x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Romania in 5 minute - A mai plecat un director de la Ringier

Romania in 5 minute - A mai plecat un director de la Ringier

09 Noi 2006   •   00:00

16:12 - REGLEMENTARI

AMENDA. Nerespectarea normelor de protectie si comercializare a vinului va fi sanctionata cu majorarea amenzilor de pana la patru ori.
STATISTICA. Peste 150 de persoane au decedat in acest an in incendii, iar alte 300 au fost ranite sau intoxicate cu fum ori gaze toxice.

16:17 - REVOLTA

PROTEST. Trei fosti angajati ai unei societati din Deva au intrat in greva foamei, in fata sediului Prefecturii Hunedoara. Ei au fost disponibilizati in 2003 si sustin ca nu si-au primit cele 12 salarii restante conform contractului colectiv de munca. In aceeasi situatie se afla inca 137 de persoane. (M.H.)
AMENINTARE. Un detinut de la Penitenciarul Codlea a amenintat ieri ca se arunca in gol de pe acoperisul bisericutei din incinta inchisorii. Conform unor martori ai incidentului, acesta ar fi fost revolat de faptul ca la o perchezitie in penitenciar i-ar fi fost luat telefonul mobil. (R.T.)

Audiere - Serban Mihailescu isi "ataca" acuzatorii
Senatorul Serban Mihailescu a fost audiat ieri la instanta suprema in legatura cu inculparea sa pentru luare de mita. El a sustinut ca nu a primit niciodata arme de vanatoare de la denuntatorul sau, Fanel Pavalache, si ca, mai mult, atunci cand acesta i-ar fi prezentat, in 2002, o colectie de arme rare a refuzat sa le cumpere. Potrivit senatorului, daca acuzatiile ar fi reale, atunci el s-ar dovedi a fi ceea ce nu a fost niciodata, "naiv, iresponsabil si ignorant". Desi s-a prezentat la instanta, denuntatorul Pavalache a plecat inainte de a fi audiat. (M. Pasa)

ALBA - Sarbatoarea hramului la Remetea
Aproape 300 de credinciosi au participat ieri, de praznicul Sfintilor Mihail, Gavriil si Rafail, la hramul Manastirii Remetea, una dintre cele mai noi asezari monahale din judetul Alba. Credinciosii, veniti din toate colturile judetului, au asistat la sfarsitul slujbei, oficiata de un sobor de preoti, la randuiala tunderii in monahism. Potrivit traditiei Bisericii Ortodoxe, momentul reprezinta acceptarea unei persoane in randul obstii unei manastiri. (L. Dobrater)

CARANTINA - Rabie in judetul Covasna
Un nou caz de rabie a fost inregistrat in judetul Covasna din cauza unui caine turbat, al treisprezecelea inregistrat in judet in acest an. In urma confirmarii rabiei DSV Covasna a instituit carantina pe o raza de 30 kilometri si pe o perioada de trei luni. In tot acest timp, pentru a putea fi evitate eventualele pericole sunt interzise targurile de animale, vanatoarea sau alte activitati similare.

TRAFIC DE DROGURI - Sisu va fi trimis in judecata
Procurorii Parchetului instantei supreme au finalizat ieri-dimineata, in jurul orei 5:00, ancheta in dosarul de trafic de droguri in care este inculpat si hip-hoperul Tudor Sisu. Celor 26 de acuzati le-au fost prezentate toate probele stranse la dosar in decursul celor sase luni in care reteaua de presupusi traficanti de heroina, cocaina si ecstasy a fost filata. Parchetul mai are la dispozitie cinci zile sa sesizeze instanta, deoarece la 14 noiembrie expira cele 180 de zile in care inculpatii pot fi tinuti in arest in cursul urmaririi penale. (M. Pasa)

ABUZ - Politist aradean cercetat de procurori
Politistul aradean Nicolae Sas este cercetat si acuzat de procurori ca facea parte dintr-un grup de recuperatori care lucra pentru omul de afaceri Emil Siegmeth, arestat in luna iunie , informeaza Mediafax. Potrivit surselor judiciare, acesta ar fi participat la unele infractiuni, facand abuz de violenta pentru pentru a lua bani de la anumite persoane datoare omului de afaceri. In cursul zilei de ieri, politistul impreuna cu alti trei complici au fost prezentati judecatorilor, cu propunerea de arestare preventiva pentru 29 de zile.

