x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator România se află în topul ţărilor care au crescut preţul producţiei industriale

România se află în topul ţărilor care au crescut preţul producţiei industriale

03 Feb 2009   •   00:00

Preţurile producţiei industriale în Uniunea Europeană (UE27) au înregistrat o creştere de 2,6 la sută în luna decembrie 2008, comparativ cu luna decembrie 2007, iar în zona euro (EA15) preţurile producţiei industriale au consemnat un avans anual de 1,8 la sută, potrivit datelor prezentate marţi de Oficiul de Statistică al Comunităţii Europene (Eurostat).



În rândul statelor membre UE, cele mai mari creşteri în ritm anual au fost înregistrate în Cipru (8,5 procente), Ungaria (8,3 procente) şi România (7,2 procente). Doar patru state membre UE au înregistrat în luna decembrie 2008 o scădere a preţurilor producţiei industriale în ritm anual, acestea fiind: Danemarca (minus 3,2 procente), Grecia (minus 2,6 procente), Cehia şi Spania (ambele cu o scădere de 0,2 procente). Comparativ cu luna noiembrie 2008, preţurile producţiei industriale au înregistrat, în decembrie 2008, o scădere cu 1,4 procente în cazul UE, şi o scădere de 1,3 procente în zona euro. Potrivit datelor disponibile la acest moment, preţurile producţiei industriale au scăzut în toate statele membre UE, cele mai mari scăderi fiind înregistrate în Danemarca şi Bulgaria (ambele cu o scădere de 3,9 procente), Lituania ( cu o scădere de 3,5 procente), iar cele mai mici scăderi au fost înregistrate în Cipru (minus 0,2 procente), Slovenia (minus 0,4 procente) şi Slovacia (minus 0,7 procente).

În România, preţurile producţiei industriale au scăzut cu 2,0 procente în luna decembrie 2008, comparativ cu luna precedentă. Pe marile grupe industriale, scăderi semnificative de preţuri au fost remarcate la produsele din industria energetică, care au înregistrat o scădere de 3,8 procente în UE şi o scădere de 3,7 procente în zona euro. În cazul României, potrivit datelor publicate marţi de Institutul Naţional de Statistică (INS), în luna decembrie 2008 preţurile producţiei industriale au înregistrat o scădere cu 1,9 la sută, comparativ cu luna precedentă, şi o creştere cu 7,9 la sută, faţă de luna corespunzătoare a anului 2007. Din punct de vedere al evoluţiei lunare a preţurilor producţiei industriale, se observă că, în luna decembrie 2008, se menţine trendul descendent înregistrat începând din septembrie 2008.

Sursa: Agerpres

×