x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Romănia in cinci minute

Romănia in cinci minute

de Lucian Florea    |    Magda Colgiu    |    02 Oct 2007   •   00:00
Romănia in cinci minute
Sursa foto: KARINA KNAPEK/

Sute de taximetrişti au blocat traficul in centrul Capitalei ieri, in jurul prănzului, printr-un marş de protest pe traseul Piaţa Constituţiei - Piaţa Unirii - Universitate - Bulevardul Regina Elisabeta - Piaţa Operei.

PROTEST. Sute de taximetrişti au blocat traficul in centrul Capitalei ieri, in jurul prănzului, printr-un marş de protest pe traseul Piaţa Constituţiei - Piaţa Unirii - Universitate - Bulevardul Regina Elisabeta - Piaţa Operei. Coloana de maşini s-a oprit in faţa Primăriei Capitalei, iar demonstranţii au depus la cabinetul primarului general un memoriu cu revendicările lor. Şoferii cer autorităţilor, printre altele, să le acorde autorizaţie in nume propriu.


12:51 - PROCES
CONSTANŢA.
Fostul şef al Poliţiei Transporturi, comisarul Ioan Bucur, a fost trimis in judecată pentru luare de mită.
GALAŢI. Aproximativ 100 de pensionari au pichetat sediul
Prefecturii Galaţi, nemulţumiţi de condiţiile grele de trai.

12:56 -Â AGRESIUNE

CEREMONIE. Ambasadorul SUA la Bucureşti şi reprezentanţi ai "Vechii şi Onorabilei Companii de Artilerie" din Massachusetts au dezvelit in Parcul Kiseleff un monument dedicat militarilor americani care au luptat in timpul celui de-al doilea război mondial pe teritoriul Romăniei.
CRAIOVA. Un elev de 17 ani de la Liceul de Artă "Marin Sorescu" a fost injunghiat intr-un parc din apropierea unităţii şcolare. "S-a stabilit că a fost atacat cu un cuţit. In prezent, poliţiştii desfăşoară cercetări pentru a-l identifica pe autorul agresiunii", au declarat reprezentanţi ai poliţiei. (Mihai Gavrilă)



URGENŢE - Ambulanţe performante
Primele 50 de ambulanţe performante din cele 250 recent achiziţionate au fost repartizate autorităţilor de sănătate publică (ASP) din Alba, Braşov, Covasna, Cluj, Bihor, Bistriţa-Năsăud, Harghita, Mureş şi Sibiu. Pănă la 15 noiembrie vor fi livrate şi celelalte 200 de autovehicule. Ambulanţele sunt dotate cu aparatură de urgenţă necesară pentru consultaţii: EKG, defibrilator, tuburi de oxigen, două genţi de urgenţă etc. Valoarea totală a acestei achiziţii este de 20.797.630 lei. (M.M.)

ACHIZIŢII - Autobuze cu aer condiţionat, la iarnă
Primele 50 de autobuze Mercedes dotate cu aer condiţionat vor circula pe străzile Bucureştiului pănă la sfărşitul acestui an. Vehiculele fac parte din al doilea lot de 500 de autobuze cumpărate de Primăria Capitalei, pentru 343.402.500 lei (105.000.000 euro), fără TVA. Celelalte 450 de mijloace de transport vor fi livrate treptat.


CAZUL ISKANDARANI - Patru fabrici scoase de sub sechestru
Curtea de Apel Bucureşti a dispus ieri ridicarea sechestrului instituit pe patru fabrici ale omului de afaceri Zaher Iskandarani şi transferarea măsurii asupra unei staţii de imbuteliere a băuturilor alcoolice din Timişoara. Hotărărea este definitivă şi confirmă sentinţa similară luată de magistraţii Tribunalului Bucureşti in iunie anul acesta. Iskandarani este judecat pentru infracţiuni economice prin care statul ar fi fost prejudiciat cu 580.000 de euro. (M.P.)


