x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Romănia in cinci minute

Romănia in cinci minute

de Lucian Florea    |    Magda Colgiu    |    12 Dec 2007   •   00:00
Romănia in cinci minute
Sursa foto: ALEX TUDOR/

Micuţii care locuiesc in cartierele Vatra Luminoasă, Mihai Bravu, Basarabia şi Chişinău au primit ieri in Parcul Naţional cadouri de la Moş Crăciun.

BUCUREŞTI. Micuţii care locuiesc in cartierele Vatra Luminoasă, Mihai Bravu, Basarabia şi Chişinău au primit ieri in Parcul Naţional cadouri de la Moş Crăciun. Venirea Moşului a fost condimentată cu momente artistice oferite copiilor de formaţia Los Santos şi de actorul Dragoş Silivestru.


12:23 - ACCIDENT
PREDARE.
Algerianul Kamel Abbachi, urmărit internaţional pentru terorism şi reţinut in Romănia, a fost predat autorităţilor italiene. (D.M.)
DN 13. Două persoane au murit şi şapte au fost rănite intr-un accident rutier care a blocat circulaţia intre Braşov şi Sighişoara căteva ore.

12:28 - INTERDICŢIE
HOTÃ...RÃ...RE.
Curtea de Apel Bucureşti a respins cererile făcute de Stamen Stanchev, Mihai Donciu şi Dorinel Mucea pentru ridicarea interdicţiilor de a părăsi ţara. Magistraţii care judecă dosarul "Spionaj şi trădare" nu i-au permis consultantului bulgar nici să plece din Romănia pentru 15 zile.
INCIDENT. O fetiţă de 8 luni din comuna Griviţa a fost internată la Spitalul Judeţean de Urgenţă cu arsuri grave, după ce pătura in care era invelită a fost incendiată de un alt copil din familie, in vărstă de 4 ani, care se juca cu chibriturile şi nu era supravegheat.


PATRICIU - SRI / Judecătorii nu au acces la acte
Completul Curţii de Apel Bucureşti care judecă procesul dintre Dinu Patriciu şi SRI a stabilit ieri că nu poate finaliza acest caz, deoarece judecătorii nu pot avea acces la documentele secrete trimise la dosar de procurori. Parchetul a trimis instanţei mandatele de interceptare a convorbirilor telefonice purtate de omul de afaceri, iar magistraţii au solicitat preşedintelui Curţii de Apel să numească un complet format din judecători cu certificate ORNISS. (M. Pasă Petru)

DE SĂRBĂTORIÂ - Poliţiştii din ţară in Bucureşti

Direcţia Generală de Poliţie a Capitalei a hotărăt suplimentarea ofiţerilor şi agenţilor de poliţie rutieră pe perioada sărbătorilor de iarnă. Astfel, 60 de agenţi detaşaţi de la serviciile de poliţie rutieră judeţene vor asigura fluenţa traficului rutier. Poliţiştii din Capitală vor avea pe această perioadă sarcina de a survola arterele de circulaţie pentru supravegherea, direcţionarea şi intervenţia eficientă a echipajelor rutiere in trafic.

INVESTIŢIE - Autobuze moderne, in Capitală

Primele 50 de autobuz Mercedes-Citaro, din cele 500 achiziţionate de Primăria Capitalei in cea de-a doua serie, dotate cu aer condiţionat, vor fi puse la dispoziţia bucureştenilor pănă la sfărşitul anului. Autobuzele au o capacitate de 103 pasageri, dintre care 27 de locuri pe scaune, inclusiv patru scaune destinate persoanelor cu dizabilităţi şi au in dotare sistem de coborăre a podelei. Mai au un sistem de supraveghere video, sistem de numărare a călătorilor. Municipalitatea va plăti 343.402.500 lei, fără TVA, pentru cele 500 de autobuze noi. (M.A.C)



