x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Romania in 5 minute - Habemus buget!

Romania in 5 minute - Habemus buget!

20 Dec 2006   •   00:00
13:25 - ACCIDENT
ABISTRITA. Un barbat a murit, iar alte sase persoane au fost ranite in urma unui accident rutier produs pe DN 17 D, intre Nepos si Feldru.
DEMISII. 24 de parlamentari, opt senatori si 16 deputati sustinatori ai Platformei liberale si-au anuntat demisiile din PNL.
13:30 - DNA
VALIDARE. Senatorii si deputatii i-au validat ieri pe cei sase membri care vor ocupa locurile ramase vacante la CNA din vara acestui an. Noii reprezentanti ai Consiliului sunt Gelu Trandafir, Dan Grigore, Ioan Onisei, Gaspar Attila, Razvan Popescu si Constantin Dutu. (Carmen Vintila)
ECOLOGISTI. Garda Nationala de Mediu si Ministerul Mediului au pus bazele Corpului voluntarilor de mediu. Printre primii voluntari legitimati se numara Lucian Mandruta, Liviu Mihaiu si Mihai Tatulici, care pot aplica de acum amenzi persoanelor care nu protejeaza mediul. (Elena Stan)

INTALNIRE - PC nu voteaza motiunea PRM-PSD
Liderul conservator, Dan Voiculescu, a anuntat aseara, dupa o intalnire cu premierul Tariceanu, ca PC nu va vota astazi in Senat in favoarea motiunii simple PRM-PSD "Opriti privatizarea CEC". "Noi dorim ca privatizarea CEC, ultima institutie bancara de stat din Romania, sa aiba in vedere interesul capitalului romanesc", a spus Voiculescu. El a precizat ca i-a sugerat premierului "o plasare pe bursa in cazul CEC, astfel incat majorarea de capital sa se faca prin contributiile romanilor in principal".

EVENIMENT CULTURAL - Tarkovski Inedit la Muzeul Taranului
Muzeul Taranului Roman a gazduit aseara o intalnire de exceptie a oamenilor de cultura. Publicul a vizionat peliculele lui Andrei Tarkovski, "Azi nu avem permisie" si "Timpul calatoriilor". In cadrul aceluiasi eveniment a fost lansata cartea "De vorba cu Marina Tarkovskaia", a criticului de film Elena Dulgheru. S-a discutat apoi despre dimensiunea profetica a operei tarkovskiene, invitati de onoare fiind Marina Tarkovskaia, sora lui regizor Andrei Tarkovski, si regizorul Aleksandr Gordon. (A.S.)

PLANGERE PENALA - Mugur Ciuvica, impotriva SRI
Presedintele GIP, Mugur Ciuvica, a depus plangere penala impotriva SRI, acuzand serviciul ca a tainuit probele care atesta colaborarea presedintelui Basescu cu Securitatea. Ciuvica sustine ca SRI a mintit si instanta, si CNSAS, atata timp cat in cinci adrese oficiale a negat ca s-ar afla in posesia vreunui document referitor la colaborarea presedintelui cu Securitatea. Ciuvica ii cere lui Basescu sa publice pe site-ul Administratiei Prezidentiale documentele referitoare la colaborarea lui cu Securitatea.

RM. VALCEA-SIBIU - DN 7, blocat pe un sens
Circulatia pe DN 7 se desfasura aseara pe un singur sens dinspre Ramnicu Valcea catre Sibiu. In cursul zilei de ieri, din cauza stancilor cazute de pe versanti, traficul fusese blocat complet. Aseara drumarii au reusit sa indeparteze o parte din cantitatea de circa 1.500 de metri cubi de stanca cazuta de pe versanti care a blocat drumul. (Alexandra Chivu)

EXPORT - Rusia renunta la embargoul carnii
Importurile rusesti de carne din Romania, ca si din restul UE, "vor continua in mod normal", a anuntat aseara ministrul rus al Agriculturii, Alexei Gordeev. Ca urmare a aderarii la UE a Romaniei si Bulgariei, Rusia amenintase ca va impune un embargo, pe motiv ca tarile nou-intrate in UE ar fi afectate de pesta porcina.

ENERGIE - Vantul, mai tare ca Nuclearelectrica
In Dobrogea urmeaza sa se dezvolte 3 proiecte de parcuri eoliene pentru producerea energiei electrice, cu o capacitate de 1.200 MW, potrivit directorului Ciprian Diaconu, de la Transelectrica. Puterea intrece pe cea a centralei nucleare. Transelectrica a dat deja avizul privind impactul asupra sistemului energetic national al unui proiect de 450 MW, din zona Medgidia. Un alt proiect, de 600 MW, vizeaza zona dintre cele doua judete dobrogene, iar al treilea, de 150 MW, o zona la sud de Lacul Razelm. (A.N. Ionescu)

