x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator România va avea peste 50 de zile caniculare pe an, până la sfârșitul secolului. Cum va afecta încălzirea globală Europa

România va avea peste 50 de zile caniculare pe an, până la sfârșitul secolului. Cum va afecta încălzirea globală Europa

21 Noi 2012   •   18:18
România va avea peste 50 de zile caniculare pe an, până la sfârșitul secolului. Cum va afecta încălzirea globală Europa
Sursa foto: Dragos Stoica/Intact Images

România va avea parte de mai mult de 50 de zile caniculare pe an, până la sfârșitul acestui secol, acest lucru însemnând nopți cu temperaturi de peste 20 de grade și zile cu temperaturi de peste 35 de grade.

Muntenia și Câmpia de Vest vor fi cele mai afectate, în Podișul Transilvaniei și nordul Moldovei temperaturile urmând să fie ceva mai blânde, se arată în raportul ”Schimbările climatice, impact şi vulnerabilitate în Europa”, al Agenției Europene pentru Mediu.

De asemenea, cetățenii români vor fi printre cei mai vulnerabili din Europa la fenomenele meteo extreme, dat fiind procesul rapid de îmbătrânire al populației care va afecta țara noastră.

Raportul citat constată creșterea constantă a temperaturilor medii în Europa, precum şi scăderea precipitaţiilor în regiunile sudice şi creşterea acestora în Europa de Nord.

Potrivit raportului, s-a observat deja că fenomenele meteorologice extreme, cum ar fi valurile de căldură, inundaţiile şi seceta au provocat, în ultimii ani, creşterea costurilor pagubelor pe întreg teritoriul Europei.

Astfel, dacă între anii 1980 - 1990, pagubele provocate de fenomenele meteo extreme se ridicau la nouă miliarde de euro, în ultimul deceniu acestea au însumat 13 miliarde de euro.



Raportul spune, de asemenea, că unele regiuni vor fi mai puţin capabile să se adapteze la schimbările climatice decât altele, din cauza diferenţelor economice din Europa. Astfel, efectele schimbărilor climatice ar putea adânci inegalităţile de ordin social.

”Schimbările climatice reprezintă o realitate în întreaga lume, iar amploarea şi rapiditatea lor sunt din ce în ce mai evidente. Acest lucru înseamnă că fiecare componentă a economiei, inclusiv gospodăriile, trebuie să se adapteze şi să reducă emisiile”, a declarat Jacqueline McGlade, directorul executiv Agenției Europene pentru Mediu.

Ultimul deceniu (2002-2011) a fost cel mai cald din istoria Europei, cu temperatura de la nivelul solului cu 1,3°C mai mare decât media de dinainte de industrializare. Estimările actuale arată că în Europa ar putea fi cu 2,5 - 4°C mai cald în ultima parte a secolului XXI, în comparaţie cu media anilor 1961-1990.

Raportul avertizează și asupra pericolului de secetă în Europa de Sud. Scăderile debitelor râurilor sunt deja vizibile, apele curgătoare urmând să scadă în mod semnificativ în timpul verii în sudul Europei, până la sfârșitul acestui secol. Cu toate acestea, în nordul Europei condițiile de agricultură par că se vor îmbunătăți.

Potrivit raportului, vor crește și pericolele asupra sănătății, din cauza încălzirii. În sudul Europei, încălzirea va favoriza înmulțirea ţânţarilor şi muştelor purtătoare de boli. Vor fi afectați și cei care suferă de alergii, dat fiind că sezonul polenizării, care deja este cu 10 zile mai lung ca acum 50 de ani, va crește.

Raportul prezice, de asemena, migrarea animalelor sălbatice spre nord, pe măsură ce sudul Europei se încălzește. Viteza încălzirii, însă, va face ca mai multe specii să nu poată migra la timp, acestea putând fi împinse spre extincție.

Raportul a fost întocmit de peste 50 de autori, din mai multe agenții sau organizații din Uniunea Europeană. Comisia Europeană urmează să publice Strategia Europeană de Adaptare la condițiile climaterice în 2013.

Momentan, însă, datele furnizate de raportul ONU privind emisiile de gaze cu efect de seră la nivel global arată că acestea sunt cu 14% mai mari decât ținta stabilită pentru 2020, fiind greu de crezut că această țintă va fi atinsă în următorii șapte ani. 

×