VRANCEA - Şeful ISJ a accidentat o elevă
Şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Vrancea, prof. Iordache Bostan, este anchetat penal de poliţişti după ce a accidentat uşor luni după-amiază o elevăpe trecerea de pietoni. Poliţiştii afirmă că profesorul a oprit maşina, a stat de vorbă cu eleva, după care a plecat de la locul faptei. El este cercetat pentru vătămare corporală din culpă şi părăsirea locului accidentului. (Dana Lepădat)


GALAŢI - Primar de comună mituit prin poştă
Primarul şi viceprimarul comunei Brăhăşeşti, judeţul Galaţi, au fost reţinuţi de procurorii anticorupţie după ce au cerut mită peste 100.000 de euro de la trei firme, pentru incheierea de contracte de lucrări de interes public şi pentru plata ulterioară a facturilor aferente. Primarul Vasile Băiculescu este acuzat de luare de mită, iar vicele Constantin Pascaru de complicitate la această infracţiune, ne-a informat ieri DNA. Edilul-şef ar fi primit o parte din şpagă prin poştă, iar alta din măinile adjunctului său. (Daniel Mihalaşcu)


ACŢIUNE DIICOT - Descinderi la NIRO şi la Europa
Autorităţile judiciare au efectuat ieri 24 de percheziţii la firme din complexele comerciale NIRO şi Europa, folosite de un grup infracţional organizat pentru a vinde produse textile aduse din Turcia in baza unor documente vamale falsificate cu ajutorul unor vameşi. In dosar sunt urmărite penal 23 de persoane, şapte dintre acestea fiind deja reţinute şi duse la instanţă pentru arestare. Procurorii DIICOT au stabilit că prejudiciul creat bugetului de stat, prin evaziune fiscală, este e peste 100 de miliarde ROL anual. (Violeta Fotache)


IN ZECE LUNI - 21 de vameşi corupţi de 8.121 de ori
Procurorii DNA au trimis ieri in judecată 21 de vameşi din Biroul Vamal Otopeni, acuzaţi că ar fi primit mită de peste 80.000 de lei in perioada decembrie 2005-septembrie 2006. Potrivit comunicatului DNA, in cadrul Biroului Vamal Otopeni darea şi luarea de mită de mită deveniseră "acţiuni fireşti, cotidiene", astfel că, in doar zece luni, cei 21 de vameşi s-au lăsat corupţi de 8.121 de ori. Conturile bancare deschise pe numele a 17 angajaţi vamali au fost blocate. La cererea DNA, dosarul va fi judecat la Tribunalul Buzău. (V. Fotache)


CATEDRALA MÃ...NTUIRII - Guvernul, obligat să vină cu bani
O parte din fondurile necesare construirii Catedralei Neamului vor fi asigurate şi de Guvern, după cum au decis ieri deputaţii, care au adoptat in acest sens un proiect de lege iniţiat de PRM. Potrivit actului normativ, fondurile destinate construirii Catedralei vor fi asigurate de Patriarhia BOR şi de Guvern, in limita sumelor alocate anual prin bugetul Ministerului Culturii, precum şi de autorităţile publice locale. Executivul, care hotărăse printr-o ordonanţă ca fondurile să fie asigurate de Patriarhie, nu a fost de acord cu proiectul PRM. (C.V.)


DOSAR PENAL - Păcuraru cere ajutorul Senatului
Ministrul Muncii, Paul Păcuraru, senator de Galaţi, i-a adresat preşedintelui Senatului o scrisoare in care cere "deschiderea procedurii de autorizare a analizei dacă există o faptă penală in activitatea" sa care să intemeieze inceperea urmăririi penale. "Vă solicit să cereţi preşedintelui Romăniei, Traian Băsescu, inaintarea documentelor DNA pentru evaluarea temeiniciei şi a veridicităţii acuzaţiilor", i-a scris Păcuraru lui Nicolae Văcăroiu. Biroul Permanent al Senatului a decis să transmită scrisoarea Comisiei Juridice. (A.N.)

×
Subiecte în articol: observator