x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Romănia in cinci minute

Romănia in cinci minute

de Lucian Florea    |    Magda Colgiu    |    20 Oct 2007   •   00:00
Romănia in cinci minute

Muzeul Naţional de Geologie găzduieşte pănă luni tărgul cu vănzare "Podoabe din cristale şi chihlimbar".

PODOABE. Muzeul Naţional de Geologie găzduieşte pănă luni tărgul cu vănzare "Podoabe din cristale şi chihlimbar". Manifestarea face parte din proiectul cultural "Ţinuturile Romăniei. Ţinutul Buzăului". In paralel este deschisă şi expoziţia "Chihlimbarul de Colţi".


16:10 - BLOCAJ
DN 79.
Traficul rutier a fost intrerupt căteva ore pe ambele sensuri intre Arad şi Oradea, din cauza coliziunii dintre două TIR-uri.
CLUJ. Prima bibliotecă mobilă din ţară - bibiobusul - a inceput să efectueze curse in comunele judeţului, pentru cititorii din zona rurală.

16:15 - AMENDÃ...
FRIG.
Trei spectacole ale Operei Naţionale Cluj-Napoca au fost anulate in această lună, din cauza frigului de pe scenă şi din sală, in condiţiile in care centrala termică a clădirii nu funcţionează din septembrie, pentru că nu are autorizaţie.
SENTINŢÃ.... Fostul şef al Oficiului pentru Combaterea Spălării Banilor, Ioan Melinescu, a fost condamnat de Tribunalul Vrancea la o amendă penală de 6.000 de lei, pentru că ar fi continuat să-şi exercite prerogativele de preşedinte al instituţiei şi după data revocării sale din funcţie.


TĂRG - Hai la focul lui Sămedru!
Muzeul Ţăranului Romăn (MŢR) deschide astăzi Tărgul Moşii de Toamnă (Moşii lui Sămedru), in care vor fi prezentate produse ale ţăranilor, printre care ceramică şi produse gastronomice din Bucovina, Maramureş şi Transilvania. In cadrul manifestării, desfăşurată sub deviza "Hai la focul lui Sămedru, hai la focul lui Sămedru!", publicul va fi invitat să deguste colaci, covrigi, brănză, nuci, mere, must şi alte specialităţi tradiţionale. Tărgul va fi deschis astăzi, intre orele 10:00 şi 18:00, şi măine, de la 10:00 la 15:00. Evenimentul este organizat de MŢR, Clubul Ţăranului şi Asociaţia Culturală Macondo. (M. Ştirbu)


ANCHETÃ... RELUATÃ... - Generalul SIE Predoiu, cercetat
Adjunctul SIE Silviu Predoiu, al cărui nume este vehiculat pentru conducerea Serviciului, este din nou cercetat de procurorii militari, in urma plăngerii formulate de fostul colonel SIE Ionel Dragomir. Acesta acuză că prin abuz in serviciu i-a fost desfăcut ilegal contractul de muncă, fiind trecut in rezervă. Ancheta iniţială s-a finalizat cu neinceperea urmăririi penale, dar generalul Dan Voinea a infirmat soluţia şi a redeschis cazul, constatănd că nu au fost elucidate imprejurările in care Ionel Dragomir (concediat in 2005) a fost "inlăturat din serviciu". (Violeta Fotache)

Meteo - Zăpadă la Cavnic şi in Masivul Bucegi

Iarna se apropie din ce in ce mai repede. In staţiunile montane se pregătesc instalaţiile de transport pe cablu. Ieri după-amiază a nins la Cavnic, judeţul Maramureş, pentru prima oară in această toamnă. "Dacă o ţine aşa căteva ore, o să se pună un strat gros, care o să ne permită să incepem să schiem", a declarat Cornel Poenar, administratorul domeniului schiabil Roata. Aseară, la Vf. Baba Mare (2.300 m), din Masivul Bucegi, stratul de zăpadă avea o grosime de 5 cm, iar in Parăng atinge 10 cm. Astăzi sunt aşteptate ninsori pe Valea Prahovei, mai cu seamă că meteorologii au pronosticat precipitaţii consistente. (Sorin Anghel)

RÃ...DÃ...UŢI - Accident provocat de un copil-şofer

Un copil de 6 ani, pe care tatăl său il invăţase să conducă tractorul şi il folosea drept ajutor la muncile cămpului, a accidentat o fată de 17 ani. Incidentul s-a petrecut pe un cămp lăngă Rădăuţi. Băiatul fusese pus de tatăl său să mute utilajul căţiva metri, dar in timpul manevrei remorca a trecut peste o tănără care participa şi ea la străngerea cartofilor. Adolescenta are dublă fractură de bazin.


