x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Romănia in cinci minute

Romănia in cinci minute

de Lucian Florea    |    Magda Colgiu    |    26 Iul 2007   •   00:00
Romănia in cinci minute

Membrii Sindicatului Solidaritatea Siderurgiştilor din Galaţi s-au alăturat unui gălăţean care şi-a amplasat un cort in faţa Palatului de Justiţie

GALAŢI. Membrii Sindicatului Solidaritatea Siderurgiştilor din Galaţi s-au alăturat unui gălăţean care şi-a amplasat un cort in faţa Palatului de Justiţie, protestănd faţă de modul in care justiţia tărăgănează un proces intentat municipalităţii. Nicolae Popescu susţine că in urmă cu mai mulţi ani a căştigat o licitaţie organizată de Primăria Galaţi, dar contractul i-a fost luat şi dat unei firme, apropiată PSD. (Daniel Mihalaşcu)


13:34 - INSTANŢA
DECIZIE. Ioana Maria Vlas, principalul acuzat in dosarul FNI, rămăne in arest, instanţa respingăndu-i cererea de eliberare.
ACCIDENT. Şoferul unui tir a murit, iar un alt bărbat a fost rănit uşor ieri-dimineaţă, ca urmare a unui accident produs pe Autostrada Soarelui.


13:39 - FOCARE RABIE
VASLUI. Şapte focare de rabie au apărut in ultimele zile in judeţul Vaslui din cauza caniculei care a determinat animalele sălbatice să vină din păduri in gospodăriile oamenilor pentru apă şi hrană.Cele mai frecvente purtătoare ale virusului rabic sunt vulpile.
DOLJ. Un laborator de panificaţie din Craiova a fost inchis de către inspectorii Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, după ce aceştia au descoperit că din produsele care urmau să fie distribuite in toată ţara ciuguleau nestingherite mai multe păsări.


CARBURANŢI - Petrom reduce preţul benzinei
Compania Petrom va reduce de astăzi cu 0,05 lei pe litru preţul benzinei comercializate in reţeaua proprie de distribuţie a carburanţilor. "Măsura vine ca urmare a scăderii cotaţiilor internaţionale, adaptată condiţiilor de piaţă din Romănia", se arată intr-un comunicat al companiei. Petrom este deţinută de grupul austriac OMV şi are pe piaţa locală circa 500 de staţii, dintre care 75 de unităţi sunt PetromV.


SISTEM - Viza la sosire, pentru Indonezia
Guvernul Republicii Indonezia a decis includerea Romăniei pe lista statelor ai căror cetăţeni pot obţine viza de intrare in acest stat in sistemul "viza la sosire", informează MAE. Vizele obţinute in acest sistem nu pot fi extinse sau preschimbate in nici un fel de permis de şedere şi se acordă pentru perioade de la 7 la 30 de zile, taxele fiind de 10 USD, respectiv 30 USD.

LICITAŢIE - RA-APPS vinde 13 active

Lista primelor imobile ale RA-APPS scoase la vănzare prin licitaţie publică a fost prezentată miniştrilor de Ilie Bolojan, şeful Secretariatului General al Guvernului, conform Medifax. Cele 13 imobile sunt: Hotelul Triumf, Clubul Floreasca, complexul turistic Dunărea şi Hotelul Dacia din staţiunea Neptun-Olimp, complexul balnear Bradul din judeţul Covasna, vila Predeal, minihotelul Covasna, vila 19 Aluniş din Cumpătu Sinaia, judeţul Prahova, şi cabana Rănca din judeţul Gorj.

SIBIU - E.On Gaz, amendată de OPC
Inspectorii OPC Sibiu au controlat ieri casieriile unde se plătesc facturile de gaz metan şi au amendat societatea pentru "comportament incorect" faţă de consumatori, in condiţiile in care in fiecare lună sunt cozi interminabile la ghişee, transmite Mediafax. Compania E.ON Gaz va primi amendă intre 2.000 şi 4.000 de lei, dar inspectorii OPC susţin că vor reveni şi ii vor amenda din nou, dacă lucrurile nu se schimbă, şi, dacă va fi nevoie, vor trece chiar la suspendarea activităţii casieriilor.


SUCEAVA - Accident de muncă mortal pe şantier
Un maistru constructor a murit ieri, după ce a căzut de la o inălţime de şapte metri, de pe un cofraj pregătit pentru turnarea unui planşeu la un bloc de locuinţe din municipiul Suceava. Şeful Inspectoratului Teritorial de Muncă Suceava, Mihai Airinei, a declarat că in acest caz au inceput cercetările pentru stabilirea cauzelor accidentului. Airinei a atenţionat firmele ce execută astfel de lucrări cu privire la necesitatea asigurării securităţii şi sănătăţii lucrătorilor in toate aspectele legate de muncă.


MCC - Brăţări dacice, aduse de la Frankfurt
Trei brăţări dacice din aur, descoperite la o galerie din New York şi depozitate in prezent la Frankfurt, vor fi aduse in Romănia la inceputul lunii august, Ministerul Culturii urmănd să aloce o sumă de 134.000 lei din bugetul propriu pentru recuperarea obiectelor. Cele trei brăţări dacice din aur au fost evaluate in luna iunie. Potrivit raportului, obiectele sunt "autentice", fapt pentru care MCC a demarat procedurile de răscumpărare a acestora de la doi cetăţeni, unul american şi altul european.


CFR - Noi trenuri, spre litoral
CFR Călători va introduce in circulaţie noi trenuri accelerat pe ruta Bucureşti - Mangalia, incepănd cu 28 iulie, pentru preluarea traficului mare de călători spre şi dinspre litoral inregistrat in week-end. Unul din trenuri va circula numai sămbăta, cu plecare din Bucureşti Nord la ora 0:13, ar altul va circula in noaptea de duminică spre luni, plecănd din Mangalia la ora 22:45.Trenurile vor avea in compunere vagoane dotate cu instalaţii de climatizare.


BOTOŞANI - Muzeul de Etnografie a fost inchis
Consiliul Judeţean (CJ) Botoşani a fost nevoit să inchidă Muzeul de Etnografie, ca urmare a retrocedării clădirii in care acesta funcţiona. Imobilul, situat intr-o zonă ultracentrală, a fost revendicat şi restituit, iar CJ nu este dispus să plătească chirie pentru ca muzeul să-şi menţină activitatea.


LANSARE - "Romănia Politică. Epoca Băsescu"
Bogdan Teodorescu şi Dan Sultănescu au lansat cu sprijinul Editurii Proiect, in calitate de coordonatori, cea de-a doua lucrare din seria "Romănia Politică", inaugurată anul trecut prin volumul "12.XII Revoluţia portocalie in Romănia". "Epoca Băsescu. Integrarea şi dezintegrarea Romăniei" in care incearcă să explice cum s-a ajuns la stadiul perpetuu conflictual al societăţii, care a culminat cu suspendarea şi organizarea referendumului pentru demiterea preşedintelui. Lucrarea propune un tablou descriptiv al unei crize de creştere a democraţiei romăneşti. (C.V.)

×
Subiecte în articol: observator romania