x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator România, printre ţările cu risc social ridicat (The Economist Intelligence Unit)

România, printre ţările cu risc social ridicat (The Economist Intelligence Unit)

24 Dec 2013   •   23:37
România, printre ţările cu risc social ridicat (The Economist Intelligence Unit)

România se numără între ţările cu risc social ridicat, fiind un potenţial focar de proteste în 2014, potrivit unui studiu realizat de The Economist Intelligence Unit, publicat la secţiunea bloguri a The Economist.

Între ţările cu risc foarte ridicat se află Grecia sau Irakul, în timp ce ţări ca Austria sau Japonia au un nivel de risc social foarte scăzut.
Conform acestui studiu care are în vedere situaţia economică actuală şi stabilitatea instituţională, 65 dintre cele 150 de state analizate prezintă un risc ridicat sau foarte ridicat de tulburări sociale în anul care vine. Este vorba mai ales de ţări din Orientul Mijlociu, Africa de nord, Europa de sud şi Balcani.

Vecine pe listă

Din grupul cu risc ridicat fac parte, alături de România, Spania, Portugalia, Bulgaria, Cipru, Croaţia, Macedonia, Albania, Belarus, Republica Moldova, Brazilia, Turcia, Ucraina, Iordania, Maroc, Burkina Faso, Cambodgia, Camerun, Haiti şi Iran.

Cel mai mare risc de tulburări sociale

Între ţările cu cel mai ridicat risc de tulburări sociale în 2014 se află Bosnia-Herţegovina, Grecia, Egipt, Libia, Siria, Irak, Venezuela, Liban, Sudan, Argentina şi Bolivia. La rândul lor, Austria, Danemarca, Luxemburg, Norvegia, Elveţia şi Japonia prezintă un risc foarte scăzut în acest sens, iar SUA, Germania, Finlanda, Suedia, Slovacia, Polonia, Republica Cehă, Australia, Islanda şi Noua Zeelandă au un nivel de risc scăzut.

Majoritatea statelor analizate, între care Slovenia, Serbia, Ungaria sau Italia, au un nivel de risc mediu de tulburări sociale anul viitor.

”Scăderea veniturilor şi creşterea şomajului nu sunt urmate întotdeauna de tulburări sociale. Riscul de instabilitate creşte doar atunci când problemele economice sunt însoţite de alte elemente de vulnerabilitate”, cum ar fi inegalitatea veniturilor, o protecţie socială slabă, tensiunile etnice şi un trecut agitat, a explicat Laza Kecic, de la Economist Intelligence Unit.

În acelaşi timp însă, în ultima vreme s-a observat că scăderea încrederii în autorităţi şi instituţii are un rol deosebit de important în apariţia de tulburări sociale, a mai remarcat analistul.

 

×
Subiecte în articol: risc social roamnai proteste