x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Romania in 5 minute - 7 iulie 2004

Romania in 5 minute - 7 iulie 2004

07 Iul 2004   •   00:00

Politist sinucigas

Un politist de la Biroul Transporturi Aeriene s-a sinucis ieri, tragandu-si un glont in cap, cu arma din dotare, in incinta Aeroportului Henri Coanda. Agentul-sef adjunct Ovidiu Muresan, 32 de ani, a fost descoperit mort de colegi. (Mediafax)

PUR - Schimbari de lideri la Cluj si Satu Mare

Aflat in vizita in judetul Cluj, presedintele PUR, Dan Voiculescu, a schimbat ieri conducerea filialei judetene a partidului. In urma analizei rezultatelor la alegerile locale, desfasurata in prezenta liderului umanist, s-a decis ca functia de presedinte al organizatiei judetene sa fie preluata de catre Aurel Netin, care il va inlocui pe Dorin Marincas. In cadrul aceleiasi sedinte s-a stabilit inlocuirea actualului presedinte PUR al organizatiei municipale Cluj-Napoca cu Viorica Ilies, inginer, om de afaceri, patronul firmei de medicamente Alsifco, fost candidat al partidului la primaria municipiului. In cadrul vizitei in Ardeal, presedintele Dan Voiculescu a mai inlocuit, de asemenea, conducerea judeteana de la Satu-Mare, functia de presedinte al organizatiei fiind preluata de Radu Vasile Pop. (Dana Piciu)

Cocaina pentru VIP-uri - Primii acuzati, trimisi in judecata

Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie a dispus ieri trimiterea in judecata, in stare de arest preventiv, a primilor noua inculpati de la care au pornit cercetarile in dosarul "Cocaina pentru VIP-uri". Cei noua vor fi judecati pentru consum si trafic intern si international de droguri de mare risc. Ei au consumat cocaina si chiar au vandut si politistilor sub acoperire. Cercetarile demarate in acest caz au adus in atentia procurorilor mai multe nume celebre din Romania. Ion Alexandru Tiriac, Ileana Lazariuc si Dan Petrescu s-au numarat printre vedetele care au fost audiate la Parchetul General pentru implicare in consumul si traficul de droguri.

Dolj - Directia Financiara, suspecta de coruptie

Directia Financiara Dolj a ajuns la sfarsitul saptamanii trecute in vizorul Parchetului Anticoruptie pentru mai multe rambursari suspecte de TVA, in valoare totala de 77 de miliarde de lei. Banii au ajuns, se pare, de la bugetul de stat direct in buzunarele unor persoane aflate in strainatate, dupa ce au fost spalati prin mai multe conturi. Potrivit unor sesizari venite din partea BNR, patru firme cu activitati agricole din Craiova ar fi primit banii in conturi deschise la Romanian International Bank, pentru exporturi fictive de grane. Mai mult, una dintre firme - Zarand International - nu are se pare nici un fel de activitate care sa justifice rambursarile de TVA, au declarat surse judiciare. Cele 77 de miliarde au fost transferate imediat catre alte societati comerciale, pentru a li se pierde urma. (Miruna Pasa)

Frauda - Fonduri europene pentru probleme personale

Administratorul unei firme bucurestene a fost trimis in judecata de procurorii anticoruptie pentru folosirea ilegala a unui ajutor nerambursabil de 15.000 de euro, venit din partea Comunitatii Europene. Potrivit procurorilor, Dragos Ciobanu a primit banii europeni pentru a-si deschide o linie de procesare a laptelui. Afacerea care trebuia finalizata in sapte luni a ramas insa doar pe hartie, pentru ca Dragos Ciobanu a folosit o mare parte din fonduri, peste 12.000 de euro, pentru probleme personale. Procurorii anticoruptie cerceteaza 19 dosare privind folosirea ilegala a fondurilor europene. Pana in prezent, cinci dintre ele sunt aproape de finalizare, iar prejudiciul total in aceste cazuri a fost evaluat la 5 miliarde de lei, adica 125.000 de euro. (Miruna Pasa)

Vrancea - Lux pe banii asiguratilor

Presedintele Casei de Asigurari de Sanatate Vrancea, Constantin Buza, si cei doi adjuncti ai sai, Gheorghe Bercea si Emilia Trus, sunt in vizorul procurorilor anticoruptie pentru modul in care au cumparat cladirea in care functioneaza CAS Vrancea. Autoritatea Nationala pentru Control a finalizat un raport in care se arata ca sediul a fost achizitionat fara licitatie si fara avizul Ministerului Lucrarilor Publice. Mai mult, procurorii vor cerceta si modul in care banii asiguratilor ar fi fost folositi pentru dotarea Casei de Asigurari cu un autoturism de teren, folosit exclusiv de conducerea institutiei. (Miruna Pasa)

Acuzatie - Romania "ii impiedica" pe rusi sa ajunga in Bulgaria

Autoritatile de la Sofia sunt nemultumite de intentia Bucurestiului de a percepe o taxa de 35 de dolari fiecarui cetatean rus care va tranzita Romania. Potrivit presei din Bulgaria, decizia Romaniei, care va intra in vigoare la 16 iulie, va duce turismul bulgaresc la ruina. Dupa ce plaja de la Burgas, orasul-port in care au poposit americanii anul trecut, a fost declarata "zona nesigura", bulgarilor si turistilor straini nu le-a ramas decat sa mearga la bronzat in nordul litoralului, unde nisipul are o nuanta inchisa la culoare, iar apa este poluata cu titei, scrie cotidianul Standart. (Anca Aldea)

Grau - Taxa vamala de 25% la import

Romania va introduce o taxa vamala de 25% la importurile de grau din Republica Moldova, pentru a preveni dezechilibrele determinate de importurile la preturi scazute, a declarat ieri Petre Daea (foto), secretar de stat in Ministerul Agriculturii. "In acest an estimam o productie mai mare decat necesarul intern de consum. In consecinta, nu avem nevoie de importuri", a spus acesta. Republica Moldova si Ucraina vor obtine recolte foarte bune si ar putea exporta la preturi mai mici fata de valoarea de 5.500 de lei pe kilogram convenita intre producatori si procesatori pentru graul din productia interna. (Florina Zainescu)
×
Subiecte în articol: observator