x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator România, locul 3 în UE: Copiii, afectaţi de sărăcie

România, locul 3 în UE: Copiii, afectaţi de sărăcie

de Diana Scarlat    |    05 Noi 2009   •   00:00
România, locul 3 în UE: Copiii, afectaţi de sărăcie
Sursa foto: Jurnalul foto/

Rata ridicată a şomajului, remuneraţia insuficientă, pensiile mici şi locuinţele prea scumpe sunt probleme sociale grave în ţările Uniunii Europene, ai cărei cetăţeni declară război sărăciei.



România este pe locul al treilea, printre cele mai sărace ţări UE, iar trei din zece copii cu vârsta de până în 15 ani sunt afectaţi în acest an de criza economică.

Conform Eurobarometrului, realizat între 28 august şi 17 septembrie 2009, 52% dintre cetăţenii statelor europene consideră că sărăcia este adâncită de problema şomajului, iar 49% cred că remuneraţia insuficientă ne afectează grav nivelul de trai. 37% dintre cei 27.000 de subiecţi intervievaţi pentru realizarea acestui studiu consideră că la baza sărăciei stă lipsa educaţiei, a formării şi a competenţelor profesionale, în timp ce 25% dau vina pe sărăcia "moştenită", iar 23% pe toxicomanie.

"Aproximativ nouă europeni din zece (87%) sunt convinşi că sărăcia reduce şansele de acces la condiţii de locuire decente, iar opt persoane din zece consideră că faptul de a fi sărac limitează accesul la un nivel superior de educaţie sau la învăţarea adulţilor şi 74% sunt de părere că are un efect negativ asupra şanselor de a găsi un loc de muncă", arată realizatorii studiului. 60% dintre europeni cred că este afectat accesul la educaţia şcolară elementară şi 54% consideră că sărăcia limitează capacitatea de a menţine o reţea de prieteni şi cunoştinţe.

În medie, 89% dintre europeni afirmă că este nevoie de o intervenţie urgentă din partea guvernelor ţărilor lor pentru a aborda problema sărăciei. 53% dintre cetăţenii de pe întregul teritoriu al Europei consideră că principala responsabilitate în combaterea sărăciei revine guvernelor ţărilor lor respective. Chiar dacă europenii nu atribuie Uniunii Europene principala responsabilitate în combaterea sărăciei, mulţi consideră că rolul acesteia este important (28% îl cataloghează ca fiind "foarte important", iar 46% "destul de important").

0 ŞI 14 ANI, CATEGORIILE DE RISC
În România, organizaţia "Salvaţi Copiii" atrage atenţia că cei mai afectaţi de sărăcie, în contextul crizei economice, vor fi copiii, menţionând că în acest an trei din zece minori de până în 15 ani sunt afectaţi de condiţiile grele de viaţă.

"În prezent, copiii şi tinerii reprezintă 43% din populaţia afectată de sărăcie atât în 2008, cât şi în 2009", menţionează organizaţia nonguvernamentală. Potrivit estimărilor Băncii Mondiale, 351.000 de copii cu vârste cuprinse între 0 şi 14 ani vor fi afectaţi de sărăcie, cel mai mic risc fiind înregistrat de tinerii cu vârste cuprinse între 15 şi 24 de ani. Potrivit aceleiaşi surse, rata abandonului şcolar a crescut de trei ori pentru învăţământul primar şi gimnazial în perioada 2000-2007.

×
Subiecte în articol: observator pensii somaj saracie