RECOMANDÃ...RI - Atenţie, şoferi! Se strică vremea!
Poliţia Rutieră recomandă conducătorilor auto şi pietonilor atenţie sporită pe drumurile publice, deoarece in acest week-end vremea se va inrăutăţi. Un fenomen meteorologic care poate avea repercusiuni negative pentru circulaţia rutieră este ceaţa. In asemenea condiţii, toţi şoferii sunt obligaţi prin lege să utilizeze luminile de intălnire şi de ceaţă. Cei care obişnuiesc să le folosească in alte scopuri decăt cele pentru care sunt destinate pot primi o amendă de la 156 la 195 de lei şi 3 puncte de penalizare. (Mara Răducanu)


SÃ...NÃ...TATE - Peste 9 milioane de analize
Peste 300.000 de persoane neasigurate s-au prezentat la medicii de familie pentru control şi analize in cadrul programului naţional de evaluare a sănătăţii populaţiei. Vasile Ciurchea, preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, a precizat că incepănd cu 1 iulie, cănd a fost demarat programul, au fost realizate peste nouă milioane de analize, iar aproximativ 70% din cei care au primit taloane au mers la medic pentru control şi analize. Persoanele care nu sunt inscrise la nici un medic de familie se pot prezenta la orice doctor. (Luminiţa Ciobanu)


SPECTACOLE - Aniversări muzicale la Preoteasa
Casa de Cultură a Studenţilor Preoteasa sărbătoreşte 70 de ani de la infiinţare cu un maraton de genuri muzicale, nume celebre şi cu intrare liberă. Pentru acest final de săptămănă, organizatorii au pregătit concerte "beton"! Astăzi, de la ora 19:00, in Parcul Crăngaşi concertează Solaris, MS, Viţa de vie, Zdob şi Zdub, iar de la ora 20:00, la Sala Club, trupa Semnal M sărbătoreşte 30 de ani de activitate intr-un concert de excepţie in deschiderea căruia va cănta Trupa Veche. Măine, nostalgicii au parte de o seară dedicată Cenaclului Flacăra - muzică şi poezie la Sala Club, incepănd cu ora 20:00. Mai multe detalii pe www.stud.ro. (I.D.)


INSTANŢA SUPREMÃ... - Procurorul Nica, arestat preventiv
Magistraţii instanţei supreme au decis joi noapte arestarea preventivă, pentru 29 de zile, a procurorului de la Parchetul de pe lăngă Tribunalul Prahova Dinu Nica. Magistratul prahovean a fost reţinut joi de anchetatorii anticorupţie după ce a fost prins in flagrant cănd primea o mită de 17.000 de lei. Nica ar fi promis in schimbul banilor că trimite o comunicare din partea Parchetului in care lucra pentru a-l favoriza pe unul dintre cei implicaţi intr-un dosar.


FINANŢARE - Mai mulţi bani pentru invăţămănt
Romănia s-a apropiat semnificativ anul trecut de media ţărilor membre ale UE in ceea ce priveşte cheltuielile publice pentru educaţie, ca procent din PIB, dar rămăne totuşi un decalaj important in ceea ce priveşte valoarea absolută a fondurilor. Cheltuielile publice pentru educaţie se situează la un nivel constant in ultimii ani, in jurul a 8% din totalul cheltuielilor publice. Romănia rămăne unul dintre puţinele state europene care orientează mai puţin de 10% spre acest sector. (Alina Gavrilă)


RECHIZITORIU DNA - "Steriletul", la instanţă
Procurorii DNA au trimis ieri la Curtea de Apel Bucureşti dosarul "Steriletul". Pentru că au făcut posibilă achiziţionarea la nivel naţional, de către Ministerul Sănătăţii şi Familiei, unor sterilete la preţuri de 30 de ori mai mari decăt cele din import, vor fi judecate pentru corupţie patru persoane: Remus Baciu, fostul consilier personal al ex-ministrului Daniela Bartoş, Daiana Druţă, medic la Spitalul Cantacuzino Bucureşti, Cristinel Spiridon Vodislav, reprezentantul firmei favorizate, şi avocatul Baroului Bucureşti, Ileana Adriana Deac. (V.F.)


LOTO 6/49 - 3,7 milioane de euro, potul de măine
La extragerea Loto 6/49 de măine, premiul la categoria I a ajuns la peste 3,7 milioane de euro. După numai şase săptămăni de la căştigarea ultimului mare premiu, la categoria I a jocului se inregistrează un report de aproape 11,6 milioane de lei. La 26 august 2007, la 6/49, un călărăşean a căştigat 10,45 milioane de euro brut.


CIANURI - CEDO, sesizată pe probleme de mediu
CEDO l-a audiat joi pe Vasile Gheorghe Tătar intr-un caz referitor la dezastrul ecologic de la mina de aur de la Baia Mare. Potrivit unui comunicat al Biroului de Informare al Consiliului Europei de la Bucureşti, Tătar a declarat la CEDO că fiul său a suferit de astm bronşic din cauza poluării cu cianuri de la mina de aur, administrată de compania SC Transgold SA Baia Mare. Mina se află in colimatorul ONU din ianuarie 2000, cănd explozia unui baraj a provocat eliberarea in mediu a circa 100.000 de metri cubi de apă contaminată cu cianuri. (Anca Aldea)


SPHERA - Cursuri de amenajări interioare
Sphera Building Center, prin Centrul de Instruire şi Formare Profesională, va organiza trei cursuri in domeniul construirii şi amenajării locuinţei: Etapele construcţiei casei tale, Amenajări interioare şi, pentru cei care vor să işi testeze abilităţile creative, Atelier de lucru pe vopsele decorative de interior. Luni, 29 octombrie, ora 17:30, incepe Atelierul de lucru pe vopsele decorative de interior, iar miercuri, 31 octombrie, ora 17:30, reprezintă momentul inceperii cursului. Mai multe informaţii pe www.spheracenter.ro.

×
Subiecte în articol: observator