x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Romănia in cinci minute

Romănia in cinci minute

de Lucian Florea    |    Magda Colgiu    |    16 Oct 2007   •   00:00
Romănia in cinci minute

La o zi după sărbătoarea Cuvioasei Parascheva, mii de oameni incă stăteau la coadă, ieri, in jurul Catedralei Mitropolitane din Iaşi, pentru a se inchina la moaştele sfintei.

IAŞI. La o zi după sărbătoarea Cuvioasei Parascheva, mii de oameni incă stăteau la coadă, ieri, in jurul Catedralei Mitropolitane din Iaşi, pentru a se inchina la moaştele sfintei. Racla a fost expusă special pentru aceast prilej lăngă moaştele Sfăntului Ioan Gură de Aur. Osemintele ar fi trebuit duse inapoi in biserică ieri, insă autorităţile le-au lăsat afară incă o zi datorită numărului mare de pelerini. Potrivit jandarmilor, circa 250.000 de credincioşi au trecut in aceste zile pe la racla cu relicvele sfinte.


13:52 - ANCHETÃ...
NUMIRE. Colonelul magistrat Ion Vasilache a fost delegat şef al Secţiei Parchetelor Militare din cadrul Parchetului General.
BISTRIŢA. Inspectoraul Şcolar anchetează cazul unei eleve care, aflată cu diriginta intr-o excursie, a ajuns in comă alcoolică la spital.


13:57 - PROCES
JUSTIŢIE. Procesul foştilor ofiţeri SRI Ovidiu Soare şi Gheorghe Dumitrache şi al fostului consilier prezidenţial Emil-Cico-Dumitrescu va continua la instanţa supremă. Magistraţii au respins excepţiile invocate de avocaţii celor trei. Următorul termen in proces este 12 noiembrie.
CRIMÃ.... Poliţiştii din Caraş-Severin au declanşat o anchetă după ce au găsit corpul unui bărbat decapitat şi cu membrele tăiate sub un pod de pe şoseaua Lugoj-Caransebeş. Trunchiul era invelit intr-un covor şi parţial ingropat. In apropiere au fost găsite şi membrele tăiate, ambalate in pungi. (M.B.)


INCIDENT LA GRANIŢÃ... - Cioroianu i-a informat pe europeni
Ministrul Afacerilor Externe, Adrian Cioroianu, a profitat de participarea sa la reuniunea Consiliului Afaceri Generale şi Relaţii Externe al UE (CAGRE) pentru a-i informa pe omologii săi europeni in legătură cu incidentul de la punctul de frontieră Leuşeni. Reamintim că o delegaţie de oficiali romăni nu a primit acceptul de a intra pe teritoriul Republicii Moldova, fără să existe explicaţii pentru acest refuz.


AGRICULTURÃ... - Subvenţiile pot fi cerute incă o lună
Termenul pănă la care agricultorii pot depune la sucursalele Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie in Agricultură cererile de obţinere a subvenţiilor naţionale pentru culturile de toamnă a fost prelungit cu o lună, pănă la 15 noiembrie, potrivit unui ordin al fostului ministru al Agriculturii Decebal Traian Remeş. Subvenţia constă in bonuri valorice care pot fi folosite pentru cumpărarea combustibilului necesar lucrărilor agricole, dar şi a seminţelor, pesticidelor sau ingrăşămintelor. (F.Z.)


ACŢIUNE - Grupare de hoţi anihilată
Zece persoane au fost reţinute ieri pentru furt calificat şi tălhărie, in urma unei ample acţiuni desfăşurate de poliţiştii bucureşteni. Gruparea este acuzată că ar fi produs un prejudiciu de peste 250.000 de euro. Oamenii legii au descins la 18 locuinţe din mai multe sectoare ale Capitalei şi au descoperit adevărate arsenale de arme albe şi contondente. (M.R.)


SECTORUL 2 - Lucrări intărziate pe Şoseaua Colentina
Cu mai puţin de două luni inainte de termenul la care ar trebui finalizate lucrările de reabilitare pe Şoseaua Colentina din Capitală, şantierul pare să fie părăsit. In aceste condiţii, Primăria Sectorului 2 a ameninţat cu sancţiuni cele trei firme de construcţii implicate. Intr-un comunicat al Primăriei se arată că pe şantier "cresc buruienile", "lucrările au fost executate dezordonat, sunt depăşiri majore de termene care duc la concluzia că operaţiunile de reabilitare
sunt abandonate".


PRAHOVA ŞI ARAD - Restricţii in trafic pe DN1 şi DN7
Traficul rutier pe o porţiune de trei kilometri a DN1, in localitatea prahoveană Puchenii Mari, este restricţionat incepănd de ieri pentru o lună de zile, din cauza unor lucrări de reabilitare executate pe sensul Ploieşti - Bucureşti. Circulaţia vehiculelor se va face pe un singur fir, in ambele sensuri, informează IGPR. O altă şosea tranzitată, DN 7, intre Arad şi Deva, este afectată de ieri pentru lucrări de modernizare a carosabilului. Maşinile grele sunt indrumate pe rute ocolitoare, indicatoare in acest sens fiind amplasate pe şosea incă din Ungaria. (E.S.)


CAZUL OMU - Virgil Teodorescu, achitat din nou
Fostul consilier guvernamental Virgil Teodorescu, acuzat de trafic de influenţă in legătură cu proiectul turistic "Omu" de la Buşteni, a fost achitat ieri pentru a doua oară de Tribunalul Bucureşti, pe motiv că faptei ii lipseşte unul dintre elementele constitutive ale infracţiunii. Hotărărea poate fi atacată cu apel. In urmă cu un an, Instanţa Supremă a decis ca dosarul lui Virgil Teodorescu - achitat de instanţele inferioare in legătură cu acuzaţiile legate de proiectul turistic de la Buşteni - să fie rejudecat de Tribunalul Bucureşti. (M.P.P)


NEAMŢ - Femeia de serviciu, cadru didactic
Femeia de serviciu de la şcoala Telec, din comuna nemţeană Bicazu Ardelean, are jumătate de normă ca profesor de limba engleză in aceeaşi şcoală, informează Mediafax. Rodica Sandu, in vărstă de 41 de ani, mătură şi spală prin şcoală, după care predă limba engleză copiilor din clasele I-VIII. Deşi cadrul didactic a promovat examenul pentru acest post organizat de Inspectoratul Şcolar Judeţean, o parte dintre părinţii elevilor sunt nemulţumiţi de situaţie.

DNA - Expertiza in Dosarul Flota, favorabilă

Expertiza din dosarul Flota, in care este inculpat şi preşedintele Traian Băsescu, a fost comunicată părţilor, care au declarat pentru Mediafax că "este una favorabilă, fiind efectuată de profesionişti". Purtătorul de cuvănt al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Livia Săplăcan, a comunicat pentru  Mediafax că dosarul se află la procurorul de caz şi nu cunoaşte concluziile expertizei. Expertiza financiară dispusă de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) in dosarul "Flota" a fost finalizată la 24 septembrie, costul ei fiind evaluat la 140.000 de lei, adică peste 43.000 de euro

×
Subiecte în articol: observator