PROXENETISM - Eleve racolate la Sibiu
Doi barbati din Sibiu au fost acuzati ieri ca ar fi racolat 20 de tinere, cu varste intre 15 si 18 ani, pe care le-ar fi obligat sa se prostitueze. Tinerele, majoritatea eleve, se intalneau cu clientii fie in apartamentele inchiriate de proxeneti, fie la domiciliul clientilor. Cei doi au fost prezentati Judecatoriei Sibiu, cu propunerea de arestare preventiva pentru 30 de zile. Doar Constantin Ghiorghilat, unul dintre cei doi proxeneti, a primit mandat de arestare. (D.T.)

"GENEROZITATE" - Profesorii vor primi salariile restante
Ieri, prin adoptarea unei HG, executivul a decis alocarea catre Ministerul Educatiei a 690,2 milioane de lei, pentru acoperirea diferentelor salariale din perioada octombrie 2001 - septembrie 2004 destinate personalului didactic din invatamantul de stat. Ministrul Educatiei, Mihail Hardau, a anuntat ca aceasta este ultima transa din acest an pentru salariile si diferentele de plata ce le revin profesorilor si, in acest context, a catalogat ca "total nefiresti si de neinteles" nemultumirile dascalilor care ameninta cu noi proteste. (Aniela Nine)

SCANDALOS - Deputatii citesc reviste pentru dame
Deputatii nu mai vor sa citeasca "Adevarul literar si artistic", "Cultura" sau "Revista de afaceri europene", in schimb sunt interesati de "Cosmopolitan" si "Cool Girl". Cel putin asta reiese din lista ziarelor si revistelor la care se vor abona anul viitor parlamentarii, ce a fost aprobata ieri de Biroul Permanent al Camerei Deputatilor. Pe lista nu mai figureaza din acest an nici publicatiile "Cadran politic" si "Indrumator de legislatie". Au existat insa cereri pentru "Tabu", "Elle", "Casa lux", "Revista ideilor de afaceri" sau "Vacanta si calatorii". (Mediafax)

DOTARE - Programe pentru inzestrarea Armatei
Ministrul Apararii, Sorin Frunzaverde, a anuntat ieri ca, incepand din 2007, va demara sase programe de inzestrare, doua pentru fiecare categorie de forte armate. Printre obiectivele mentionate de Ministrul Frunzaverde se numara achizitionarea de blindate de tip usor si a transportului blindat pentru trupe. Potrivit acestuia, armata romana are nevoie de 384 de transportoare blindate. Banii pentru aceste programe provin din fonduri extrabugetare. (M. Raducanu)

PEDEAPSA INDULCITA - Tortionarul lui Ursu, liber inca un an
Colonelul (r) Tudor Stanica, fostul sef al Directiei de Cercetare Penala a Militiei, condamnat la zece ani de inchisoare pentru implicare in uciderea disidentului Gheorghe Ursu, a mai obtinut o suspendare a executarii pedepsei, pe o perioada de un an. Curtea de Apel Bucuresti a luat aceasta hotarare tinand cont de a cincea expertiza medico-legala, potrivit careia Stanica sufera de cancer si se afla in stare grava. Fostul ofiter, condamnat in 2003, mai beneficiase, in luna mai, de o intrerupere de sase luni.

ORDONANTA - Raspunderea padurarilor, limitata
Ieri, Guvernul a aprobat o ordonanta de urgenta prin care limiteaza raspunderea materiala a personalului de paza, in special daca acesta indeplineste obligatiile privind paza padurii. Printre exemplele prezentate in acest sens se numara situatiile in care activitatea este desfasurata intr-o zona izolata, iar operatiunile de paza sunt ingreunate. A fost luata in calcul si perioada de iarna, in care sunt inregistrate numeroase cazuri de furturi de brazi pentru pomi de Craciun.

RINGIER - A mai plecat un director
La nici o luna de la plecarea redactorului-sef de la Libertatea, un alt post de conducere din trustul Ringier ramane fara titular. Directorul de publicitate al diviziei Ziare Bulevard si Sportive, Robert Schorr, renunta de luni la functia pe care a avut-o mai bine de un an si jumatate. Potrivit Mediafax, Schorr a lucrat peste sapte ani la Ringier si nu a vrut sa precizeze spre ce companie se va indrepta.

