x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Romănia in cinci minute

Romănia in cinci minute

de Lucian Florea    |    Magda Colgiu    |    18 Dec 2007   •   00:00

Palatul Patriarhiei a găzduit ieri ceremonia de premiere a căştigătorilor concursului de pictură "Icoana din sufletul copilului" şi spectacolul tradiţional din jurul bradului de Crăciun

SĂRBĂTOARE. Palatul Patriarhiei a găzduit ieri ceremonia de premiere a căştigătorilor concursului de pictură "Icoana din sufletul copilului" şi spectacolul tradiţional din jurul bradului de Crăciun "Colindă Sfăntă din sufletul copiilor la Naşterea Domnului".

09:08 - Justiţie

TERMEN. Procesul exploziei de la Mihăileşti a fost amănat după ce părţile civile au cerut răgaz pentru pregătirea pledoariilor. (M.B.)

VĂLCEA. Traficul pe DN7 a fost intrerupt, ieri la Cornet din cauza unui accident rutier in care au murit două persoane.

09:13 - Suspect antrax

IAŞI. Primăria a montat covoare antiderapante in Piaţa Unirii din centrul oraşului, deoarece mozaicul acoperit cu zăpadă este un real pericol pentru trecători, transmite Mediafax. Edilii ieşeni spun că acoperirea mozaicului cu respectivele covoare antiderapante este "o soluţie de compromis".

BISTRIŢA. Un măcelar bistriţean a fost internat la Spitalul din Bistriţa-Năsăud cu suspiciunea de antrax, iar alte şapte persoane (printre care şi doi medici veterinari) sunt ţinute sub supraveghere medicală după ce au intrat in contact cu o vacă bolnavă, transmite Mediafax.

BUZĂU: Om al legii bătut de romi

Un poliţist comunitar a fost bătut ieri după-amiază, chiar in sediul Direcţiei de Asistenţă Socială a Primăriei Buzău, de patru romi. Totul a pornit de la două femei, nemulţumite de valoarea unei indemnizaţii pentru naştere. Ele au făcut scandal in sediul instituţiei, după care au revenit cu soţii lor şi şi-au vărsat nervii pe omul in uniformă. Angajatele direcţiei s-au incuiat intr-un birou şi au chemat poliţiştii de la Intervenţii Rapide, care i-au reţinut pe agresori. (M.B.)

IAŞI: Spray paralizant, pulverizat in clasă

Cinci elevi de clasa a VIII-a de la o şcoală din Iaşi au ajuns ieri in stare gravă la Spitalul de Copii "Sf. Maria", după ce un coleg al acestora, căruia profesoara i-a interzis să părăsească ora, a pulverizat un spray paralizant in clasă, transmite Mediafax. Starea copiilor este bună acum, după aplicarea tratamentului specific, insă mai au nevoie de supraveghere.

POŞTA: Alocaţiile şcolarilor, plătite pănă joi

Poşta va plăti alocaţiile de stat pentru şcolari aferente anului 2006-2007 pănă măine, pentru mediul rural, şi pănă joi, inclusiv, pentru mediul urban, a informat Compania Naţională Poşta Romănă. Alocaţiile vor fi plătite beneficiarilor sau reprezentanţilor legali ai copiilor. După 3 ianurarie 2008, alocaţiile de stat aferente perioadei 2006-2007 care nu au fost ridicate de la Bancpost sau de la subunităţile poştale vor putea fi plătite numai de Poşta Romănă.

GALAŢI: Pensionarii au ieşit din nou in stradă

Pensionarii din Galaţi au pichetat ieri sediul Prefecturii, cerănd din nou calcularea pensiilor cu o majorare a punctului cu 50% şi respectiv 25% pentru cei care au lucrat in grupele I şi II de muncă. In timpul manifestărilor de ieri, intre pensionari şi un reprezentant al unui partid politic, fost membru al Asociaţiei Pensionarilor, a izbucnit un incident pe motivul reprezentativităţii. Actualul lider al Alianţei Pensionarilor, Cristea Toader, susţine că fostul coleg a venit la protest pentru a-l denigra, fiind plătit de un membru al unui partid. (Daniel Mihalaşcu)

BUGET 2008: Proteste sindicale la Parlament

Sindicatele vor picheta incepănd de astăzi Palatul Parlamentului pe toată durata dezbaterilor pentru Legea bugetului pe 2008. Sindicaliştii sunt nemulţumiţi de reducerea contribuţiilor la fondul asigurărilor pentru şomaj şi la fondul de pensii. Ieri, sindicatele din Romănia au prezentat o scrisoare adresată premierului Tăriceanu de către Confederaţia Sindicală Internaţională, in care se exprimă ingrijorarea legată de efectele reducerii acestor contribuţii, precum şi faţă de zvonurile privind aducerea in Romănia a 200.000 de muncitori chinezi. (Cătălin Pruteanu)

