x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator România, pe ultimul loc în UE în privinţa tratării sclerozei multiple - studiu european

România, pe ultimul loc în UE în privinţa tratării sclerozei multiple - studiu european

16 Oct 2008   •   00:00

România se află pe ultimul loc, dintr-un total de 23 de ţări din Uniunea Europeană, cu 82 de puncte din 270 posibile, în privinţa modului de abordare a sclerozei multiple, conform Barometrului de Scleroză Multiplă realizat de Platforma Europeană de Scleroză Multiplă.



România se află pe ultimul loc în Uniunea Europeană, cu 82 de puncte din 270 posibile, în privinţa modului de abordare a sclerozei multiple, conform Barometrului de Scleroză Multiplă realizat de Platforma Europeană de Scleroză Multiplă.
Potrivit unui comunicat de presă, Barometrul European de Scleroză Multiplă a fost lansat la sfârşitul săptămânii trecute, la Conferinţa Naţională de Scleroză Multiplă cu participare internaţională organizată la Iaşi, de către Societatea de Neurologie din România şi Societatea de Scleroză Multiplă din România.
Conform Barometrului de Scleroză Multiplă realizat de Platforma Europeană de Scleroză Multiplă, România se află pe ultimul loc în Uniunea Europeană, în privinţa modului de abordare a maladiei. România a obţinut 82 de puncte din 270 posibile, media tuturor ţărilor fiind de 152 de puncte.
Legat de accesul la tratament şi terapii, România a primit 30 de puncte din 75, la subvenţionarea costurilor în acestă maladie a primit 30 de puncte din 55, iar legat de angajare şi păstrarea locului de muncă a obţinut 19 puncte din 40.
De asemenea, la capitolul împuternicire şi participare, România a primit zero puncte din 45, la colectarea de date, tot zero puncte din 45, iar legat de medicamente care intră pe piaţă, a primit trei puncte din 15.
"Considerăm că situaţia subliniată prin intermediul Barometrului European de Scleroză Multiplă este extrem de critică pentru România şi că situaţia trebuie schimbată. Un număr estimativ de 10.000 de persoane cu scleroză multiplă trăiesc zi de zi realitatea unui scor scăzut acordat serviciilor medicale şi sociale funizate acestor cetăţeni'', potrivit comunicatului de presă.
Scleroza multiplă este o boală neurologică complexă, cronică. Boala afectează femeile de două ori mai mult decât bărbaţii şi este de obicei diagnosticată între vârstele 20-40. Scleroza multiplă afectează abilităţile de îndeplinire a responsabilităţilor familiale şi la locul de muncă. Până în prezent nu există niciun remediu.
În momentul de faţă la nivelul Europei sunt 500.000 de persoane diagnosticate cu scleroză multiplă. În România, numărul persoanelor diagnosticate se estimează a fi de aproximativ 10.000.

  • Mediafax

×