x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Romănia in cinci minute

Romănia in cinci minute

de Lucian Florea    |    Magda Colgiu    |    13 Oct 2007   •   00:00
Romănia in cinci minute

Peste 3.000 de credincioşi au participat ieri dimineaţă la procesiunea de scoatere a raclei cu moaştele Sfintei Parascheva din Catedrala Mitropolitană

IAŞI. Peste 3.000 de credincioşi au participat ieri dimineaţă la procesiunea de scoatere a raclei cu moaştele Sfintei Parascheva din Catedrala Mitropolitană. In timpul pelerinajului, denumit "Calea Sfinţilor", oamenii au aruncat cu flori pe racla ce a fost depusă apoi sub un baldachin, in curtea Mitropoliei. Alături a fost aşezat şi sipetul cu moaştele Sfăntului Ioan Gură de Aur, adus special pentru hramul de măine al oraşului.


12:56 - POEZIE
VIZITÃ...
. Marele Duce Henri de Luxemburg efectuează o vizită in Romănia, la invitaţia preşedintelui Traian Băsescu.
BISTRIŢA-NÃ...SÃ...UD. Un număr de 65 de poeţi din ţară şi străinătate concurează la ediţia din acest an a Colocviilor "George Coşbuc".


13:01 - URMÃ...RIT GENERAL
TIMIŞ.
Poliţiştii au dat in urmărire generală un agent de pază suspectat că l-ar fi omorăt, la sfărşitul lunii august, pe un gardian de la Penitenciarul Timişoara. Pe numele agentului a fost emisă o ordonanţă de reţinere pentru 24 de ore pentru omor, insă acesta se sustrage urmăririi penale.
JUSTIŢIE. Judecătoria Sectorului 1 Bucureşti a amănat procesul in care preşedintele Traian Băsescu a cerut daune morale de 50.000 de lei ministrului Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, invocănd "vătămarea dreptului la onoare şi reputaţie", următorul termen fiind stabilit pentru 9 noiembrie.


CASTING - Şansă pentru tinerii talentaţi
Teatrul Masca anunţă casting pentru tinerii cu aptitudini muzicale. Selecţia va avea loc sub conducerea doamnei Margareta Păslaru, la sediul Teatrului Masca din Bdul Uverturii 70-72, la data de 25 octombrie. Inscrierile se fac la numărul de telefon 430.50.69 (interior 25) sau la numărul de telefon 0722-26.36.50. Pentru date suplimentare puteţi accesa şi www.masca.ro. (R.R.)


SIBIU - Mitropolitul Streza, la aniversare
Sute de persoane au participat ieri la o slujbă specială oficiată la Catedrala Mitropolitană din Sibiu, in cinstea mitropolitului Ardealului, IPS Laurenţiu Streza (foto), care a implinit 60 de ani. "Cel mai mare dar pe care l-am primit este bucuria pe care am putut să o provoc celor care au venit in intămpinare şi mai ales bucuria pe care o simţim noi toţi acum impreună. Este o mare bucurie, este bucuria Bisericii pentru că nu mai aparţinem nouă inşine, aparţinem comunităţii din care facem parte", a declarat IPS Laurenţiu Streza. (Dan Tomozei)


DÃ...MBOVIŢA - Protest la inălţime impotriva soacrei
Nemulţumit de soacra sa, un bărbat de 35 de ani din localitatea dămboviţeană Aninoasa s-a urcat pe un stălp inalt de 50 de metri unde a protestat, joi seară, timp de două ore. Potrivit Mediafax, omul işi făcuse "curaj" in prealabil cu căteva pahare de alcool. Deşi protestatarul a chemat poliţiştii ca să vorbească cu soacra sa, aceştia l-au amendat cu 500 de lei. Oamenii legii spun că dămboviţeanul a mai protestat o dată impotriva soacrei sale in aceeaşi manieră.


ANCHETÃ... - Decesul lui Teoctist, la expertiză
Specialiştii de la Institutul Naţional de Medicină Legală "Mina Minovici" vor face o expertiză in dosarul privind moartea Patriarhului Teoctist. Raportul a fost cerut de procurorii Parchetului de pe lăngă Judecătoria Sectorului 2, care investighează cazul, şi are termen de finalizare o lună. Experţii vor analiza actele medicale intocmite cu prilejul operaţiei de prostată la care a fost supus Teoctist la 30 iulie, intervenţie in urma căreia Patriarhul şi-a pierdut viaţa. Medicii Ionel Sinescu şi Dan Tulbure, de la Spitalul Fundeni, au fost deja audiaţi de procurori in acest dosar. Deşi, in mod normal, suspiciunile de culpă medicală sunt analizate de Colegiul Medicilor, acest for nu a prezentat pănă in prezent nici o concluzie anchetatorilor.


CFR CÃ...LÃ...TORI - Despăgubiri in cazuri de intărzieri
Pasagerii curselor internaţionale ale CFR Călători care vor avea intărzieri mai mari de o oră pot primi despăgubiri in valoare de 20% din valoarea biletului pe ruta respectivă. Măsura se aplică de la 1 octombrie, iar compensaţia se acordă sub forma unor bonuri de călătorie, potrivit directorului de relaţii externe al companiei, Carmen Filipescu. In cazul trenurilor internaţionale de noapte, marja intărzierii peste care sunt despăgubiţi călătorii este de două ore.