CONSECINŢE: Trenuri anulate din cauza grevei MAV

Greva personalului Căilor Ferate Ungare - MAV afectează circulaţia trenurilor internaţionale. CFR Călători anulează trenurile cu plecare din Bucureşti Nord pe relaţia ce tranzitează Ungaria. In plus sunt anulate pe toată distanţa trenurile 451-2, 452-1, 453-2, 456-1 Arad - Curtici - Budapesta şi retur; 375-2 Praga - Bucureşti Nord; 74-1, 75-2 Timişoara Nord - Arad - Curtici - Budapesta şi retur, 411, 412, 413, 414 Oradea - Puspokladany. Călătorii afectaţi de greva personalului MAV pot suna la 9521 sau pot cere restituirea costului biletelor. (E.S.)

CONSTANŢA: Probleme in trafic din cauza zăpezii

Prima zăpadă căzută in această iarnă in Constanţa a provocat mari probleme şoferilor. In municipiul reşedinţă de judeţ, in principalele intersecţii s-a circulat bară la bară şi s-au inregistrat 140 de tamponări in numai 24 de ore. Şapte maşini au fost avariate in urma unei coliziuni in lanţ pe podul de la Agigea, iar un şofer de ambulanţă s-a ales cu două coaste rupte după ce autospeciala a derapat. Pe DN38, circulaţia a fost blocată mai multe ore in zona vămii Negru Vodă, după ce un tir a derapat şi s-a răsturnat. (Emilia Sava)

FOCŞANI: A intrat cu maşina in protestatari

Un şofer din Focşani a intrat ieri cu maşina intr-un grup de angajaţi ai Fabricii de confecţii Incom Vranco din Focşani, nemulţumit că aceştia au blocat drumul pe care el voia să se deplaseze. Două femei au fost rănite uşor. Angajaţii fabricii de confecţii - patronată de un om de afaceri italian - protestează de căteva zile, pentru că nu mai beneficiază de sporurile salariale prevăzute in contractul colectiv de muncă, de bonurile de masă, de concediul de odihnă integral şi nici de primele pentru sărbătorile legale. (D. Lepădat)

Bucureşti - Dosarul Rafo-Carom, restituit

Tribunalul Bucureşti a decis restituirea dosarului Rafo-Carom, in care sunt judecaţi Ovidiu Tender, Marian Iancu şi alte patru persoane, invocănd prevederile Convenţiei Europene a Drepturilor Omului (CEDO), adică dreptul la un proces echitabil, potrivit motivării instanţei făcută publică luni. Tribunalul Bucureşti a constatat că in materialul de sesizare a instanţei nu sunt arătate actele concrete de iniţiere şi nici cele de constituire la grupul infracţional şi "nu se regăsesc elementele de fapt privitoare la grup".

Â

Camera Deputaţilor - Animalele, protejate prin lege

Proiectul legii privind protecţia animalelor, iniţiat de senatorul PC Marius Marinescu, a fost adoptat ieri de plenul Camerei Deputaţilor. Proiectul prevede că deţinătorii de animale au obligaţia să aibă un comportament "lipsit de brutalitate" faţă de acestea, de a asigura condiţiile elementare necesare scopului pentru care au fost crescute, de a nu le abandona sau izgoni. Pentru rele tratamente aplicate animalelor sunt prevăzute, pe lăngă amenzi, pedeapse cu inchisoarea de la o lună la un an, precum şi confiscarea animalelor. Proiectul a fost adoptat şi de Senat. (Dana Piciu)

Â

Autostrăzi - PA&CO şi Romprest fac deszăpezirea

Consorţiul format din firmele PA&CO şi Romprest a căştigat contractul pentru intreţinerea pe timp de iarnă a autostrăzilor Bucureşti-Piteşti, respectiv Bucureşti-Constanţa, oferta ridicăndu-se la 2,57 milioane euro. La licitaţie a mai participat consorţiul format din firmele Euroconstruct, Argecom şi Dimar, cu o ofertă de 4,365 milioane de euro. Contestaţiile pot fi depuse in termen de zece zile. Contractul este valabil pentru sezonul de iarnă 2007-2008. Incepănd de anul viitor, contractele pentru intreţinerea autostrăzilor vor fi atribuite pe o perioadă de patru ani.

×
Subiecte în articol: observator