x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator România în cinci minute

România în cinci minute

de Magda Colgiu    |    22 Iul 2008   •   00:00
România în cinci minute

Toate plajele de pe litoral au fost invadate de alge. În staţiunile Mamaia, Eforie Sud, Costineşti, Olimp, Jupiter, Venus, Mangalia, 2 Mai şi Vama Veche apa s-a înverzit de alge.

LA MARE, LA ALGE! Toate plajele de pe litoral au fost invadate de alge. În staţiunile Mamaia, Eforie Sud, Costineşti, Olimp, Jupiter, Venus, Mangalia, 2 Mai şi Vama Veche apa s-a înverzit de alge. Intervenţia de strîngere trebuie să fie rapidă, pentru că turiştii nu se mai pot bucura de o baie în apa mării, dar şi pentru faptul că algele prind un miros greu de suportat dacă stau prea mult în soare. În week-end s-au aflat la mare peste 130.000 de oameni.

  • Emilia Sava

 

16:01 – Preluare

STRATEGII. PMB a anunţat că pînă la 31 august se va elabora strategia de preluare a spitalelor din Capitală în subordinea primăriilor.

AMÎNARE. Magistraţii de la Curtea de Apel Iaşi au transmis că şeful Vămii Albiţa va afla mîine dacă va fi judecat în libertate.

 

Bucureşti - 16:06

BLOCAJ FINANCIAR. Directorul general al RADET, Virgil Ramba, a declarat că blocajul financiar actual al regiei este cauzat de întîrzierea cu care edilii Capitalei au aprobat majorările de tarif la agentul termic. Ramba a precizat că este posibil ca în viitorul apropiat să se producă o creştere a tarifului.

ACCIDENT. Un muncitor de 29 ani care lucra la sistemul de canalizare de pe Aleea Mizil nr. 9 din Capitală a murit asfixiat de un mal de pămînt care s-a surpat şi s-a prăbuşit peste el. Purtătorul de cuvînt al ISUB a declarat că bărbatul nu a putut fi readus la viaţă, deşi pompierii au încercat să-l resusciteze.


STUDIU ALARMANT: Copii singuri acasă din cauza sărăciei
Aproximativ 100.000 de copii ai căror părinţi lucrează în străinătate au rămas singuri acasă de la începutul anului, aproape o treime din aceştia avînd ambii părinţi plecaţi, potrivit datelor înregistrate de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului. Numărul familiilor plecate peste hotare este 69.628, iar în 21.717 de familii ambii părinţii sînt plecaţi la muncă în străinătate. Cel mai important factor în decizia părinţilor de a migra îl constituie sărăcia.


BIROCRAŢIE: Medicamente puţine pentru bolile grave
Distribuitorii de medicamente nu au mai achiziţionat medicamente pentru programele naţionale (de cancer, diabet etc.) de la producători, ceea ce ar putea duce în scurt timp la o criză de medicamente. Motivul este că "anumiţi producători nu au autorizaţia de la companiile-mamă de a elibera medicamente pe programele naţionale conform condiţiilor Ministerului, cu o reducere de 10%". (A.F.)


ANCHETĂ ANI:Averea unui senator, căutată peste hotare
"Vă pot spune că există, în derulare, o investigaţie de mare anvergură în cazul unui senator – deci politician – care, din informaţiile pe care le avem, este titularul unei averi importante în afara graniţelor ţării", a afirmat aseară, la emisiunea Ştirea Zilei de la Antena 3, şeful ANI, Cătălin Macovei. El a refuzat să dea nume, invocînd confidenţialitatea impusă de lege. Dintre cele 90 de persoane a căror avere e investigată de ANI, 17 sînt parlamentari.

 


TEMPORAR: Lipsa rovinietei nu atrage amendă
Şoferii prinşi în trafic fără rovinietă nu vor fi amendaţi pînă la 31 iulie. Măsura a fost impusă de Ministerul Transporturilor datorită introducerii unui nou model de roviniete. Eltronis a livrat Companiei de Drumuri un lot nou de roviniete, 200.000 de bucăţi matcă-cupon, cu valabilitate de o zi, o săptămînă şi o lună, care vor fi distribuite către toţi furnizorii, mai puţin Poşta Română. Modelul vechi, rovinietele-ecuson, valabile 12 luni, vor fi vîndute numai la oficiile poştale pînă la data la care vor fi repartizate şi rovinietele matcă-cupon cu valabilitate un an.


TRAFIC PERSOANE:"Sclavi" români, terorizaţi în Spania
Procurorii DIICOT au trimis ieri în judecată cinci inculpaţi acuzaţi că au făcut trafic de persoane în cazul a 24 de muncitori trimişi la lucru în Spania. Potrivit anchetatorilor, aceştia ar fi recrutat victimele promiţîndu-le un loc de muncă sigur la cules de măsline, condiţii decente de cazare şi masă şi un anumit venit. În Spania însă, oamenilor le-au fost luate actele de identitate, au fost nevoiţi să-şi improvizeze corturi pentru a nu sta sub cerul liber şi au fost hrăniţi cu conserve expirate sau cu mezeluri aruncate la groapa de gunoi. (Miruna Pasă Petru)


CURĂŢENIE LA PMB: Oprescu pregăteşte noi demiteri
Comisia de disciplină a Primăriei Capitalei se va reuni din nou săptămîna aceasta pentru a analiza şi alte cazuri de directori care ar fi prejudiciat bugetul municipalităţii. Pe listă ar figura directorul Administraţiei Lacuri, Parcuri şi Agrement, Virgil Cârstea, directorul de la Grădina Zoologică, Anca Oprea, directorul Administraţiei Cimitirelor şi Crematoriilor Umane, George Georgescu, directorul executiv al Direcţiei Credite Externe, Cristina Pârvulescu, şi directorul Regiei Autonome de Transport Bucureşti, Gheorghe Aron. (Agerpres)


ÎNŞELĂCIUNE BĂTRÎNI:Noi mandate de arestare
Scandalul penal legat de escrocarea mai multor bătrîni din Sectorul 5 al Capitalei a luat amploare în privinţa numărului de arestaţi preventiv. Judecătoria Sectorului 5 a dispus emiterea a încă nouă mandate de încarcerare, fie pe numele inculpaţilor deja cunoscuţi, fie pentru persoane abia puse sub acuzare în acest caz. Inculpaţii sînt acuzaţi că, prin înşelăciune şi falsuri în declaraţii, ar fi vîndut casele mai multor bătrîni. (M.P.)


ANIVERSARE:Patriarhul României, la 57 de ani
Preafericitul Părinte Patriarh Daniel (foto) împlineşte astăzi 57 de ani. Ziua de naştere va fi marcată prin oficierea Sfintei Liturghii în paraclisul reşedinţei patriarhale. La ora 12:00 va fi oficiată o slujbă de Te Deum, urmată de un scurt moment aniversar, la care vor participa colaboratorii Preafericirii Sale din Administraţia Patriarhală şi de la Arhiepiscopia Bucureştilor. Sărbătorirea oficială a Patriarhului României va avea loc la 30 septembrie, data întronizării în demnitatea de Întîistătător al BOR. (D. Şontică)

×
Subiecte în articol: observator