INVESTIŢIE - Metrou pănă la Otopeni

Consilierii au aprobat ieri construirea unui nou tronson de metrou intre Piaţa Victoriei şi Otopeni. Investiţia se va derula pe şapte ani şi va avea o valoare totală de peste un miliard de euro, asigurată de la bugetul Capitalei. Traseul va porni de la staţia Piaţa Victoriei 3, de unde va urma Bulevardul Ion Mihalache, pănă la Parcul Copilului, după care traseul continuă prin cartierul Domenii, Bulevardul Expoziţiei, Piaţa Presei Libere - Şoseaua Bucureşti-Ploieşti. Lucrările vor incepe la jumătatea anului viitor şi vor dura şapte-opt ani.




ACCIDENT MOTOROCK - Primarul Galaţiului, scos de sub urmărire
Procurorii Instanţei Supreme, analizănd tragicul accident care a avut loc la Festivalul MotoRock din 9 septembrie 2006 din Galaţi, au decis, surprinzător, scoaterea de sub urmărire penală a primarului municipiului Galaţi, care prin semnătura sa a aprobat o competiţie ilegală ce a condus la decesul unei spectatoare in vărstă de 13 ani. Procurorii il incriminează pe Paul Bulai pe motiv că "nu a avut experienţa necesară participării la respectiva competiţie", experienţă nesolicitată de nici un regulament in vigoare, precum nici de regulamentul pseudoorganizatorului.


BUCUREŞTI - Accident mortal pe Mircea Vodă
Un bărbat de 65 de ani, din Bucureşti, şi-a pierdut viaţa, ieri, in jurul orei 14:00, după ce a fost surprins de o maşină şi accidentat mortal, in timp ce traversa strada prin loc nepermis, pe Bdul Mircea Vodă din Bucureşti. Potrivit purtătorului de cuvănt al Poliţiei Capitalei, Christian Ciocan, şoferul autoturismului marca BMW, cu număr de Constanţa, care a comis accidentul, urmează să fie cercetat pentru ucidere din culpă.


POSTLICEALÃ... - Sesiune specială de admitere
Ministrul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului, Cristian Adomniţei, a aprobat o sesiune specială de admitere in invăţămăntul postliceal, care va avea loc in perioada 15-19 octombrie. Sesiunea este destinată ocupării celor aproximativ 3.500 de locuri finanţate prin bugetele locale ale unităţilor administrativ-teritoriale, din sumele defalcate din unele venituri ale bugetului de stat şi din alte venituri ale bugetelor locale, locuri neocupate in sesiunea 10-14 septembrie. "Inspectoratele şcolare şi unităţile de invăţămănt preuniversitar desemnate vor afişa lista locurilor şi perioada sesiunii speciale de admitere", precizează ordinul. (Alina Gavrilă)


BRAŞOV - Programul "Vacanţa la ţară" s-a prelungit
Programul special "Vacanţa la ţară", lansat la 1 septembrie, a fost prelungit pănă la 1 noiembrie datorită numeroaselor solicitări venite din partea turiştilor. Contravaloarea pachetului de ser-vicii - cazarea pentru cinci nopţi - la o pensiune de două margarete este de 135 de lei de persoană şi 170 de lei de persoană pentru o pensiune de trei margarete. Cei care doresc să mănănce la pensiuni o pot face la cerere, contra sumei de 45 sau 50 de lei, in funcţie de numărul de margarete şi meniul servit. (Libiu Mateescu)


DOTÃ...RI - Ambulanţe noi pentru mureşeni
Opt ambulanţe au fost date ieri in folosinţă la Tărgu-Mureş de către ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu (foto). Maşinile sunt dotate cu aparate de ultimă generaţie, inclusiv defibrilatoare şi aparate GPS şi sunt destinate rezolvării cazurilor la faţa locului, pănă la sosirea ambulanţelor care să ii transporte pe bolnavi la spital. (Raluca Creţ)


ARGEŞ - Elevi intoxicaţi cu spray paralizant
Un număr de 18 elevi de la Liceul Agricol Mărăcineni au fost transportaţi ieri după-amiază la Spitalul de Pediatrie Piteşti, după ce un coleg a pulverizat un spray lacrimogen iritant in autobuzul care ii ducea spre şcoală. Lucian Godei, de 15 ani, spune că a găsit tubul in autobuz şi afirmă că a vrut să facă o glumă, nerealizănd pericolul. Elevul a fost deja amendat cu 100 RON şi riscă să fie exmatriculat. Doar şapte dintre elevi şi-au revenit rapid, restul fiind in stare destul de gravă. (Elly Cirstea)


BRÃ...ILA - Primarul Cibu ar putea fi expropriat
Primarul Brăilei, Constantin Cibu, deţine teren in zona unde se va construi podul peste Dunăre, ce va lega Brăila de Tulcea, motiv pentru care ar putea fi expropriat, deoarece nu se găndeşte deocamdată să văndă respectiva suprafaţă. Constantin Cibu a declarat că deţine in zona unde va fi construit podul peste Dunăre aproximativ 7.000 de metri pătraţi, teren pe care se află o hală de producţie şi alte construcţii. (Nicoleta Butnaru)


ACCIDENT - Strivit de o piesă de două tone

Un ieşean a ajuns in stare gravă la spital după ce o piesă in greutate de două tone a căzut peste el. "Pacientul este in şoc traumatic, cu leziuni grave la nivelul ambelor gambe. In timpul intervenţiei chirurgicale se va incerca conservarea picioarelor acestui pacient", a declarat dr Tudor Ciuhodaru, coordonatorul Unităţii de Primire a Urgenţelor din cadrul Spitalului Clinic Sf. Ioan din Iaşi. (C. Popa)

×
Subiecte în articol: observator