x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Romănia in cinci minute

Romănia in cinci minute

de Lucian Florea    |    Magda Colgiu    |    01 Noi 2007   •   00:00
Romănia in cinci minute

O campanie de donare de sănge se desfăşoară pănă vineri la Rectoratul Politehnicii din Bucureşti, la iniţiativa Uniunii Naţionale a Studenţilor din Romănia.

DONAŢI SĂNGE! O campanie de donare de sănge se desfăşoară pănă vineri la Rectoratul Politehnicii din Bucureşti, la iniţiativa Uniunii Naţionale a Studenţilor din Romănia. Organizatorii speră să atragă cel puţin o mie de donatori in cele cinci zile ale programului. Cei care donează sănge primesc bonuri de masă in valoare de 50 de lei, o zi liberă de la serviciu, dacă lucrează, analize gratuite şi reducere 50% pe transportul in comun pentru o lună.


14:02 - ACCIDENT
BLOCAJ
. Circulaţia metroului a fost ingreunată după ce un tren a rămas blocat in zona Dristor din cauza unei defecţiuni tehnice.
CEDO. Profesorul universitar dr Corneliu Bărsan incepe de astăzi un nou mandat de judecător la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, pentru o perioadă de şase ani. El a fost ales de Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei.


14:07 - MANDAT
MUREŞ.
Trei persoane au murit, iar o alta a fost rănită intr-un accident produs din cauza unei maşini care a intrat pe contrasens. (R.C.)
SCHIMBARE. Aproximativ 40 de şefi de poliţie comunitară din toată ţara au discutat la Sala Palatului din Bucureşti despre posibilitatea de a modifica Legea poliţiei comunitare şi crearea unei structuri sindicale a poliţiştilor comunitari.


FENOMEN - Marea Neagră, inroşită de alge
Apa Mării Negre a căpătat o culoare roşiatică in zona portului turistic Tomis şi in staţiunea Mamaia. Cercetătorii spun că astfel de situaţii se intămplă in perioadele cănd marea e liniştită şi se produce inflorirea algală, iar culoarea este dată de specia algei care este mai densă. Fenomenul poate fi periculos pentru anumite organisme marine dacă persistă o perioadă mai lungă de timp. (Emilia Sava)


Auto - Pietoni indisciplinaţi şi viteză excesivă

Aproape 6.000 de accidente rutiere au avut loc de la inceputul anului in Romănia, principalele cauze fiind indisciplina pietonilor şi viteza excesivă. De la inceputul anului 2007, au avut loc 5.870 de accidente grave, in urma cărora 1.986 de persoane au murit, iar 4.848 au fost rănite grav. In acest an numărul accidentelor rutiere cu autor necunoscut a crescut cu 15 la sută. Romănia se află pe locul 23 in privinţa siguranţei rutiere, din cele 27 de ţări membre ale UE. (Mara Răducănu)


2008 - Se scumpesc cartelele de metrou
Costul cartelelor de metrou va creşte cu circa 7% din 2008, cel mai probabil in primul trimestru al anului, in urma modificării indicelui preţurilor de consum, a declarat ieri directorul Metrorex, Gabriel Mocanu. "E posibil ca decizia să fie luată ceva mai tărziu", a spus Mocanu. Preţul actual pentru o cartelă cu două călătorii este de doi lei, in timp ce abonamentul lunar costă 22 lei. (M.C.)


CERCETARE - Dezbatere privind arhivele comuniste
Arhivele Naţionale au organizat ieri o dezbatere pe tema "Arhivele comnismului romănesc şi drumul lor spre public". Dorin Dobrincu, directorul instituţiei, a admis că membrii Comisiei Tismăneanu au avut acces privilegiat la arhivele comunismului şi ar fi "moral" ca şi ceilalţi cercetători să beneficieze de "acces neingrădit" la aceste documente. Intrebat de relaţiile cu arhivele din Federaţia Rusă, care depozitează fonduri importante privind comunismul romănesc, el a afirmat că au existat ceva contacte in anii ’90, insă in ultima vreme relaţiile sunt destul de firave. (Ilarion Ţiu)


GALAŢI - Primarul, chemat in procesul Motorock
Primarul Galaţiului, impreună cu Poliţia Rutieră şi Jandarmeria, va fi chemat in instanţă in dosarul Motorock, care vizează moartea unei fetiţe de 13 ani in timpul unui show motociclistic desfăşurat anul trecut pe faleza Dunării din Galaţi. Atăt părinţii fetiţei, căt şi pilotul care a produs accidentul şi care a fost inculpat consideră că edilul Dumitru Nicolae poartă o parte din vină in cazul tragediei, transmite NewsIn. Procesul a fost amănat ieri la Judecătoria Galaţi, pentru ca ceilalţi doi inculpaţi - responsabili cu organizarea evenimentului din 2006 - să işi poată angaja avocaţi. (D.M.)


SINUCIDERE - S-au aruncat de pe bloc inlănţuiţi
Doi tineri, unul in vărstă de 19 ani, celălalt de aproximativ 25 de ani, au murit ieri după-amiază după ce s-au aruncat de la etajul zece al unui bloc de pe Strada Trapezului din Sectorul 3 al Capitalei. Potrivit lui Christian Ciocan, purtătorul de cuvănt al Poliţiei Capitalei, bărbaţii s-au legat de măini cu un lanţ, după care s-au aruncat in gol. Unul a căzut la baza blocului, iar celălalt a rămas pe copertina imobilului. Cei doi erau cunoscuţi in cartier ca fiind consumatori de droguri. Anchetatorii vor stabili identitatea tinerilor şi imprejurările in care a avut loc incidentul. (Mara Răducanu)


BISTRIŢA - Coliziune intre un autobuz şi un tren
Cel puţin nouă persoane au fost rănite ieri după-amiază, după ce autobuzul in care se aflau a fost lovit de un tren pe DN7C, intre oraşele Bistriţa şi Năsăud, transmite Mediafax. Victimele erau angajate ale unei firme de cablaje auto. Potrivit reprezentanţilor Poliţiei Rutiere, trecerea peste calea ferată era semnalizată şi, cel mai probabil, vina pentru accident o poartă şoferul autobuzului, care nu ar fi respectat indicatoarele. In coliziune a fost implicat şi un tir din Cluj, care aştepta să treacă trenul şi care a fost acroşat de autobuz.


BRAŞOV - Bătaie pe ceasuri la reduceri
O promoţie oferită de un importator de ceasuri elveţiene şi japoneze din Braşov a generat un scandal de proporţii intre cumpărători, care s-au călcat in picioare, s-au imbrăncit şi s-au injurat pentru locurile la coadă. Gospodine, pensionari, dar şi oameni de afaceri au vrut să prindă reducerile de pănă la 80%. "Să ne grăbim că se dau prin spate", ţipa o bătrănă, in timp ce alta ii dădea cu plasa in cap unui patron grăbit, care a vrut să sară peste rănd. Managerul magazinului, Ferdinand Malek, spune insă că există ceasuri suficiente, pentru fiecare. (Libiu Mateescu)

×
Subiecte în articol: observator s-au