x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator România îşi desemnează reprezentantul în Comitetul european antitortură

România îşi desemnează reprezentantul în Comitetul european antitortură

de Mediafax    |    13 Aug 2011   •   13:04

Ministerul Justitiei a declansat procedura de numire a reprezentantului Romaniei in Comitetul european pentru prevenirea torturii (CPT), trei propuneri urmand a fi inaintate delegatiei Parlamentului Romaniei la Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei.

MJ a publicat, sambata, pe site-ul instutiei, Anuntul privind propunerile de candidaturi pentru reprezentantul Romaniei in cadrul Comitetului european pentru prevenirea torturii si pedepselor sau tratamentelor inumane sau degradante, cei interesati putandu-si transmite dosarele pana in 19 august 2011.

Romania a ratificat Conventia europeana pentru prevenirea torturii si a pedepselor sau tratamentelor inumane sau degradante si protocoalele sale aditionale nr. 1 si 2, prin Legea nr. 80 din 30 septembrie 1994, publicata in Monitorul Oficial 285 din 7 octombrie 1994.

Conventia a creat Comitetul european pentru prevenirea torturii si pedepselor sau tratamentelor inumane sau degradante (CPT).

Mandatul CPT consta in efectuarea de vizite la locurile de detentie pentru a examina tratamentul aplicat persoanelor private de libertate si, daca este cazul, sa faca recomandari statelor cu scopul de a intari protectia acestor persoane impotriva torturii si a pedepselor sau tratamentelor inumane sau degradante. Activitatea CPT are la baza principiile cooperarii si confidentialitatii.

In conformitate cu articolul 4, alineatul 2 din Conventie, membrii CPT sunt alesi dintre persoanele cu o inalta moralitate, recunoscute pentru competenta lor in domeniul drepturilor omului sau care au experienta profesionala in domeniile pe care le trateaza Conventia.

Membrii CPT sunt experti independenti si impartiali in exercitarea mandatelor lor si activeaza cu titlu individual. Acestia trebuie sa fie disponibili pentru participarea la misiunile de evaluare efectuate in statele parti la Conventie.

Pentru a fi propus ca reprezentant al Romaniei in CPT, candidatii trebuie sa dovedeasca indeplinirea urmatoarelor conditii:

a) capacitate deplina de exercitiu;
b) buna reputatie profesionala si morala;
c) diploma de licenta intr-un domeniu de activitate cu relevanta pentru aplicarea Conventiei;
d) experienta profesionala considerabila in domeniul reglementat de Conventie (de exemplu magistrat, avocat, medic legist, psihiatru, sociolog, specialist pe probleme penitenciare, politist, expert in domeniul drepturilor omului);
e) cunoastere aprofundata a domeniului drepturilor omului si a instrumentelor juridice internationale in materie;
f) cunoastere aprofundata a uneia dintre limbile oficiale ale Consiliului Europei (engleza sau franceza);
g) lipsa antecedentelor penale;
h) certificarea faptului ca nu a facut parte din serviciile de informatii inainte de 1990 si nici nu a colaborat cu acestea;
i) disponibilitatea de a participa la misiunile CPT;
j) compatibilitate intre statutul de membru CPT si functia exercitata pe plan national.

Persoanele interesate sunt invitate sa transmita dosarul de candidatura pana la data de 19 august 2011, la adresa de e-mail daniela.mihai@just.ro. Dosarul de candidatura trebuie sa contina urmatoarele documente: CV-ul; copie dupa actul de identitate; copii dupa actele de studii; cazier judiciar; cazier fiscal; declaratie pe proprie raspundere ca nu a facut parte din serviciile de informatii inainte de 1990 si nici nu a colaborat cu acestea.

Pe baza dosarelor de candidatura, Comisia de selectie va intocmi o lista scurta a candidatilor care vor fi invitati la un interviu, la o data ce va fi stabilita ulterior.

In urma examinarii dosarelor de candidatura si a sustinerii interviului, se va intocmi o lista cu trei propuneri de candidaturi pentru reprezentantul Romaniei in CPT, lista ce va fi transmisa delegatiei Parlamentului Romaniei la Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei.

×