TARGU OCNA - Politist arestat pentru luare de mita
Un ofiter de politie din orasul Targu Ocna a fost arestat ieri sub acuzatia de trafic de influenta. Potrivit anchetatorilor anticoruptie, Ciprian Varlan ar fi cerut si primit, in luna august, echivalentul in lei a 2.000 de euro, promitand in schimb ca-l va angaja pe "mituitor" ca agent de Politie. El ar fi lasat impresia ca are influenta asupra unui comisar din cadrul IJP Bacau pentru a face credibila promisiunea facuta. (Miruna Pasa)

PARLAMENT - Bugetul pe 2007 a fost adoptat
Parlamentul a adoptat ieri, dupa o luna de dezbateri, bugetul de stat si bugetul asigurarilor sociale pe anul 2007. Ministrul Finantelor, liberalul Sebastian Vladescu (foto), a declarat ca modificarile aduse in Parlament formei finale a legii nu afecteaza "marile cifre ale bugetului". El a mentionat cele doua modificari importante, majorarea bugetului Ministerului Apararii prin redistribuire de la Ministerul de Interne si Ministerul Finantelor, precum si redistribuirea de cheltuieli de la Ministerul Educatiei. (Dana Piciu)

ANTICORUPTIE - Incarcerare in familie
Procurorii anticoruptie l-au retinut, sub acuzatia de complicitate la luare de mita si fals, pe sotul prim-procurorului Rita Branga, de la Parchetul Judecatoriei Podul Turcului, arestat deja pentru coruptie. Potrivit anchetatorilor, Ioan Bogonos Branga ar fi ajutat-o pe sotia sa sa ia mita ceruta de la mai multe persoane, in schimbul unor solutii favorabile in dosare. Barbatul va fi dus la Curtea de Apel, cu propunere de arestare preventiva. (Miruna Pasa)

PLANGERE PENALA - Mugur Ciuvica, impotriva SRI
Presedintele GIP, Mugur Ciuvica, a depus plangere penala impotriva SRI, acuzand serviciul ca a tainuit probele care atesta colaborarea presedintelui Basescu cu Securitatea. Ciuvica sustine ca SRI a mintit si instanta, si CNSAS, atata timp cat in cinci adrese oficiale a negat ca s-ar afla in posesia vreunui document referitor la colaborarea presedintelui cu Securitatea. Ciuvica ii cere lui Basescu sa publice pe site-ul Administratiei Prezidentiale documentele referitoare la colaborarea lui cu Securitatea.

BRASOV - Investitie spaniola intr-un spital
Ambasadorul Spaniei in Romania, Pablo Garcia Berdoy, a pus prima piatra la temelia Spitalului Clinic de Urgenta de la Harman, judetul Brasov. Unitatea medicala va fi construita de o firma spaniola ce va investi peste 40 milioane de euro in acest proiect. Constructia se va intinde pe un teren de 14 hectare si va avea initial o capacitate de 415 paturi, urmand ca ulterior sa aiba peste 800 de paturi. Lucrarile vor fi demarate anul viitor si se estimeaza ca vor fi finalizate in 2008. (Libiu Mateescu)

GHINION - Pierdut in padure dupa un popas
Politistii si jandarmii brasoveni au cautat timp de patru ore, in padurea Bogatii, un barbat care a disparut dupa ce autocarul cu care se intorcea din Italia a facut un popas. Ceilalti pasageri povestesc ca barbatul s-a dus in padure pentru necesitati fiziologice si nu s-a mai intors. Soferul a intrat in panica si a chemat politia. Barbatul a revenit la autocar, plin de noroi, povestind ca a cazut intr-o rapa.

ACTIUNI - Erste castiga 27 de milioane de euro
Erste Bank, proprietarul Bancii Comerciale Romane, va obtine un castig inainte de impozitare de 27 milioane euro din vanzarea actiunilor proprii. Acestea au fost rascumparate de la salariatii BCR la un pret mai mic decat cotatia bursiera, potrivit analistilor Citigroup. Erste Bank a preluat recent, prin oferta publica, 7,2% din actinile BCR, dintr-un total de 8% detinut de angajatii bancii romanesti, care au ajuns sa controleze, in urma unui schimb de actiuni, peste 1% din titlurile Erste. (I.O.P.)

TIMISOARA - Incendiu in tren
Locomotiva unui tren personal care circula intre Timisoara si Sannicolau Mare a luat foc, in mers, ieri dimineata, din cauza unui scurtcircuit. Vagoanele au fost imediat decuplate, iar pompierii au reusit sa stinga incendiul inainte sa se produca pagube prea mari. Nici unul dintre calatori nu a fost ranit.


SPECTACOL. Orchestra Liceului de muzica "Dinu Lipatti" din Bucuresti a sustinut la Palatul Parlamentului un concert pentru a marca integrarea in Uniunea Europeana. Spectacolul a inceput insa cu aproape o ora intarziere, pentru ca alesii nu au aratat prea mult interes fata de initiativa elevilor.
×
Subiecte în articol: observator ciuvică