BUCEGI - Urşii agresivi vor fi capturaţi
Atacurile repetate ale urşilor in zona oraşelor Sinaia şi Buşteni i-au determinat pe şefii Parcului Naţional Bucegi să găsească soluţii ca evenimente de acest gen să nu se mai repete. Astfel s-a hotărăt ca animalele agresive să fie capturate şi transportate in rezervaţia de la Zărneşti. De asemenea, turiştii care continuă să hrănească urşii, deşi nu au voie, vor fi amendaţi cu sume mari. (Nina Marcu)


ZALÃ...U - Blocul E 24, demolat de urgenţă
Autorităţile locale au decis că blocul E 24 din Zalău, distrus de o explozie la 14 septembrie, trebuie să fie demolat urgent, in mod controlat, deoarece există pericolul să se prăbuşească. Potrivit prefectului, Andrei Todea, senzorii indică faptul că blocul se deplasează in permanenţă, iar muncitorii nu-şi pot face treaba. Demolarea era programată ieri după-amiază, dar a fost amănată. (M.R.)


GORJ - Nepoata impăratului Iulian, dispărută
Nepoata impăratului romilor, Iulian, este căutată de două zile de poliţie, după ce chiar "suveranul" i-a alertat pe oamenii legii. Claudia Rădulescu a plecat de patru zile de acasă, fără a da vreo explicaţie, motiv pentru care Iulian crede că fata a fost bătută, iar acum este ţinută sechestrată de soţul său. La răndul lui, acesta spune că tănăra a plecat de acasă fără să anunţe pe nimeni şi că de vineri nu mai ştie nimeni nimic de ea. Oamenii legii au demarat o anchetă, iar din primele cercetări se pare că fata a părăsit domiciliul in mod voluntar. (Gabriela Mladin)


RENAŞTERE - Diagnostic mobil, analize gratuite
Fundaţia Renaşterea inaugurează programul Diagnostic Mobil - Săn şi Col uterin. Prin acest program se efectuează investigaţii medicale gratuite femeilor din oraşele mici şi din mediul rural. In Centrul mobil sunt amenajate cabinete de ginecologie, de consultaţii de săn şi mamografie. Prima destinaţie este Calafat, din 15 noiembrie. Evenimentul se alătură iniţiativei mondiale de luptă contra cancerului şi de iluminare in roz, la 1 octombrie, a unor clădiri. Anul acesta la Bucureşti a venit răndul să fie iluminat in culoarea speranţei Cercul Militar Naţional. (M.M.)


CORUPŢIE SRI - Se cere anularea intregii anchete
Generalul(r) SRI Ovidiu Soare, colonelul(r) SRI Gheorghe Dumitrache şi amiralul Emil - "Cico" - Dumitrescu, judecaţi de instanţa supremă pentru corupţie, au invocat ieri nelegalitatea urmăririi penale efectuate de procurorii militari ai Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Ei au susţinut că, potrivit recentei decizii a Curţii Constituţionale, anchetatorii nu erau competenţi să instrumenteze cazul, deoarece inculpaţii nu mai aveau calitatea de militar, fiind trecuţi in rezervă. Magistraţii vor lua o hotărăre peste două săptămăni. (M.P.)


PREMIERÃ... - Ziua Mondială a Locuirii
In perimetrul Străzilor Lipscani şi Smărdan, din centrul istoric al Bucureştiului, s-a celebrat ieri, in premieră, Ziua Mondială a Locuirii. Evenimentul, organizat de Ministerul Lucrărilor Publice in parteneriat cu Primăria Capitalei, s-a desfăşurat sub motoul "Un oraş sigur este un oraş echitabil". Masteranzii de la Universitatea de Arhitectură şi-au putut prezenta primarului Capitalei, Adriean Videanu, şi ministrului Dezvoltării, Laszlo Borbely, proiectele de dezvoltare urbană integrată. (Elena Stan)


SÃ...RBÃ...TOARE - Evreii din Romănia au un nou rabin

Comunitatea evreilor din Romănia are, incepănd de duminică, un nou rabin. Sorin Shlomo Rosen (foto) are 29 de ani şi şi-a făcut studiile teologice in Statele Unite ale Americii. La consacrarea sa, care a avut loc la Templul Coral din Bucureşti, au asistat, printre alţii, Marele rabin Menachen Hacohen, muftiul cultului musulman din Romănia - Iusuf Murat, precum şi un reprezentant al Bisericii Ortodoxe. Toţi i-au urat proaspătului rabin - primul, după mulţi ani, care vine chiar din răndul evreilor din Romănia - succes in noua sa misiune. (C.P.)

×
Subiecte în articol: observator