LucrAri. Circulatia pe Soseaua Andronache, pe tronsonul cuprins intre strazile Maliuc si Avram Iancu, va fi inchisa in perioada 10 noiembrie (ora 20:00)-13 noiembrie (ora 5:00). Restrictia de trafic se face pentru a permite executarea lucrarilor de reabilitare a trecerii la nivel cu calea ferata Bucuresti-Constanta.

TELECOMUNICATII. Propunerea ANRC de amanare a reducerii tarifelor de interconectare la Orange si Vodafone este justificata, dar ar trebui insotita de masuri compensatorii pentru operatorii afectati, a declarat ieri Varujan Pambuccian, presedintele Comisiei IT&C din Camera Deputatilor. Acesta s-a intalnit in cadrul comisiei cu reprezentantii ANRC si RomTelecom. (C. Ionita)

BRASOV. Patronul fostei ferme Patiprod de pe platforma Codlea, care a castigat procesul cu Directia Agricola de Dezvoltare Rurala (DADR) Brasov, ameninta ca il va da in judecata pe seful Directiei pentru abuz in serviciu. Directorul general al fostei companii Patiprod, Catalin Muntean, a declarat ca directorul DADR Brasov, Danut Szasz, "se incapataneaza" sa nu semneze dosarele de despagubire pentru pagubele suferite in urma epidemiei de gripa aviara. "In cazul in care la recurs se da castig de cauza fostei Patiprod, atunci voi semna dosarul", a declarat Szasz. (Mediafax) PETROM. Ministrul Economiei, Codrut Seres, si ministrul Justitiei, Monica Macovei, au convenit cum va fi vandut pachetul de 8% din actiunile Petrom rezervate salariatilor, dar au refuzat sa dea detalii inainte de a trimite Guvernului propunerea. Analistii de piata de capital cred ca miza finala este concentrarea actiunilor prin vanzarea ulterioara la Bursa, costul operatiunii fiind mai mare daca se face de la mai multi vanzatori. Din 1997, la Petrom au mai ramas doar 38.000 de salariati din peste 90.000. Anterior, Ministerul Justitiei s-a opus proiectului Ministerului Economiei si Comertului. Potrivit surselor noastre, cazul va fi discutat in Guvern peste doua saptamani. (A.N. Ionescu)

ATI VAZUT-O? - Copil de 13 ani disparut la Deva
O fetita de 13 ani din Deva a fost data disparuta de familie. Ea nu s-a mai intors acasa de luni seara. Ultima oara a fost vazuta in fata unui bloc din localitate. Antonela Speranta Dan purta in momentul disparitiei o pereche de blugi si o haina neagra. Fata are urmatoarele semnalmente: inaltime: 1,50 metri, greutate: 60 de kilograme, parul blond (vopsit roscat) si ochii albastri. Ea a fost data in urmarire generala si in consemn la frontiera. (Monalise Hihn)

Scumpiri - Dupa paine, urmeaza uleiul
Pretul uleiului va creste, in medie, cu aproximativ 3% in luna noiembrie, potrivit reprezentantilor patronatului din aceasta industrie. Anterior, patronii din panificatie au anuntat scumpiri deja operate, de 300 _ 1.000 lei. Ca si in cazul painii, cauzele invocate sunt cresterea costurilor cu gazele si energia electrica, ca si cheltuielile de modernizare conform standardelor europene.

CREDIT EXTERN - Platim in loc sa incasam dobanzi
Statul imprumuta de la banca germana Dexia Kommunalkredit 144 de milioane de euro si 79 de milioane de dolari, pentru a plati tot germanilor modernizarea trenurilor, pentru doua avioane Airbus A318, pentru sisteme electronice in gari si pentru mentenanta Metrorex. Ministerul Finantelor nu precizeaza ce dobanda vom plati cu totii pentru aceste credite, dupa cum nu spune nici de ce nu emite obligatiuni pe termen lung, care sa fie cumparate de romani si acestia sa ia dobanzi in loc sa dea prin impozite. (A.N. Ionescu)


ONOMASTICA. Regele Mihai I si-a celebrat onomastica la Manastirea Agapia. Prefectii din mai multe judete ale Moldovei au organizat un dineu in cinstea fostului suveran, iar la eveniment a fost prezent si Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, IPS Daniel.
×
Subiecte în articol: observator potrivit