mare. Conducerea penitenciarului nu isi explica motivele care l-au determinat pe detinut sa evadeze. In detentie, Salagean a avut o conduita corespunzatoare. (Luiza Cretu)

Petrol - LukOIL porneste Petrotel la toamna

Rafinaria Petrotel - LukOIL va porni la sfarsitul lunii septembrie pentru o perioada de testare a modernizarilor tehnologice realizate in ultima vreme, potrivit lui Ghenadi Abalov, secretar de presa la LukOIL Downstream Romania. Abalov a mai spus ca din 1977 incoace grupul rus a investit peste 250 de milioane de dolari la Petrotel, infirmand informatiile de piata care estimau modernizarea la numai 100 milioane de dolari. Capacitatea de prelucrare a Petrotel va fi de 2,4 milioane tone pe an. Pe de alta parte, Abalov a mai spus ca evolutia cotatiilor mondiale ale titeiului face tot mai dificila evaluarea costurilor, dar nu a dorit sa comenteze asupra eventualitatii extinderii si la Romania a initiativei legislative din Parlamentul rus privind eliminarea TVA la exporturile rusesti de titei si gaze. Statul rus mai detine inca 7,59% din capitalul LukOIL, pachet care va fi scos la licitatie incepand de luna viitoare. (Adrian N. Ionescu)

Iasi - Seful ISJ se vrea si consilier local

Seful Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Iasi este decis sa se judece cu prefectul pentru a-si pastra functia de consilier judetean PSD dobandita in urma alegerilor locale, transmite Rompres. Mihai Dumitriu, seful ISJ Iasi, a facut aceasta declaratie la scurt timp dupa ce prefectul Iasiului, Spiridon Cretu, a primit o adresa din partea Agentiei Nationale a Functionarului Public, prin care era anuntat ca atat Seryl Talpalaru, inspector-sef adjunct la ISJ Iasi, precum si colegul sau Mihai Dumitriu, inspector-sef al ISJ Iasi, sunt incompatibili cu functiile de consilieri locali, respectiv, judetean. Mihai Dumitriu este insa decis sa isi apere ambele functii.

Demisie - Ursache renunta la WTC

Presedinte al Consiliului de Administratie al societatii World Trade Center (WTC) Bucuresti si, totodata, al Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), Mircea Ursache a declarat ieri ca va parasi structura de conducere a firmei private. "Consider ca misiunea mea la WTC s-a incheiat. (...) Am cerut Consiliului de Administratie sa convoace AGA si sa ma elibereze din functie", a declarat Mircea Ursache. Acesta a fost numit de actionarii WTC in functia de presedinte in primavara anului 2002 cu scopul diminuarii creantei detinute de fostul AVAB la WTC. Datoria in valoare de circa 78 milioane dolari va fi redusa in principal prin darea in plata a ansamblului de vile de lux ale Cartierului Francez catre Consiliul General al Municipiului Bucuresti. (Catalin Budescu)

Galati - Inca un accident de munca la Ispat Sidex

Al treilea accident de munca, petrecut in aceasta saptamana, s-a produs ieri-dimineata la ISPAT Sidex. In jurul orei 6:00, seful Sectiei OLD3, din cadrul Uzinei de Oteluri Refractare a Ispat Sidex, a fost surprins de caldura degajata de o bucata de metal incandescent cazuta de pe unul din peretii convertizorului numarul 9. Mustea Andron ( 50 de ani) s-a dus sa verifice zidaria convertizorului. In momentul in care a ajuns pe platforma de elaborare, in dreptul cuptorului, o bucata de metal s-a desprins de pe unul din ziduri si a improscat in jur metal lichid. Barbatul a fost transportat de urgenta la Spitalul "Sf. Apostol Andrei", unde a fost diagnosticat cu arsuri de gradul II si III la nivelul mainilor, toracelui si fetei. (Erik Hoosz)

Galautas - Negocieri esuate la Colemn

Negocierile purtate marti seara intre patronatul Colemn SA Galautas si sindicalisti au esuat, cele doua parti nereusind sa ajunga la o intelegere in vederea stingerii conflictului de munca, transmite Mediafax. La negocieri au asistat si reprezentanti ai Prefecturii Harghita, Inspectoratului Teritorial de Munca si ai Directiei pentru Dialog, Familie si Solidaritate Sociala. Solicitarea patronatului de a se incheia greva avand in vedere faptul ca au fost satisfacute toate solicitarile care au generat conflictul nu a fost acceptata de reprezentantii sindicatului, care au cerut o perioada de negociere de minimum 45 de zile. Patronatul a refuzat propunerea, motiv pentru care negocierile au fost intrerupte, starea de greva fiind mentinuta in continuare.

