x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Romănia in cinci minute

Romănia in cinci minute

de Lucian Florea    |    Magda Colgiu    |    27 Dec 2007   •   00:00
Romănia in cinci minute
Sursa foto: Mediafax foto/

Trupa franceză Cie Carabosse a oferit sibienilor in aceste zile de sărbătoare un spectacol de lumini. Evenimentul face parte din Programul "Sibiu Capitală Culturală Europeană" şi marchează inchiderea anului cultural 2007.

SPECTACOL. Trupa franceză Cie Carabosse a oferit sibienilor in aceste zile de sărbătoare un spectacol de lumini. Evenimentul face parte din Programul "Sibiu Capitală Culturală Europeană" şi marchează inchiderea anului cultural 2007. Timp de trei nopţi, mii de vase cu flăcări au iluminat oraşul.

13:58 - de sărbători

PITEŞTI. Peste 5.000 de sarmale cu mămăliguţă şi ţuică fiartă au fost oferite piteştenilor de autorităţile locale.Â

IN FRIG. Localnicii din comuna Voluntari au rămas fără curent electric după ce reţeaua a cedat din cauza supraincărcării.Â

14:03 - accident

DN 1. Un tănăr a murit, iar un altul a fost grav rănit după ce au fost loviţi de o maşină pe DN 1, in dreptul localităţii prahovene Băicoi. Cei doi işi reparau maşina pe marginea drumului, după ce opriseră regulamentar, cănd au fost izbiţi de un autoturism ce rula cu viteză foarte mare.

MARAMUREŞ. O ambulanţă a serviciului medical de urgenţă trimisă special de la Budapesta a sosit in localitatea maramureşeană Vişeu de Sus pentru a transporta un copil născut in ziua de Crăciun cu o gravă malformaţie. Nou-născutul are cutia toracică deschisă şi va fi operat la o clinică din Ungaria.

FOCŞANIÂ - Nouă bebeluşi s-au născut de Crăciun

Nouă bebeluşi s-au născut in ziua de Crăciun la Maternitatea Spitalului de Urgenţă "Sfăntul Pantelimon" din Focşani. Pe parcursul zilei de marţi s-au născut şase fete şi trei băieţi. Ca o coincidenţă, una dintre fete s-a născut in familia Crăciunescu. Seria naşterilor de Crăciun a inceput cu o fetiţă de 2,8 kilograme, care a venit pe lume luni spre marţi, imediat după miezul nopţii.

TIMIŞ - Zeci de mii de petarde confiscate

Peste 41.000 de petarde au fost confiscate de poliţiştii timişeni in ultimele trei zile. Cea mai mare cantitate, de 24.800 de obiecte pirotehnice, a fost ridicată de la un patron arădean, care transporta marfa in vederea comercializării in Timişoara. Potrivit lui Florin Huluţă, purtătorul de cuvănt al Poliţiei Timiş, bărbatul a primit o amendă contravenţională de 10.000 de lei, deoarece nu avea aviz de insoţire a mărfii şi factură.

CREŞTINISM - Sărbătoarea Sfăntului Ştefan

Creştinii ortodocşi il sărbătoresc astăzi pe Sfăntul Ştefan. Numele său este de origine greacă şi inseamnă "coroană". Potrivit tradiţiei creştine, Sfăntul Ştefan era unul dintre cei 70 de ucenici, cel dintăi care a văzut cerurile deschise şi pe Fiul Omului stănd de-a dreapta lui Dumnezeu. In Sinedriu, Sfăntul Ştefan a ţinut o cuvăntare, in care a arătat că Iisus Hristos este Mesia şi că iudeii sunt vinovaţi pentru uciderea Sa. Evreii au cerut uciderea sa cu pietre. (L.P.)

BISTRIŢA - Şi-a injunghiat soţia de Crăciun

Un bărbat de 63 de ani, din localitatea Mureşenii Bărgăului, şi-a injunghiat soţia chiar in ziua de Crăciun. Cei doi s-au incăierat la gura sobei, fiindcă au vrut să pună lemne pe foc in acelaşi timp. Femeia şi-a lovit soţul in cap cu o tavă de jăratic, iar bărbatul, aflat in stare de ebrietate, şi-a rănit soţia cu un cuţit. Localnicii au chemat de urgenţă Salvarea, care a dus-o pe femeie la spital, ea aflăndu-se in afara oricărui pericol. Poliţiştii au inceput o anchetă, cu bărbatul in stare de libertate.

BOTOŞANI - Un şofer băut a accidentat o fetiţă

O fetiţă de 14 ani a fost rănită, in noaptea de marţi spre miercuri, in urma unui accident de circulaţie produs de un şofer care conducea sub influenţa băuturilor alcoolice. Pe fondul vitezei excesive, acesta a scăpat maşina de sub control, a intrat pe contrasens şi a acroşat-o pe fetiţă, după care a fugit de la locul accidentului. Bărbatul a fost găsit după o oră şi jumătate de căutări şi este cercetat pentru vătămare corporală din culpă, conducerea unui vehicul sub influenţa băuturilor alcoolice şi părăsirea locului accidentului.

TULCEA - Poliţist ucis in timpul unui conflict

Un poliţist din localitatea tulceană Nalbant a fost injunghiat mortal ieri-dimineaţă in timp ce incerca să aplaneze un conflict izbucnit intre doi bărbaţi şi paznicii comunali. Suspecţii, un bărbat de 27 de ani şi un minor in vărstă de 17 ani, au fost prinşi după cinci ore de căutări. Procurorii urmează să stabilească imprejurările in care a fost ucis agentul-şef adjunct Marian Riţco, cu atăt mai mult, cu căt cei doi se acuză reciproc pentru aplicarea loviturii fatale. Ma-rian Riţco era poliţist din anul 1995.

IAŞI - Excese alimentare şi căzături pe gheaţăÂ

Peste 50 de ieşeni au ajuns, in ultimele 48 de ore, la Spitalul de Urgenţă Iaşi cu diverse fracturi provocate in urma căzăturilor pe gheaţă. In acelaşi timp, mai mult de 20 de persoane au fost aduse la aceeaşi unitate spitalicească după ce au măncat şi au băut excesiv. Medicii estimează că, din experienţa anilor trecuţi, după Sărbătoarea de Crăciun vor fi multe persoane care vor apela la medici, din cauza problemelor digestive.

REGELE MIHAI - Mesaj de Anul Nou pentru romăni

După primul an in UE, "putem să incepem să facem diferenţa intre prosperitate şi identitate, intre libertăţi şi indatoriri, intre exerciţiul politic şi respectarea valorilor fundamentale", apreciază Regele Mihai I in mesajul de Anul Nou adresat romănilor. Fostul suveran constată insă "rămăneri in urmă in sănătate şi educaţie, in condiţiile de viaţă ale oamenilor in vărstă" şi ii critică pe oamenii publici din Romănia, spunănd că ei trebuie "să-şi servească instituţia, nu să se servească de ea".

×
Subiecte în articol: craciun observator