Bihor - Descoperirea anului in Apuseni

Speologii bihoreni au facut o spectaculoasa descoperire intr-o pestera din Platoul Padis: un rau subteran cu cel mai mare potential de explorare, in prezent, din Romania, transmite Rompres. Ajunsi la o adancime de minus 200 de metri si fortand o stramtoare, prin puscare cu capse si prin spargere cu sisteme mecanice, specialistii au descoperit un rau subteran cu o cadere pana la minus 700 de metri, care paraseste muntele in zona Boga. Raul subteran ofera un potential de explorare de minus 700 de metri. Pestera, a carei locatie este pastrata deocamdata secreta, va fi asigurata cu o poarta metalica.

Vama Larga - Un vagon cu propan, la un pas de explozie

O garnitura de tren ce se deplasa dinspre spatiul ex-sovietic spre Romania si care a ajuns in punctul vamal Larga din Galati a alertat toate autoritatile, din cauza ca un vagon care transporta propan putea sari in aer in orice moment. Pompierii galateni au intervenit la scurt timp, reusind sa izoleze zona si sa previna o deflagratie ce ar fi putut fi dezastruoasa. Din cate se pare, oficialii judetului au tinut secret acest lucru, desi pericolul producerii deflagratiei a aparut marti dupa-amiaza. Trenul transporta materii prime din Ucraina si se indrepta spre Ploiesti. Garnitura de tren transporta peste 23 de tone de propan. (Erik Hoosz)

Donatie -A primit 20 de kilograme de cravate

Un localnic dintr-o comuna covasneana a primit, intr-o donatie de la o asociatie umanitara, 20 de kilograme de cravate, iar altul a avut parte de 30 de kilograme de camasi, transmite Mediafax. Primarul comunei Zabala (jud. Covasna), Adam Attila Peter, a declarat ca o asociatie umanitara romano-daneza care aduce, in fiecare an, ajutoare localnicilor a adus ultima oara pe langa 152 de biciclete si 12 masini de cusut si cativa saci cu haine. Acestia au fost impartiti personal de reprezentantii asociatiei. Astfel, s-a ajuns la situatia in care o singura persoana a primit un sac cu 20 de kilograme de cravate, iar un altul 30 de kilograme de camasi.

Ialomita - Un mort "tinut in viata" 12 ani

Secretarul comunei Garbovi din judetul Ialomita, Cornel Lupascu, a mentinut in viata o femeie moarta in urma cu 12 ani. Acesta a eliberat, la 23 iunie 1992, o adeverinta de inhumare pentru decedata Pauna Nicolae, bunica de 84 de ani a nepotului care i-a declarat atunci decesul, Constantin Nicolae uitand insa sa mai elibereze si certificatul de deces. Iar acum, cand urmasii decedatei au vrut sa deschida procedura de succesiune, au aflat ca, in actele primariei, bunica lor traieste. Adjunctul Serviciului de Evidenta Informatizata a Persoanei Ialomita, Valeriu Stefan, spune ca, desi e mai complicat, exista totusi o solutie legala pentru corectarea acestei neglijente. Greseala secretarului Lupascu nu mai poate fi pedepsita, fapta fiind prescrisa inca de acum patru ani.

Gorj - Seful Gardienilor este cercetat penal

Seful Corpului Gardienilor Publici (CGP) Gorj, Spiridon Foanene, este cercetat penal pentru abuz in serviciu. Urmarirea penala a fost inceputa in urma cu cateva luni, insa dosarul a fost in nelucru, dupa ce procurorii PNA l-au solicitat pentru consultare. Recent, dosarul s-a intors la Inspectoratul Judetean de Politie Gorj, unde se strang declaratii privind infractiunea de abuz in serviciu, de care Foanene este acuzat. Procurorii PNA au solicitat dosarul pentru ca in acesta sunt acuzate mai multe persoane din fosta conducerea a Consiliului Judetean Gorj de comiterea aceleiasi infractiuni. (Gabriela Mladin)

Craiova - Sotia si fiica lui Paunescu au fost externate

Sotia si fiica senatorului Paunescu au fost externate ieri din Spitalul Judetean de Urgenta Craiova, acolo unde au fost internate dupa gravul accident produs sambata in apropierea municipiului Craiova. Cum rudele senatorului nu au dorit in nici un fel sa fie vazute de presa la iesirea din spital, seful DSP Dolj, Eugen Magla, a apelat la trupele de interventie, pentru a bloca accesul ziaristilor in unitatea medicala. Actiunea s-a desfasurat fara stiinta directorului unitatii. (Cristian Vasilcoiu)

Bucuresti - 4 din 24

Din cele 24 de unitati de invatamant din Sectorul 4 doar doua indeplinesc conditiile de incepere a anului scolar. Afirmatia apartine viceprimarului Radu Silaghi, care a constatat, cu ocazia unor verificari, ca 22 de scoli necesita lucrari majore de reparatii si de igienizare. O situatie probabil unica in Bucuresti, la Liceul de muzica "Dinu Lipatti" nu s-au mai efectuat lucrari din 1977. Viceprimarul Sectorului 4 incearca sa gaseasca solutii de remediere a situatiei, lucru ingreunat de faptul ca vechea conducere a primariei nu a onorat contractele incheiate anterior cu diverse firme. (Victor Bratu)
×
Subiecte în articol: observator şeful